Ocak 2006
Selenge Yayınları

Bozkırın Efendileri!
2021 61. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2021 18:23
Öncelikle kitabın içeriğinden bahsetmeden önce kitabın yazarından biraz bahsetmek istiyorum. Söz konusu Genel Türk Tarihi araştırmaları olduğunda ilk sırada Ruslar yer alır, sonra Avrupalılar gelir. Herhâlde her iki halkın Göçebe(Nomad) - Bozkır kültüründen gelmesinden olsa gerek, Ruslar bizim tarihimizi araştırmaya bir hayli meraklılar. Bu aslında bizim açımızdan biraz iyi bir durum, çünkü Avrupa Batı merkezli bakış açısına maruz kalmıyoruz. Lev Nikolayeviç Gumilev, Rus tarihçi esasen tarihçi olmakla beraber Etnogenez (ırkların oluşumu ve karışımı) alanındaki öncü çalışmalarıyla da dikkat çekmiş bir tarihçidir. Orta Asya Hun (Hyung-nu) ve Türk tarihi konusunda, son dönem tarihçiler arasında bir üstad ve ekol kabul edilir. Ölümünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen yazdığı eserler hâlâ geçerliliğini ve güncelliğini korumaktadır. Gumilev, kitabı tam anlamıyla akademik bir dille yazmış. Çok fazla akademik içerik ve üslup olduğu için kitap sizi yoracaktır. Tabi bu durumun yaşanmasında Çin kaynaklarının esas alınması önemli bir etken. İlber Ortaylıİlber Ortaylı 'nın tabiriyle Türkler tarih yazmayıp, tarih yapmakla meşgul oldukları için tarih yazıcılığından uzak kalmışlardır. Bu yüzden Hun'lar hakkındaki bilgileri ancak Çin kaynaklarından öğrenebiliyoruz. Çin kaynaklarında yanlı bir bakış açısı olsa bile ne diyordu Lev Nikolayeviç GumilevLev Nikolayeviç Gumilev : "Bir halkın tarihini biraz da onun düşmanlarının yazdıklarına bakarak okumak gerekir." Gumilev, Hun'ların ilk ortaya çıkışlarını Çinlilerin verdikleri isimlere göre açıklamaya çalışmış. Ayrıca Hunların ilişki içinde olduğu diğer kavimleri de yine Çinlilerin verdikleri isimlere göre anlatmış. Bu yüzden kitapta bahsedilen herhangi bir kavimin bugün hangi bilinen kavim olduğunu anlamak güçleşiyor. Çançinçon isimler fazla olduğu için kronolojiyi, hükümdarları, siyasi
Tarih
2016 10. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2016 11:36
Öncelikle Hun tarihine ilişkin bilgilerin Çin kaynakları ağırlıklı olmasının doğal sonucu olarak, isimler ve telaffuzları sorunuyla burada da karşılaşıyorsunuz. Bunları akılda tutmak için çaba göstermediğiniz ve belli başlı isimler dışında, diğer isimlere odaklanmadığınız müddetçe Gumilev'in anlatımı araştırmacıyı fazla yormuyor. Aksine gerekmediği yerlerde çok az dipnot kullanılarak veya kullanılsa dahi kısacık göz atmalarla ana metinden kopmamayı temin ederek hızlı okuma şansı elde ediyorsunuz. Gumilev, ayrıntılı ve kronolojik bir anlatıma geçmeden önce, kapsamlı olarak; Hunların kültürü, dini, ordusu, sosyal hayatı, ekonomik durumu vb. pek çok konuda bilgi veriyor. Hatta bu bölümlerde, bu zamana kadar okumuş olduğum bilgilerden farklı olarak, Hunlar hakkında ilk defa okumuş olduğum bilgiler bulunduğunu ayrıca belirtmeliyim.
Tarih
2021 16. kitabı
Çok güzel hazırlanmış bir çalışma. İsimleri takipte zorlandığım için bazı yerlerde koptum. Özellikle Çinli isimler çok dağınıklığa yol açıyor. Uzun bir dönemi kapsayan faydalı bir eser. Tarihe ilgisi olmayanlar sıkılabilir. Tarihe ilgisi olanları bile bir noktadan sonra yorar. Bizde kendi tarihimizin bilinmeyen bir dönemi. Çin zaten tarih olarak bize çok uzak. Hususi ilgisi olanlara tavsiye ediyorum.
2025 47. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2025 13:50
Lev Nikolayeviç GumilevLev Nikolayeviç Gumilev HunlarHunlar Bitti. Lev Nikolayeviç GumilevLev Nikolayeviç Gumilev ilk okuduğum kitabı ve tüm eserleri nasipse kütüphanemde olacak. Gumilev Hunlar'ın MÖ.1200 lerden M.S 400lerin sonuna kadar süren Hun macerasını ve bu macerayı devam ettiren Türk halklarını anlatıyor... Arkeoloji, Antropoloji, Etnoloji, Coğrafya, Etnogez, Dilbiliminden Eski Çin belgelerinden, Eski Orta Asya kurganlarından hareket edilmiştir. Hunlarla beraber onlara akraba Göçebe asya kavimlerinden de söz edilmiştir. Yazar Hun tarihiyle beraber Eski Çin tarihini ve binlerce yıllık Çin Türk ilişkilerini de anlatmıştır. Avrupa Hunlarından (yazar Gunlar diyor onlara) Attilla'dan bahsedilmiştir Bilimsel bir kitap Türk tarihiyle ilgilenen Amatör bir okur olarak Türklerin tarihini anlatan en kapsamlı kitaplardan biri diyebilirim. Gerçi Bazı anlamadığım çelişkili bölümler var, kalem sürçmesi yada çeviriden olabilir. Kitap bilimsel fakat Roman tadında...akıcı anlaşılır ve açıklayıcı. Bende satır satır okudum, kendi kendime yorum yaptım. kitapta geçen eski kavimlerin bugünkü bakiyelerini de belirttim. HunlarHunlar veda ederken herzamanki gibi bu tuğla gibi kitaptan kendimce anafikir alıntıyı paylaşıyorum.. "Peşin hükümlerin her türlüsü tehlikelidir." HunlarHunlar Lev Nikolayeviç GumilevLev Nikolayeviç Gumilev syfa 14 Selenge Yayınları. Saygılarımla...........

Lev Nikolayeviç GumilevYazar · 12 kitap
Lev Nikolayeviç Gumilëv (Rusça: Лев Никола́евич Гумилёв) (1 Ekim 1912, St. Petersburg – 15 Haziran 1992, St. Petersburg), Lev Gumilëv olarak bilinen, Rus tarihçi. Etnik grupların oluşması ve sonlanması ile ilgili alışılagelmişin dışında düşüncelerle Neo Avrasyacılık olarak bilinen politik ve kültürel hareketlerin yükselişiyle ilgili saptamalarda bulundu. İkisi de tanınmış şair olan Nikolay Gumilyov ve Anna Akhmatova'nın oğlu olarak St. Petersburg'da doğdu. Lev 7 yaşındayken boşandılar. Babası anti bolşevik hareketlerinden dolayı öldürüldüğünde sadece 9 yaşındaydı.1930'lı yıllarda annesinin hükümetle olan sorunları yüzünden Leningrad Üniversitesi'nden çıkartıldı ve gençliğinin büyük bölümünü geçirdiği, 1938'den 1956'ya kadar, Gulaglara gönderilmek üzre sınır dışı edildi. Daha sonra Kızıl Ordu'ya girdi ve Berlin Muharebesi'ne katıldı. Güvenli bir şekilde ordudan ayrılmasını sağlamak için annesi Anna Ahmatova zoraki olarak Stalin'e övgü dolu yayınlar yaptıysa da, başarı sağlayamadı. İlişkileri gergin kaldı, gençliğinde yaşadığı sorunlar için annesini suçladı. 1935 ile 1949 yılları arasında üç kez tutuklanmış ve üçüncüsünde 10 yıla mahkûm edilmişken;1956 yılında Stalin'in çıkardığı 'çocuk ebeveyninin hatasından sorumlu değildir' kararıyla tahliye edilebilmiştir. Stalin'in ölümünden sonra Hermitage Müzesi'ne girdi, müdürü Mikhail Artamonov rehberi olarak Onu takdir ediyordu. Artamonov'un direktörlüğünde Hazar çalışmaları yapıp, bozkır insanlarıyla ilgilendi. 1960yılında Leningrad Üniversitesi'nde konferanslara başladı. İki yıl sonra Eski Türkler ile ilgili doktora tezini yaptı. 1960'lı yıllardan sonra, Coğrafya enstitüsünde bu sefer konusu Coğrafya olan başka bir doktora tezi hazırladı. 1986 yılında emekli oldu. Onun fikirlerinin, Sovyetlere ait resmi doktrin ile geri çevrilmesine ve monografilerinin çoğunun yayınlanmasının yasak olmasına rağmen, Gumilyov özellikle Perestroyka yıllarında ilgi çekmeyi başardı. Popülaritesinin bir göstergesi olarak, Kazakistan başkanı Nursultan Nazarbayev, yeni Kazak başkenti Astana'da tam sarayının karşısına Lev Gumilyov Avrasya Üniversitesi'ni inşa ettirdi. Ölümünden sonra Rusya'da adına; 'Gumilyov Dünyası Vakfı' adında bir vakıf kurulmuş ve bütün eserleri yeniden yayınlanmıştır.