Hz. Fâtıma

Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

·119 syf.·
2019 96. kitabı
Cihan Aktaş ile ilk tanışmam bu kitap ile oldu. Twitter’da takip ettiğim kadını bulamadım burada. Çok romantik bir şekilde ortaya konulmuş Hz. Fatıma bir Polyana gibi tasvir edilmiş hayata indirgenmek amacıyla yazılmış kadın aksine hayattan soyutlanmış. Ne öfkesi gerçek öfke, ne kızgınlığı gerçek kızgınlık, ne küskünlüğü ve kırgınlığı gerçek bir küskünlük ne de kıskançlığı gerçek bir kıskançlık olarak anlatılmış. Rivayetler önemlidir ama daha önemlisi rivayetlerin nasıl yorumlandığıdır.
Din
Hz. FâtımaCihan Aktaş · Beyan Yayıncılık · 201985 okunma
Hz. Fatıma'nın ruhuna bir Fatiha okuyalım inşallah.
2022 9. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2022 23:06
Selamün aleyküm Şahane bir kitabın daha sonuna geldim. Herkese tavsiye ediyorum. Beni bu kadar etkileyeceğini düşünmüyordum. Ya da Hz. Fatıma validemizin vefatını okurken bu kadar ağlayacağımı... Düşündüm de Hz. Fatıma öleceği günü, Allah Resulüne kavuşacağı günü özlem ve hasret ile bekliyor, çünkü ahiret için bir hazırlığı var... Peki benim hakkı ile yaptığım bir hazırlığım var mı ? Acaba ben öldüğümde Peygamberimizin (sav.) Yüzüne Ya Resulullah ben senin Ümmetindenim diyebilecek miyim ? Rabbime Ya Rab ben senin kulunum diyebilecek miyim ? Üstadım Bediüzzaman'a üstadım ben senin talebenim diyebilecek miyim ? Bir düşünelim mahşer meydanında olduğumuzu hayal edelim. Peygamberimiz herkese şefaat ediyor ama bize etmiyor... Ne kadar acı verir. Ya da bize sen benim ümmetim gibi yaşamadın diyor. Yüzümüze bakmıyor. Hiç birimiz Allah Resulünun bize sırt çevirmesini istemeyiz her hâlde. Bir de Rabbimizin sırt çevirdiğini düşünelim... Allah'ım sen bizi asrın cazibedar fitnesinden muhafaza eyle. Amin. Mekanın cennet olsun Hz. Fatıma. İnşallah Cennet bahçelerinde görüşmek nasip olsun... Amin
2025 949. kitabı
Hz. Fâtıma: İslâm'ın Kadın Modeli Üzerine Bir İncelemeCihan Aktaş'ın 1999 yılında Beyan Yayınları arasından çıkan Hz. Fâtıma adlı eseri, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) kızı Hz. Fâtıma'nın hayatını, kişiliğini ve İslâm tarihindeki rolünü ele alan önemli bir biyografik çalışma olarak dikkat çeker. Yazar, feminist yaklaşımlardan uzak, vahiy merkezli bir perspektiften hareket ederek Hz. Fâtıma'yı modern Müslüman kadın için bir ayna olarak konumlandırır. 110 sayfalık bu mütevazı hacimli kitap, rivayetleri tarihsel ve teolojik bir süzgeçten geçirerek güncel çıkarımlar üretir; böylece okuru hem manevi bir yolculuğa çıkarır hem de İslâm'ın kadın algısındaki devrimci boyutunu vurgular. Aktaş, eserin girişinde Hz. Fâtıma'yı tanımayı "yanlış uygulamaları düzeltmek" için bir zorunluluk olarak tanımlar. Ona göre, Müslüman kadını en iyi anlatmak, Peygamber'le özdeşleşmiş bu figür üzerinden mümkündür; zira Hz. Fâtıma, babasının soyunu ebediyete taşıyan mirasçı olarak, cahiliye toplumunun kadını hor gören yapısına karşı İslâm'ın attığı tokadın somutlaşmış halidir. Kitap, biyografik bir akış izler: Hz. Fâtıma'nın çocukluğu, "Babasının annesi" lakabıyla anılan sadık evlatlığı, Hz. Ali ile evliliği, Fedek Bahçeleri olayı ve vefatı gibi ana hatlar, rivayetlere dayalı olarak işlenir. Yazar, bu olayları salt kronolojik bir anlatıdan öte, teolojik yorumlarla zenginleştirir. Örneğin, Fedek meselesinde Hz. Fâtıma'nın miras hakkını savunuşu, "peygamberler miras bırakmaz" fetvasına karşı ilkeli duruşuyla, toplumun cahiliye kalıntılarına dönüşüne karşı bir manifesto olarak yorumlanır. Bu kısım, Hz. Fâtıma'nın mescidde yaptığı konuşmanın sahabeleri gözyaşlarına boğduğunu belirterek, onun eleştirel zihin yapısını ve hakikat arayışını öne çıkarır. Eserin en çarpıcı bölümü, Hz. Fâtıma'nın
Hayata Dair

Cihan AktaşYazar · 46 kitap
Yazar Ümit Aktaş'ın kardeşidir. Beşikdüzü Öğretmen Lisesi'ni (1978) ve İstanbul DGSA Mimarlık Fakültesi'ni (1982) bitirdi. Mimar, basın danışmanı ve gazeteci olarak çalıştı. Yeni Devir'de köşe yazıları yazdı. Halihazırda Taraf gazetesi ve Dünya Bülteni internet sitesinde köşe yazıları yazıyor. Hayal Perdesi e-dergisinde sinema yazıları, sonpeygamber.info'da ise dini içerikli makaleleri yayınlanıyor. 1995'te TYB (Türkiye Yazarlar Birliği), 1997'de Gençlik Dergisi tarafından 'Yılın Hikayecisi', 2002'de TYB tarafından yılın romancısı olarak ödüllendirildi. 2009'da 'Kusursuz Piknik' isimli hikaye kitabı ESKADER tarafından yılın hikaye kitabı ödülüne layık bulundu. Halihazırda Tahran'da Tabatabai Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde dersler veren Aktaş evli ve iki çocuk annesidir.