Erken Dönem Hıristiyan Geleneği

Satan
Sıralamalar

2018 12. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2018 14:20
J.B.Russell’ın Kötülüğün Tarihi serisinde ikinci kitapla devam ediyoruz. Şeytanın tezahürlerinden birisi olan Lucifer’ın geç #Yahudi ve erken Hıristiyan geleneğindeki yansımalarını öğreniyoruz. Ancak bir hususu ifade etmek zorundayım burada. Zira bu #kitap birincisi (Şeytan) gibi her okuyucuya hitap etmeyebilir. Özelde alanında akademik çalışmalar yapmak isteyen, genelde de konuya ilgi duyanlar için okunası bir #kitap. Ancak konuya ilgi duyanların dahi birinci kitabı okuyup -öyle okuyup da geçerek değil- özümsedikten sonra bu kitaba başlaması yerinde bir adım olacaktır. İlk kitapda kötülüğün #insan hayatındaki kişileştirmelerini ve #dinler tarihindeki yerini görmüştük. Bu seferse sorgulayıcı bir üslupla ilerliyoruz. Sorgulayalım sorgulamasına da önce anlamak lazım gelir değil mi? “Neden?” sorusuyla başlayalım. Tanrı, -islami olarak Allah- neden iyi ve kötü ikilisine izin vermiştir? Neden kötülüğü uzaklaştırmak ve silmek yerine var olmasına izin veriyor? Her şeyi bozup yok eden karanlık prensi neden meydana getirdi? Birçok yanıt verilebilir buna ve biz de birçok yanıt verelim. Kötülük mantıksal bir sorundur. Yani iyi, kötü olmadan, kötü de iyi olmadan anlaşılamaz. İyiyi ancak kötüden ayırdığımız zaman anlayabiliriz. Belki de Tanrı, kötülüğün var olmasını istemiştir. Çünkü kötülüğün de bir seçenek olduğunu anlamazsak, erdemi kavrayamayız. Tanrı, kötülüksüz bir dünya yaratmış olsaydı, karşıt kötülük bizi ayartmasaydı erdeme de ulaşamazdık. Kötülüğün büyük ve korkunç gücü zihinlerimize kazınmasaydı, Tanrı’nın büyük ve dehşetli iyiliğini kavrayamazdık. Sevaplarımız ya da günahlarımız var. İnanıyoruz ya da inanmıyoruz. Belki de Allah’ın varlığının bilinemeyeceğine inanıyorsunuz. Yaşamın başlangıcına dair çok çeşitli iddialar var. Ne olursa olsun bildiğim bir şey var ki,
Din
İblisJeffrey Burton Russell · Kabalcı Yayınevi · 200055 okunma
2021 51. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2021 17:05
“İyilik içten gelir. İyilik bir seçimdir. Bir insan seçemezse, insanlıktan çıkar,” der #anthonyburgess Otomatik Portakal ‘da... Realizm, “Kötülük insanın doğasında vardır, iyilik bir seçimdir,” savını destekler. Yani her insanın içinde “kötülük potansiyeli'' vardır. Mutlak iyi ya da mutlak kötü yoktur çünkü hiçbir insan %100 iyi ya da kötü olamaz. Kötülük, reddedilemez bir şekilde bu dünyada varolduğuna göre kötülük özgür iradeden kaynaklanan eylemlerin bir sonucu mudur? Hatırlayalım, ilk yaratılan Adem ve Havva’nın oğullarından Kabil, kardeşi Habil’i kıskanarak beslediği kin ve nefretle öldürmüş böylece insanlık tarihinin ilk cinayeti işlenmiştir. Bu örnek çerçevesinde kötülüğün ezeli varlığını, etkilerini ve sonuçlarını düşünmeyi size bırakıyorum. “Kötülüğün Tarih” serisinin II.kitabı olan #iblis, Hristiyanlığın yayılmaya başladığı dönemde kilise babalarının ve teologların kötülük sorununa yaklaşımlarını ele alıyor. Bu minvalde bir kez daha diyorum ki: “Zaten hiçbir zaman inandırıcı gelmemiştir bana ‘Şeytan’a uydum’ cuların mavraları, bunlar sadece şeytansı’ ların lakırdıları...” Jeffrey Burton Russell İblis - Erken Hıristiyan Geleneği
İblis - Erken Hıristiyan GeleneğiJeffrey Burton Russell · Panama Yayıncılık · 201855 okunma
2023 8. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2023 15:34
Öncelikle merhaba değerli okurlar Jeffrey Burton Russell’ın bu eseri öncekle kötülük kavramını geleneksel hristiyanlık döneminde ve farklı dinlerde ki yaklaşımıyla ele alıyor.Kötülük nedir ? Ve benzeri soruları imgelsel ve akademik anlamda ele almış.Bu tür konulara ilgi duyan herkesin keyifle okuyacağı türden.Kitap ayrıca teolojik açıdanda oldukça kıymetli bilgilere ortak ediyor sizi.Kütüphanenizde yer vermeniz gerek cinsten dolu bir kitap.Herkese iyi okumalar dilerim.
2020 105. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2020 16:00
“Kötülüğün Tarihi” serisinin ikinci kitabı olan İBLİS, Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı dönemde Kilise babalarının ve teologların kötülük sorununa yaklaşımlarını ele alıyor. Jeffrey Burton Russell, bu ciltte Şeytan kavramına yönelik hem aydınlatıcı bir inceleme yürütüyor hem de kavramın gelişiminde etkili olan imgesel ve güçlü bakış açılarını sunuyor.