Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbn Arabi ve Spinoza'da Varlık

Metin Yasa

İbn Arabi ve Spinoza'da Varlık Gönderileri

İbn Arabi ve Spinoza'da Varlık kitaplarını, İbn Arabi ve Spinoza'da Varlık sözleri ve alıntılarını, İbn Arabi ve Spinoza'da Varlık yazarlarını, İbn Arabi ve Spinoza'da Varlık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Spinoza
Ruh, Tanrı'nın aracılığıyla öncesiz bir gerçeklik olarak algılandığı sürece, zihinsel sevgi ruhun özünden zorunlu olarak çıkar.
Reklam
Konduramıyorum
"Tanrı'nın yaratılanların nitelikleriyle belirdiğini , böylece de hem övülmüş hem de yerilmiş niteliklerle kendini bildirdiğini anlamıyor musun? Öte yandan , yaratılan bir şeyin de baştan sona, Tanrı'nın nitelikleriyle göründüğünü, dolayısıyla, yaratılana özgü bir niteliğin Tanrı'da, Tanrı'ya özgü bir niteliğin ise yaratılanda olduğunu görmüyor musun ?"
Eşariler , evrenin tözle çoğaldığını söylerler; bu bizim tek varlık dediğimiz, tek tözdür. Yine onlar, tözün , ilineklerle farklı görünümlere büründüğünü ileri sürerler ; bu da bizim , suretler ve ilgilerle çoğalır ve farklı görünüme bürünür, sözümüze benzer.
Reklam
Kalbimi bilen bizi dirilttiğinde, O'nu diriltti O'nda oluşlar, O'nda varlıklar, O'nda her türlü zamandık.
Ne O ne biz olsaydık; olan olmazdı Biz gerçekten kuluz, Tanrı ise mevlamızdır Bil ki ; insanım dediğimde, O'yum Sana kanıt vermiş; öyleyse O'nu insanla perdeleme Hakk olursan ve Halk olursan, Tanrı'yla Rahman olursun ..
İbn Arabî
Tanrı ve ona bağlı her şey bir bütündür; Varlık, ancak bu bütün içinde anlamlı ve değerlidir.
Zahir -Batın ilişkisi/ İbn Arabi
" Bir şey bir şeye ilişmez; sadece onunla taşınır. Taşınan -pasif olan- , taşıyan -aktif olan-la perdelenir.. Hakk zahir olunca , Halk onda gizlenir; böylece de Halk , Hakk'ın tüm nitelikleri olur, Halk zahir olunca da , Hakk batın olur ve perdelenir. Bu kez de Hakk , Halk'ın kulağı, gözü, eli , ayağı.. olur"
Reklam
hoşgeldin karışık kafa
Kulların birbirlerine olan üstünlüğüne bağlı olarak tanrısal gerçekliklerin biri diğerinden üstün olabilir. Çünkü her kul , bulunduğu her durum içinde bir tanrısal gerçeklik ile bağlantılıdır. Tanrısal gerçeklikler ise ancak biri diğerinden üstün olan ilgilerdir.
Tanrısallık benzerliği kabul etmez. Evrende benzerini kabul etme olsaydı, varlık, Tanrı'dan başkasına gereksinim duyardı. Oysa varlığı, ancak benzeri olmayan Tanrı verir.
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.