Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İkarus ya da Bilimin Geleceği

Bertrand Russell

İkarus ya da Bilimin Geleceği Gönderileri

İkarus ya da Bilimin Geleceği kitaplarını, İkarus ya da Bilimin Geleceği sözleri ve alıntılarını, İkarus ya da Bilimin Geleceği yazarlarını, İkarus ya da Bilimin Geleceği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Esasta, uzun vadede bir kişinin yararına olan şey, bir diğerinin de yararınadır. Ama insanlar görüş açılarını çarpıdan tutkular tarafından harekete geçirilirler; başkalarını incitmek yönünde bir dürtü hisseder, böyle davranmanın kendi çıkarlarına uygun olduğunu kendilerini ikna ederler. Bu yüzden çıkarlarına kayıtsız kalmalarını sağlayacak cömert dürtülerle harekete geçirilmedikleri sürece aslında kendi çıkarları yönünde hareket etmezler. Kalbin akıl kadar önemli olmasının sebebi budur.
Eğer insanlar davranışlarında rasyonel olsalardı, başka bir deyişle tasarlayarak arzu ettikleri sonuçları hayata geçirme imkanını artıracak şekilde davransalardı, akıl dünyayı neredeyse bir cennet yapmaya yeterli olurdu.
Reklam
Bilim erdemin yerini alamaz; iyi bir yaşam için akıl kadar kalp de gereklidir.
Belki bir gün politika daha rasyonel hale gelebilir; ama şu ana kadar bu yönde en ufak bir işaret yok.
Bilim erdemin yerini alamaz; iyi bir yaşam için akıl kadar kalp de gereklidir.
Savaş bugünlerde temel olarak sivil nüfusa karşı yürütülüyor ve yenilmiş bir ülkede sivil halk en az askerler kadar acı çekiyor.
Reklam
Bilim, insanın doğa üzerindeki kontrolünü artırmıştır ve bu yüzden muhtemelen mutluluğunu ve refahını da artıracağı varsayılabilir. İnsanlar mantıklı olsalardı bu varsayım doğru olabilirdi, ancak gerçekte insan tutkular ve içgüdüler yığınıdır.
Bilim, insanlık için bir nimet mi yoksa bir lanet mi olduğunu sonunda ispatlayacak olsa da bu benim zihnimde hala şüphe dolu bir sorundur.
Bilim insanları mutlu etmektense egemen grupların gücünü artırmak için kullanılacağından korkmamız gerektiğini düşünüyorum. Babası Daidalus’tan uçamayı öğrenen İkarus’u, ihtiyatsızlığı yok etmişti. Korkarım ki, modern bilim insanlarının uçmayı öğrettiği toplumların kaderi de aynı olabilir.
İnsanlık, bilim sayesinde artmış olan üretkenliği sırasıyla üç temel amaç için kullanmıştır: ilk olarak nüfusu artırmak, sonra konfor standardını yükseltmek ve son olarak da savaş için daha fazla enerji sağlamak üzere. Hammadde, özellikle de mühimmat hammaddesi için rekabete yol açan pazar mücadelesi, temel olarak beraberinde bu üçüncü sonucu getirmiştir.
71 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.