İlham Çobanı

Şubat 2025
Cezve Çocuk Yayınları

2025 107. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2025 08:53
Bir çocuk kitabı.. Çok olumlu yorum yapamayacağım ama yazarın emeğine ve ayırdığı zamana saygı duyduğumdan çok da eleştirmek istemediğim orta seviye ilk okul kitabı...
2025 27. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2025 23:28
Çocuklar için eğlenceli bir kitap olmuş. Ben okurken biraz yorulmuş olabilirim Kitap daha önce okumuş olduğum bir çocuk kitabıni hatırlattı zaten kitabımız da ilham çobanları değil miydi? İlham alınmış olabilir başka bir eserden
2026 1. kitabı
İlham Çobanı, Tuğba Coşkuner’in önceki kitaplarını okumuş bir okur için maalesef güçlü bir yenilik sunmuyor. Yazarın cümle yapıları, diyalogları ve anlatım kalıpları neredeyse birebir tekrar ediyor. Bu durum, metnin daha ilk sayfalarından itibaren “tanıdık” ve yer yer tekdüze bir his uyandırıyor. 90 sayfalık kitabın yaklaşık ilk 50 sayfası hikâyenin girişine ve çeşitli tanımlamalara ayrılmış. Asıl olay örgüsü ise oldukça kısa tutulmuş ve yeterince derinleştirilememiş. Bir olay anlatılmaya başlanırken aniden başka bir olaya geçiliyor; o olayın içinde de farklı bir konuya değinilerek okur sürekli ana anlatıdan uzaklaştırılıyor. Bu daldan dala atlayan yapı, hikâyeye odaklanmayı zorlaştırıyor. Kitap ne tam anlamıyla bir yetişkin kitabı ne de başarılı bir çocuk kitabı hissi veriyor. Anlatımın dağınıklığı ve konunun toparlanamaması, çocuk okurlar için de takip edilmesi güç bir metin ortaya çıkarıyor. Okurken, dikkat dağınıklığı yaşayan birinin anlattığı bir hikâyeyi dinliyormuş hissi oluşuyor. Sonuç olarak İlham Çobanı, potansiyeli olan bir fikir barındırsa da anlatımın kontrolsüzlüğü, tekrar eden üslup ve zayıf olay örgüsü nedeniyle beklentiyi karşılayamayan bir kitap olarak hafızamda kaldı.
Okunma: 10 Ocak 2026 16:35
Yazarın diğer kitaplarına nazaran beni daha az içine çeken bir anlatıma sahipti. İlk kez mesaj verme derdini bu kadar çok hissettim. Teknolojinin kişinin ilhamlarını alıp götürmesinden, ilham çobanlığının aileden geçme eleştirisinden(ki bu benim aklıma bir çok güncel gündemi getirdi) yazarların desteklenmemesine kadar çok fazla konuyu akla getiriyordu. Odaklanmakta birazcık zorlandım. Bunun yanında çizimler çok tatlıydı. Ortaokul seviyesinde özellikle altıncı sınıf sonrası için çocuklarla okunması ilham verici sonuçlar ortaya çıkarabilir
2025 4. kitabı
İnsanların ilhamının azalmasıyla işsiz kalan bir ilham çobanının başından geçenler müthiş bir kurguyla anlatılmış.Günümüzde insanların ilhamlarını kaybetmelerinin sebepleri,sonuçları ve bu sorunun çözümü yer alıyor kitapta.5 ve 6.sınıflar için uygun.İlham perinizin ışığı çok olsun.
İlham Çobanı
2026 10. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2026 10:09
İlham Çobanı, ilhamın ne olduğu, nasıl kaybolduğu ve nasıl yeniden bulunabileceği üzerine kurulmuş alegorik bir hikâyedir. Yazar, bu soyut kavramı çoban, çocuk, kuş, ışık ve doğa gibi somut imgelerle anlatır. Böylece okur, ilhamı yalnızca bir fikir değil, korunması ve emek verilmesi gereken bir değer olarak düşünmeye başlar. Hikâyede çoban figürü, insanın iç dünyasındaki rehberliği temsil eder. Çoban, ilhamı arayan değil; ona uygun ortamı hazırlayan kişidir. Bu yönüyle kitap, ilhamın zorla elde edilemeyeceğini, ancak sabır ve sessizlikle davet edilebileceğini vurgular. Çocuğun yolculuğu ise merakın, hayal gücünün ve iç sesin zamanla nasıl bastırıldığını, ama tamamen yok olmadığını gösterir. “İlhamların olmadığı bir dönemde kuşun kafaya yuva yapması” sahnesi, ilhamın yokluk zamanlarında bile hazırlık hâlinde olduğunu anlatan güçlü bir metafordur. Bu sahne, beklemenin ve sabrın değerini özellikle vurgular. Eser aynı zamanda modern dünyaya eleştirel bir bakış sunar. Hız, gürültü ve tüketim kültürü içinde ilhamın kaybolduğunu; buna karşılık yavaşlamanın, dikkat kesilmenin ve paylaşmanın ilhamı çoğalttığını söyler. Bu yönüyle kitap, hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eder.
2025 15. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2025 08:33
Yazarı sosyal medyada da takip ediyorum ve çok beğeniyorum kitaplarını okuduğumda yeni bir şey okumuş hissi çok güzel oluyor aha bu (tam da bu ifadeyle) bu fikir ne kadar güzelmiş çok güzel oluyor. Saklı dünya hikayelerine bayılmıştım o 3 kitapta birbirinden harikaydı ve okurken ilk kez duyduğum bir şeymiş gibi okuyor olmak çok çok iyiydi bu kitap da aynı o şekilde yeni şeylerle hayal dünyası şimdiki yaşama bağlantılı olması ve bunu güzel bir şekilde oluşturulması çok güzeldi.
Okunma: 05 Ocak 2026 15:01
Kitabın ana fikri ve konusu güzel. Konu aralarında çok fazla alt konuya geçmesi ve sık sık mesaj vermek kaygısında olması biraz yoruyor ve konudan koparıyor.
2026 2. kitabı
Çok tatlı bir solukta okunabilecek bir kitap. Çocukların sevmesinin yanı sıra yetişkinler için de bir şeylerin farkına varmaya ve kendimize çeki düzen vermemize vesile olabilir.
2025 25. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2025 00:55
Yaşı 10'dan başlayan ama üst sınırı olmayan bir kitap düşünün işte öyle güzel bir hikaye ile geldim. Çocuk kitabı raflarında durması sizi yanıltmasın Güncel bir konuya dokunan, bugün çocuk, ergen ve yetişkin herkesin yaşadığı sosyal medya ve teknoloji bağımlılığını sıcacık bir hikâyeyle anlatan bir kitap… Doğru kullanıldığında faydalı olan teknolojinin, fark etmeden bizi nasıl ele geçirdiğini ve dönüştürdüğünü öyle güzel işlemiş ki… Çocuklarla birlikte okumak hem onlara hem bize çok iyi gelecek. Teknolojinin zararlarını biliyoruz ama ya bizim ilhamlarımızı da çalıyorsa? İlhamsız bir çocuğun, ilhamsız bir bireyin dünyasını görmeye hazır olun. Yer yer komik, yer yer düşündürücü; kalbe dokunan, capcanlı bir hikâye. Hele çizimlere bayıldım.

Tuğba CoşkunerYazar · 19 kitap
Yazar, editör, öğretmen, Tuğba Coşkuner 1992 yılında doğdu.Yayın dünyasına küçük yaşta yerel gazetelerde yazarak girdi. Ardından dergilerin ve yayınevlerinin yazar ve yayın kurulu ekiplerinde yer aldı. Yazmak ve okumak Tuğba Coşkuner’in dünyasından hiç eksilmedi, hatta o dünyada kendine her gün bir öncekinden daha büyük bir yer edindi. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra edebiyat eğitimi almaya karar verdi. Şu an hem Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda yüksek lisans yapıyor hem birçok yayınevi ve derginin editörlüğünü-yayın danışmanlığını yürütüyor hem de büyük bir iştahla öğrenmeye, okumaya, yazmaya devam ediyor. Kitapları Çocuklar ve Çiçek Mezarlıkları (Yetişkin) Bu Patika Nereye Çıkar? (Yetişkin) Ormanı Yemek Yasak (Çocuk) Duvarları Gıdıklanan Okul (Çocuk) Macera Ekspresi (Çocuk) Puhu Kuşu Kasabası (Çocuk) Kayıp Orman Şarkısı (Çocuk) Pışpış Meraklıbakış (Çocuk) Yeterince Tembel Misin? (Genç ve Yetişkin)