Felsefe Tarihi - 1

Eylül 2014
Say Yayınları
9786050203646

2021 503. kitabı
Milattan önce 6-5. yüzyıllar arasında dünyada bir şeyler değişmeye başladı. Farklı coğrafyalarda bir takım insanlar, eski düşünüşleri bırakarak yeni ve daha derinlikli açıklamalar yapmaya başladılar. Yunan Felsefesi de bunların en sofistike olanlarıydı. Antik felsefeyle birlikte ve ondan sonra, dünya artık başka bir yerdi. Ahmet Cevizci'nin eseri, bu dönemi, Helen ve Helenistik dönemi Thales'ten yeni Platonculara kadar, yaklaşık bin yıllık bir zamanı anlatıyor. Antik felsefede çıkan okulları ve filozofları, onların insan düşüşünü ve birbirlerini nasıl etkileyip değiştirdiğini gözler önüne seriyor. Yunan Felsefesi bir mucize değildi belki ama çok önemliydi; çünkü insan düşüncesi mitostan logosa, somut düşüncenin sınırlarından soyut düşüncenin genişliğine geçiyordu. İlk filozof Thales, her şeyin arkasında tek bir madde, su, olduğunu söyledi. Felsefi açıklamalarını bunun üzerine kurdu. Ve böylelikle dünyanın açıklanması evrenin sınırları ve insan aklıyla yapıldı. İlkçağ Felsefesinde modern hatta postmodern düşüncelerin temellerini bulmak, ve oradan, bugünkü karmaşık yer yer atomize hayalarımıza rağmen, beslenmek mümkün.
2022 70. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2022 00:00
Artık bir felsefe öğretmeni adayı olduğum için bir süreliğine roman ve hikayelere ara verip , daha fazla felsefeyle ilgili kitaplar okumaya karar verdim ( Ne zamana kadar sürdürebilirim ben de bilmiyorum :) ve bu çılgınlığıma Ahmet Cevizci ile giriş yaptım . . . ! Genel anlamda güzel bir kitaptı. Çok fazla boğmadı ama yine de ders kitabıymış gibi gördüğüm için kimi yerlerinde sıkıldığımı da itiraf edeyim. Filozofların hikayelerinin anlatıldığı bölümlere bayıldım . . . ! ! ! Eğer ders kitabı gibi değil de , bir romanmış gibi okursanız gerçekten sıkılmadan eğlenerek bitirebilirsiniz kitabı. İlgisi olanlara tavsiye ederim . . .
2023 98. kitabı
İlkçağ Felsefesi Ahmet Cevizci İlkçağ Felsefesi İyonya Okulu’ndan Yeni-Platonculua dek antikçağa egemen olan felsefe akımlarını inceleyen bu çalışma, eski Yunan filozoflarının düşüncelerini ve hayatlarını ele alarak okuyucuya geniş bir perspektif sunmaktadır. Kitap, Thales, Parmenides, Empedokles, Protagoras gibi pek çok eski Yunan filozofunu ayrı ayrı ele alırken, Platon ve Aristoteles'e de geniş yer vermektedir. Yazar Ahmet Cevizci, okuyucuyu eski Yunan felsefesi ve filozofları hakkında bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda eski Yunan düşüncesini kıymeti kendinden menkul bir mucizevi yapı olarak değerlendirmemekte, bunun yerine onun antikçağın diğer büyük uygarlıklarından pek çok şey aldığını vurgulamaktadır. Cevizci, eski Yunan düşüncesinin diğer uygarlıklardan farklı olduğunu belirtmektedir. Antikçağ uygarlıklarının birçoğu, bilgiyi doğaüstü veya mistik bir şekilde ele alırken, eski Yunan felsefesi daha soyut ve sistematik bir yaklaşım benimsemiştir. Bu farklılık, düşüncelerin soyutlama düzeyi, sistematikliği ve kaydedilmesi bakımından ortaya çıkmaktadır. Eski Yunan filozofları, evrenin temel yapılarını anlamak ve açıklamak için mantık ve akıl yürütme yöntemlerini kullanmışlardır. Bu da onlara, diğer uygarlıklardan daha ileri bir düşünce sistemi geliştirme imkanı vermiştir. Cevizci, eski Yunan düşüncesinin diğer uygarlıklardan aldığı etkileri de vurgulamaktadır. Eskian filozofları, Mısır, Mezopotamya ve Hint gibi büyük uygarlıklardan gelen bilgi ve felsefi düşünceleri kendi sistemlerine entegre etmişlerdir. Örneğin, Mısır matematik ve astronomi bilgisini Yunan düşüncesine katmış, Mezopotamya ise hukuk ve siyaset alanında önemli katkılarda bulunmuştur. Bu şekilde, eski Yunan filozofları, felsefelerini geliştirmek için çeşitli kaynaklardan yararlanmışlardır. Ancak Cevizci, eski
Felsefe-Düşünce
Felsefeye dair.
2021 30. kitabı
Kitap bölümler halinde Antik Yunan'dan Hristiyan ve İslam felsefesine, modernizmden postmodernizme kadar, binlerce yıllık düşünce tarihini ayrıntılı, sistemli ve anlaşılır bir biçimde sunuyor gerçekten. Ahmet Cevizci
Felsefe-Düşünce
2023 54. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2023 12:13
İlkçağ felsefesini Thales'ten Stoa felsefesine kadar detaylıca inceleyen Ahmet Cevizci hocamızın müthiş eseri. Platon ve Aristo'ya baya geniş bir yer ayırmış kendisi. Allah rahmet eylesin.
Felsefe

Ahmet CevizciYazar · 30 kitap
Felsefeci, akademisyen, felsefe profesörü (D. 1959, Bursa – Ö. 2014, Bursa). İlk ve ortaöğrenimini Bursa’da tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünden (1982) mezun oldu. Aynı fakültede, 1984 yılında yüksek lisans, 1992 yılında da doktora derecesini aldı. Fransız hükümetinden kazandığı bir bursla 1989-91 yılları arasında Sorbonne Üniversitesinde doktora düzeyinde araştırmalar yaptı. 1996 yılında doçent oldu. Uzmanlık alanı İlkçağ Felsefesi, özellikle de Platon’dur. Aynı zamanda bilgi felsefesiyle ilgilendi. Avrupalı düşünürlerle Müslüman düşünürleri kronolojik sıraya göre tanıttığı felsefe tarihi ile ilgili eserleri ülkemizde bu konuda yapılan en kapsamlı çalışmalardan oldu. Uludağ Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaparken odasında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. ESERLERİ (Felsefe): Felsefe Tarihi I-İlkçağ Felsefesi Tarihi (1998), Felsefe Terimleri Sözlüğü (1999), Paradigma Felsefe Sözlüğü (4. bas., 2000), Metafiziğe Giriş (Çeviri, 2001), Etiğe Giriş (2002), Felsefe Tarihi II-Ortaçağ Felsefesi Tarihi (2. bas., 2001), Felsefe Tarihi III-On Yedinci Yüzyıl Felsefesi Tarihi (2001), Felsefe Tarihi IV-Aydınlanma Felsefesi Tarihi (2002), Felsefe Tarihi V-Ondokuzuncu Yüzyıl Felsefesi Tarihi.