İlkçağ Felsefesi Tarihi

W. K. C. Guthrie

İlkçağ Felsefesi Tarihi Sözleri ve Alıntıları

İlkçağ Felsefesi Tarihi sözleri ve alıntılarını, İlkçağ Felsefesi Tarihi kitap alıntılarını, İlkçağ Felsefesi Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Daha başlangıçta, salt bir güçlük üzerinde durma isteği ile olmasa da, Yunan'a özgü düşünme biçimlerini, hiç Yunan dili bilgisi olmadan anlamanın kolay olmadığı dobra dobra söylenmelidir.
Sayfa 10 - Gündoğan YayınlarıKitabı okudu
Burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, onunla (Anaksagoras) ilk kez ve belirttik olarak, özdekle anlık arasında bir ayrım yapılmış olmasıdır. O cesaretle yalnızca Empedokles gibi, devinen özdekten ayrı bir devindirici neden bulunması gerektiğini söylemekle kalmayıp, özdek-olmayanın, her ne ise, anlık olması gerektiğini dile getirdi.
Sayfa 60 - Gündoğan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Empedokles bilgisinin doğal güçleri denetlemek için anahtar olduğunu, bilgisiyle insanların rüzgarları durdurabileceğini, yağmur yağdırabileceğini ve hatta, ölüleri Hades ülkesinden geri getirebileceğini savladı.
Sayfa 56 - Gündoğan YayınlarıKitabı okudu
"Ahlaksal düşünce, or­taklaşa yaşamın doğurduğu gereksinimlerin bir sonucu olarak, doğa hakkında düşünmeden önce gelir; oysa eylemin ilkeleri üzerinde düşünme, yine aynı nedenlerden dolayı, en azından biraz daha geç başlar.'' Henri Berr'in Robin'in Greek Thought (Yunan Düşüncesi) adlı kitabına yazdığı önsözdeki bu değerlendirmesinin genel bir ge­çerliliği vardır. Bunu antik Yunan'a uyguladığımızda, bir Hesidos, bir Solon, ya da bir Theognis'in özdeyişler ve mecazlarla dolu ahlaksal bakımdan eğitici şiirinin, Doğa Felsefesinin İyonya'da, İ.Ö. 6. yüzyıldaki başlangıcından önce geldiğini görürüz. Öte yandan, in­san eyleminin felsefesi olarak adlandırılabilecek bir şey -eylemlerimızi bilgi ve kuramın dizgeli bir eşgüdümüne (koordinasyo­nuna) dayandırma girişimi- için, İ.Ö. 5. yüzyılın sonuna dek bekle­meliyiz. O, doğa felsefesi boyunca duyulan coşku dalgası gücünü yitirdiği ve yandaşlarının güveni kuşkuculuk tarafından temellerinden sarsıldığı zaman, Sofistler ve Sokrates'le geldi.
Sayfa 23 - Gündoğan YayınlarıKitabı okudu
Siyasal yaşamın en büyük kötülüklerinden biri, Platon'a göre, politikacıların özdeğe olan düşkünlükleri ve hırslarıdır... Bu nedenle Platon'un ereği, siyasal gücün ekonomik güçten tam olarak ayrılması oldu. Bu yolla tek tutkusu iyi yönetmek olan bir yöneticiler sınıfına ulaşmayı umuyordu. Daha çok zengin olmakla ilgilenenler - yönetim saflarını bırakarak ve etkinliklerini ticaretle sınırlayarak - diledikleri gibi zengin olabilirler.
Sayfa 140 - Özdek: Madde, Erek: AmaçKitabı okudu
25 öğeden 21 ile 25 arasındakiler gösteriliyor.