Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin Eserleri

İmam-ı Azam Ebu Hanife

İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin Eserleri Gönderileri

İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin Eserleri kitaplarını, İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin Eserleri sözleri ve alıntılarını, İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin Eserleri yazarlarını, İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin Eserleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kâfirlerle dostluğun yasak olmasından maksad.
Kâfirlerle dostluğun yasak olmasından maksad, Müslümanların aleyhine olarak onlarla koalisyon kurup onlara yardım etmektir. Aynı zamanda küfürlerine râzı olmak da bu bağlamda ele alınabilir. Çünkü kâfirlere bu şekilde bir yardım İslâm'ın varlığı için bir zarar ve inanan İslâm toplumu için bir zayıflık anlamınadır. Çünkü küfre rıza küfrdür. Bu, İslâmca yasak ve memnudur. Ama barış, iyi geçinme, güzel muamele, karşılıklı menfaat, iyilik ve takvada yardımlaşma mânâsında dostluk İslâm'ın benimsediği bir şeydir.
5. Müslüman olsun, zimmi olsun hiç kimseye düşmanlık etme.
Sayfa 332 - OĞLU HAMMÂD'A VASİYYETİ.Kitabı okuyor
Reklam
Nefs biraz da yarış atına benzer. Ona belli noktalarda yem ve su verilmemelidir. Eğer aşırı beslenir, idmana çıkarılmazsa, hantallaşır, yarışı kaybeder. Yarış atının beli ince olanı makbuldur. Biz de nefsimize acıyarak onun arkasına düşersek, sonumuz hiç de iyi olmaz. Akıbetimiz muhakkak kötü olur. Kur'ân-ı Kerîm'de: "Nefsini temizleyen kurtulmuştur." buyurulmuştur.
Sayfa 332 - Kur'ân-ı Kerîm, Şems 91/9.Kitabı okuyor
4. Nefsine acıma bir zorunluluk olmadıkça, hakkını verme.
Sayfa 331 - OĞLU HAMMÂD'A VASİYYETİ.Kitabı okuyor
3. Din ve dünya bakımından muhtâc olmadığın kimselerle düşüp kalkma.
Sayfa 330 - OĞLU HAMMÂD'A VASİYYETİ.Kitabı okuyor
Allah Teâlâ buyuruyor ki:
" Ben ilmi âhir zamanda her tarafa yayacağım. Öyle ki onu erkek, kadın, hür, köle, küçük ve büyük öğrenecektir. Onlara bunu yaptığım zaman onları üzerlerindeki hakkım ile muahaze eder, sorumlu tutarım."
Sayfa 330 - Dârimi, Mukaddime, 27.Kitabı okuyor
Reklam
İbn Abbas radıyallahu anhuma anlatıyor: Ashâbdan biri başından yaralanmıştı. Bu arada ihtilam oldu. Ne yapması gerektiğini sordu. Gusül etmesi gerektiğini söylediler. O da gusül etti, zatüreden öldü. Durum Peygamberimize aksedince, "Onu öldürdüler, Allah da onları öldürsün” dedi ve ilave etti, "Bilmiyorlar mı ki câhilliğin çaresi sormaktır!" Burada adam sormakla isâbet etti. Ötekiler ise bilmedikleri hâlde fetva verdikleri için günâha girdiler. Vebal kazandılar.
Sayfa 329 - İbn Mâce, Tahåret, 93.Kitabı okuyor
İlim öğrenmek her Müslümana erkeğe ve kadına farzdır.
Sayfa 329 - Ebû Hanife, Müsned, s. 25, hadis no: 30.Kitabı okuyor
2. Öğrenmeye muhtác olduğun şeyi öğrenmemek için inat etme.
Sayfa 329 - OĞLU HAMMÂD'A VASİYYETİ.Kitabı okuyor
1. Allah'dan korkarak âzâlarını günâhlardan korumak ve Allah'a kulluk için emirlerini yerine getirmekle takvaya riayet etmeni tavsiye ederim
Sayfa 328 - OĞLU HAMMÂD'A VASİYYETİ.Kitabı okuyor
Reklam
"Âlime en az kıymet veren âilesidir."
Sayfa 328 - Ebû Nuaym, Tarih-i İsfahân, 1/155; Ebu'l-Kâsım el-Cürcânî, Târih-i Cürcân, No: 708. 1/409; Ibn Asakir, Tarih-i Dimesk, 40/257Kitabı okuyor
Bir hadiste: "İsrailoğulları hikâye söylemeye başlayınca helâk oldular." denmiştir. Yani ameli ve yaşamayı bırakıp sözle yetinmişlerdir. Ömürlerini eskilerin kahramanlık ve menkıbeleri ile geçirmişlerdir ki bunlara İsrailiyyat, denir.
Sayfa 319 - İbnu'l-Esir, en-Nihaye fi Garibu'l-Hadis, IV/70, 71.Kitabı okuyor
Halka hikâye okuma.Zîrâ hikâyecinin yalan söylemesi kaçınılmazdır. Burada hikâyeciden kasıt, hikâyeyi olduğu gibi doğru dürüst anlatan kimse demektir. Bu, günümüzdeki lafazan, dilbaz vaiz tipine denk gelmektedir. Bunlar konuşmalarında âyet ve hadise, fıkıh ve tefsire ağırlıktan çok İsrailliyata önem verirler. Dikkat çekmek için abartırlar
Sayfa 319 - EBÛ YUSUF'A VASİYETİ.Kitabı okuyor
Bir topluluğun arasında bulunduğun zaman, sayarak seni öne geçirmedikleri sürece onlara imâm olma.
Sayfa 316 - EBÛ YUSUF'A VASİYETİ.Kitabı okuyor
255 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.