Sözlükte "ahdi veya alışverişi bozmak, affetmek" gibi anlamlara gelen ikâle, bir fıkıh terimi olarak, karşılıklı irade beyanı ile mevcut bir akdin bozulması demektir. İkâlede taraflar, bir baskı olmaksızın, tam olarak akdi bozmaya razı olmaları gerekir. Taraflardan... Sayfa 303 - Dr. İbrahim PAÇACI
Başlangıç ve bitiş tarihleriyle ilgili kesin rakamlar söylenemese de tabiun
dönemini, Emevi iktidarının kökleştiği ilk yüzyılın ortalarından ( 60-70/680-690) başlatmak mümkündür. Bu zamana gelindiğinde büyük fakih sahabilerin çoğu vefat etmiş; ictihad, ifta ve yargı... Sayfa 81 - İSLAM HUKUKUNUN TARİHİ GELİŞİMİ.
Raşit halifeler arasında fıkıh tarihine etkisi açısından en önemli kişi, kuşkusuz Hz.Ömer'dir. Gerek devletin idare, maliye ve yargı yapılanmasındaki çabaları, gerek toplumsal gelişmelerle ilgili yaklaşımları ve gerek yeni meselelerle ilgili fetva ve kararları, sonraki... Sayfa 78 - İSLAM HUKUKUNUN TARİHİ GELİŞİMİ II. Sahabe Dönemi.
Hareket noktasını nasların oluşturması, bu nasların yorumlanıp yeni olaylara uygulanması, bu mümkün olamayınca da onlara ters düşmeyen başka bir kaynak ve yöntemle çözüm üretilmesi, reyin temel karakteristiğidir. Hz. Ömer'in Ebu Musa el-Eş'ari'ye gönderdiği... Sayfa 77 - İSLAM HUKUKUNUN TARİHİ GELİŞİMİ II. Sahabe Dönemi.
Her ne kadar rey, nassın bulunduğu yerde kıyas ve hukuki akıl yürütmeyle hüküm verme anlamında bizzat Hz. Peygamber zamanında bilinen¹ bir kelime olsa da, asıl işlevselliğine sahabe dönemimde kavuşmuştur. Çünkü Hz.Peygamber zamanında gerek bizzat onun reyi, gerek başkasının olup... Sayfa 77 - İSLAM HUKUKUNUN TARİHİ GELİŞİMİ II. Sahabe Dönemi.