Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı

İlber Ortaylı

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı Sözleri ve Alıntıları

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı sözleri ve alıntılarını, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı kitap alıntılarını, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kitabın yaygın olmadığı bir toplumda, gazete ve gazeteci önemli bir rol üstlenmiş ve siyasal otoriteyi denetlemeye aday olan yeni bir toplumsal odak doğmuştu.
Tanzimat insanının oluşumunda geleneğin payı vardır, ama geleneği değiştirme geleneğide Tanzimatçılarla başlamıştır.
Reklam
Tanzimat Türkiye tarihinde devrim değil, devrim hazırlayıcı sonuçlar doğuran bir harekettir.
1826'da yeniçerilerin imha edildiği kanlı olaya Vaka-i Hayriye denmişti. 1839 Kasım'ında Gülhane'de ünlü fermanı okuyanlar, Tanzimat-ı Hayriye diye "hayırlı düzenlemelerin yapılacağı hayırlı bir devri" açtıklarını ileri sürüyorlardı.
TÜRK adı seçkin Osmanlı grupları kadar bazen İstanbul halkı arasında bile hakeret olarak kullanılırdı...
Neler Neler
"Eşkinci Ocağı askeri, başlarında Ağa Hüseyin ve İzzet Paşa’larla yanlarında ulema, medreseliler ve İstanbul halkı yeniçerilere karşı saldırıya geçtiler. Binlerce yeniçeri öldürüldü, binlercesi tevkif edildi. Ama iş bu kadarla bitmedi, Sultan Mahmud’un terörü başlamıştı. Yeniçeriler, yeniçerilerle ilgisi olanlar ve ilgisi olduğu sanılanlar sokak ortasında kısa bir sorgulama ile katlediliyordu. Daha uzun yıllar yeniçeri ismini karalamak ve izini silmek için devlet propaganda ve uydurma haber dahil çeşitli yöntemlere başvurdu."
Reklam
"İttifakların bedeli kısmen arzuyla, kısmen çaresizlikle ödenir."
Sultan Abdülmecid
"Aslında Gülhane Hatt-ı Hümayunu'nun üslubu ve dayandığı gelenek açısından, Osmanlı Devleti hayatında özgün bir belge satılması, gerekir. Her hükümdar tahta çıktığında ve zaman zaman da ülkede yaygınlaşan adaletsiz uygulamalar ve kötü yönetimi önlemek amacıyla bu gibi adaletnameler çıkarmaktadır."
Her toplum zamanın akışı içinde sürekli değişim geçirir.
Aklınız varsa en kısa zamanda Türkçe öğrenirsiniz..
Reklam
Dilini okumayan bir tebaanıın varlığından söz etmek mümkün değildir,böyle bir tebaa yok mesabesindedir.
Okumayı sevmediğimiz doğrudur.
Osmanlı aydınının bu dönemde çok okuyup yazdığını söylemek güçtü. 1822-1842 arasında 250 kadar eserin basıldığı, bütün Tanzimat döneminde basılı kitabın birkaç bini geçmediği biliniyor.
Bir vezirin sadık bendelerinden cahil bir adama olmayacak rütbeler verdiği az görülür şeylerden değildi.
OSMANLI modernleşmesini hızlandıran etkenlerin başında ulusalcılık akımları ve hareketleri gelir ki, aynı zamanda imparatorluğun yıkımını da hazırlamışlardır.
Sayfa 61 - Kronik KitapKitabı okudu
1.246 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.