Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı

İlber Ortaylı

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı Gönderileri

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı kitaplarını, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı sözleri ve alıntılarını, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı yazarlarını, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Endüstri toplumu rekabet toplumudur. Üreticiler için üretim miktarında ve kalitedeki sınırlamaların kalkması demektir. Oysa Tanzimat toplumu lonca düzeni ve anlayışı içerisinde endüstri toplumunun getireceği düzene karşı direnmektedir.
Sayfa 215Kitabı okudu
Değişim geçiren değiştirilen her toplumda yeniye tepki doğal bir olaydır..
Reklam
İttifakların bedeli kısmen arzuyla, kısmen çaresizlikle ödenir.
IV. Mustafa saltanatı kurtarmak için amca oğlu III. Selim'in ve kardeşı veliaht Şehzade Mahmud'un idamını emretti. Dışarıda; Rumeli askeri kapıları zorlarken sarayın içinde bir kovalamaca başlamıştı. III. Selim, celladlariyla boğuşarak katledildi. Şehzade Mahmud ise Haremdeki fedakar kadınlar tarafından kurtarıldı.
280 syf.
6/10 puan verdi
·
21 günde okudu
İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı Sayfa: 280 Yayınevi: Kronikkitap Osmanlı 19.yüzyılına hatta bugünün Türkiye'sine ışık tutan, oldukça anlaşılır bir dille yazılmış güzel bir kitap. Osmanlı modernleşme süreci, bu sürecin aktörleri, tanzimat ve ıslahat fermanları, 2. mahmut dönemleri gibi bir çok konuyu işliyor.
İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı
İmparatorluğun En Uzun Yüzyılıİlber Ortaylı · KronikKitap · 20182,391 okunma
Reklam
Tanzimat döneminin devlet adamları siyasal katılma, mahalli demokrasi gibi bir siyasal programı benimsemiş kimseler değillerdi. Hatta böyle bir siyasal gelişme onları ürkütürdü. Onların istedikleri kanuni ve adil bir idarenin kurulmasıydı.
Osmanlı aydın eliti artık dar anlamda okur yazar olmaktan çıkıyor ve geleceğin intelligentsia'sını oluşturmaya hazırlanıyordu.
Büyük Petro devrinde Rusya'ya elçi giden Mehmed Ağa, Çarın yaptığı geçit töreni ve yeni protokol düzeninden "Çarın maskaralıkları" diye söz etmektedir.
14. yüzyılın Osmanlı şair ve divan kâtibi ile 16-17. yüzyıldaki meslektaşları aynı dili kullanmazlar.
Reklam
Voltaire, İslam için olumlu yargılamalar da bulunan biri. Voltaire, Doğu'da " despot yönetimin varlığını ve özgür sanatın bulunmamasını" İslam'la değil, eski Yunan kültürüne uzak kalmak ve semitik kültür çevresinin kalıplarını benimsemekle açıklar.
Modernleşme olgusu, Osmanlı dünyasında hâkim dinin tartışılmasını, ona atfedilen kurum ve kuralların sarsılmasını, değişikliğe uğramasını birlikte getirdi.
Osmanlı siyaset anlayışın da "kaba Türk" denen zümre 18.yüzyıldan itibaren kesinlikle devlet yönetimine sahip oluyordu.
Dilini okumayan bir tebaanıın varlığından söz etmek mümkün değildir,böyle bir tebaa yok mesabesindedir.
Değişmeden duran toplum olur mu, diye sorulabilir; olmaz ama her toplum değişimin bilincine Batı kadar erken varmış değildir. Değişimi fark eden ve ona müdahale etmeye kalkan bir bilinçtir batılılık.
1.290 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.