Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Menkıbeler, Kıssalar ve Anekdotlarla Osmanlı Padişahları

İmparatorluğun Hikayesi

Mehmet Karaarslan

İmparatorluğun Hikayesi Gönderileri

İmparatorluğun Hikayesi kitaplarını, İmparatorluğun Hikayesi sözleri ve alıntılarını, İmparatorluğun Hikayesi yazarlarını, İmparatorluğun Hikayesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Padişahların hemen hepsi ibadullah denilen Allah'ın kendilerine emaneti kabul ettikleri kullarının işlerinin adalet ve hakkaniyet ölçüleri çerçevesinde yürütülmesine azami dikkat ve özen göstermişlerdir. Yine padişahların pek azı da o andaki hislerine mağlup olarak devlet adamlarına ve bazen de halka gadretmişlerdir.
Sayfa 286Kitabı okudu
Atalar: "Hasmın karınca da olsa küçük görme." öğüdünü verirler. Hastalık da insanın sağlığının düşmanıdır. Yavuz Sultan Selim de sırtındaki rahatsızlığı küçük gördüğünden ihmalinin kendisini öldürdüğünü söylemektedir.
Sayfa 117Kitabı okudu
Reklam
Dünya malına tamahkarlık hükümdarların işledikleri en büyük hatalardandır. Başkalarının malına göz dikmek, manen, yüksek bulunan insanı küçültür. Bir hükümdar veya hükümet isterse bir emri ile ortaya çıkan fırsatları değerlendirdim zannı ile başkasının mallarına el koydurabilir. Ancak o zaman da adalet ve masuniyet hukukunu çiğnediği için zalim ve zorba bir hükümdar durumuna düşer. İşte Yavuz Sultan Selim'i dünyanın sayılı liderlerinden biri haline getiren bu tok gözlülüğü ve hakkaniyete riayeti olmalıdır.
Sayfa 112Kitabı okudu
Zekat Sultan 2.Murad zamanında İran'dan Fazlullah adında bir hekim gelir. Padişaha yaklaşarak sonunda vezir olur. Beytullah'a her yıl gönderilen para o yıl da gönderilmektedir. Padişah: "Fazlullah! O parayı yine Halilürrrahman'a, Kudüs'e, Mekke'ye ve Medine'ye gönder ki, Molla Yegan hacca niyetlenmiş; parayı o alsın, Medine fukarasına
Reklam
Alaşehir Yolunda Adalet Emri Sultan Yıldırım Bayezid gaza niyetiyle Alaşehir'i fethetmek için sefere çıkar. Yolda şu şekilde ilan eder: "Kimsenin bir çöpü zulüm ile alınmasın.Her kim bu yasağı dinlemezse günahı kendi boynunadır." Alaşehir tekfuru muharebeyi göze alamaz ve kaleyi Osmanlılara teslim eder.
Osmanoğulları'nın Altı Asırlık Saltanatının Sırları *İlim adamlarına hürmet etmeleri *Salih kimselere güzel muamelede bulunmaları *Ehl-i Beyt'e yani Sadat ve Eşraf'a hürmet ve saygıda kusur etmemeleri. *Osmanoğulları'nın, inancı düzgün ve itikatta kurtuluşa götüren yol alan Ehl-i sünnet çizgisinde hareket etmeleri *Şeriata hürmetle boyun eğmeleri; devlet aamları ile halka şer'i emir ve yasaklardan sakınılmasını emretmeleri *Temziliğe son derece dikkat etmeleri, şeriatın yasakladığı içki,fısk,fücr vs. kötülüklerden sakınmaları. *Hadimü'l Haremeyn ünvanı ile Mekke ile Mediye'ye hizmet götürmek ve ihtiyaçlarını karşılamak için gayretle çalışmaları. *Kudüs,Mekke ve Medine halkına para ve hediye dağıtmak üzere Surre alayları göndermeleri, *Geçmiş hükümdarlar tarafından tesis edilen vakıfları aynen korudukları gibi hayrın devamlılığı için yeni vakıflar kurmaları. *Başta İstanbul olmak üzere diğer şehir ve beldeleri imar etmeleri. *Müslümanların eski hilafet merkezlerinden olan Şam ve Bağdad'ı da içine alan bölgede hakimiyet kurarak bu durumu asırlarca sürdürmeleri. Osmanlı sultanları soyluluk, yiğitlik,insaniyet,cömertlik,kararlılık,bilgelik, heybetlilik, ağırbaşlılık,siyaset ve liderlik bilgisi, edep ve terbiyede örnektirler.