Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnançları Doğru Gibi Kurgulama ve Pekiştirme Süreci

İnanan Beyin

Michael Shermer

İnanan Beyin Gönderileri

İnanan Beyin kitaplarını, İnanan Beyin sözleri ve alıntılarını, İnanan Beyin yazarlarını, İnanan Beyin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sahiplenme etkisi
Yitirmenin acısından sakınmak bizi kazanmanın hazzına varmaya oranla iki misli güdüler. Evrim bizi elimizde olan şeyi elde edebileceğimiz şeyden daha fazla gözetme duygusuyla donatmıştır. Burada özel mülkiyet kavramına dayanak oluşturan ahlaki duygu çıkar. İnançlar herkese açıklanmış özel düşünceler biçimine bürünen bir tür özel mülkiyettir; dolayısıyla sahiplenme etkisi inanç sistemleri için de geçerlidir.
Sayfa 338
Hayat sonsuz olsun ya da olmasın, umut hiç tükenmez.
Reklam
Eğer Tanrı kendi varlığını herkese tamamen açık etseydi, hepimiz tek bir evrensel imana uyan robotlara dönerdik. Böyle bir şeyin ne anlamı olurdu ki?
Böylesine temel bir belirsizlikte hayatın anlamı nerededir? İster inançlı, isterse de kuşkucu biri olun, hayatın anlamı bulunulan yerdedir. Yaşanan andadır. İçimizde ve dışımızdadır. Düşüncelerimizde ve davranışlarımızdadır. Yaşantımızda ve sevgililerimizdedir. Ailemizde ve dostlarımızdadır. Toplumumuzda ve dünyamızdadır. İnançlarımızın yürekliliğinde ve verdiğimiz sözlerin niteliğindedir. Hayat sonsuz olsun ya da olmasın, umut hiç tükenmez.
İnancın Biyolojisi
Birinci ilke kendini kandırmamandır; çünkü kandırılması en kolay kişi sensin. Richard Feynman , Eminim şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman!,
"İnandığınız şey, gördüğünüz şeydir. Etiket davranıştır. Teori, verileri kalıba döker. Kavramlar, algıları belirler. İnanca bağlı gerçeklik budur."
Reklam
"Duygular temelinde inanmak istediğim şey ile bulgular temelinde inanmam gereken şey, her zaman çakışmaz. Bir kuşkucu olmamın sebebi inanmak istememem değil, bilmek istememdir."
Ad astra per aspera(Güçlükler aşılınca yıldızlara ulaşılır).
Her insan yaşadığı çağın eseridir; çok az kimse kendi dönemindeki fikirlerin yukarısına çıkabilir. | Voltaire
...deneklere Tanrı'ya niçin inandıklarını ve başkalarının Tanrı'ya inanmasını neye bağladıklarını doğrudan sorduk. İnsanların Tanrı'ya inanç konusunda belirttikleri en yaygın iki sebep "evrenin düzgün tasarımı" ve "günlük yaşamda Tanrı'nın varlığını hissetme" biçimindeydi. İşin ilginç ve anlamlı yanı ise, deneklere başkalarının Tanrı'ya inanmasını neye bağladıkları sorulduğunda, bu iki cevabın sırasıyla altıncı ve üçüncü sıralara inmesi ve belirtilen en yaygın iki sebebin "avunma" ve "ölüm korkusu" olmasıydı.
783 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.