Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İnancın En Güzel Tarihi

Jean Bottéro

İnancın En Güzel Tarihi Gönderileri

İnancın En Güzel Tarihi kitaplarını, İnancın En Güzel Tarihi sözleri ve alıntılarını, İnancın En Güzel Tarihi yazarlarını, İnancın En Güzel Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sevgide yaşayanlar, durmadan Hayat'ı yaratan, Hayat'ın kendisi olan, yaşayan Tanrı'nın cemaatinin yaşatıcı üyeleri olurlar.
Kurtarıcı olan, dinler değildir, hayata geçirdikleri sevgi ve adalettir
Reklam
İnsan, "Benim, ben varım" diyemez, olsa olsa "Ben olmaktayım, oluyorum" diyebilir. Yani: Önceden verilmiş bir tanıma hapsedilmiş değilim.. Daha açıkça: Tanrı insanı özgür yaratmıştır!
tanrı “işe yarar” bir nesne değildir; hele günümüzde, çağdaş dünyanın koşullarında, düne göre daha da az… o, bize mevcudiyetini bile dayatmayan, tipik ve mükemmel yararsız-karşılıksız, nedensiz-amaçsız varlıktır. fakat içimizde bu mevcudiyeti hissettiğimiz zaman, yararsızlığı, sevinci ve iyiliği deneyim olarak yaşarız.
ben olmaktayım, oluyorum!
insan, "ben’im, ben varım” diyemez, olsa olsa “ben olmaktayım, oluyorum” diyebilir. yani: önceden verilmiş bir tanıma hapsedilmiş değilim.
Kurtarıcı olan, dinler değildir, hayata geçirdikleri sevgi ve adalettir
Reklam
İnsan, “Ben’im, ben varım” diyemez, olsa olsa “ Ben olmaktayım, oluyorum” diyebilir. Yani: Önceden verilmiş bir tanıma hapsedilmiş değilim... Daha açıkça: Tanrı insanı özgür yaratmıştır!
Ama, gerçekten ve bütün kapsamıyla âşık olabilen insanlar da çok az değil midir?..
Yahve
“Söz konusu Yahve adı, (Musa’nın dili olan İbranicede) “olmak”, “var olmak” anlamına gelen fiilin şimdiki zaman çekiminin eril tekil üçüncü şahsını gösteriyordu. Buna göre, “Yahve” demek, “O vardır”, “O orada, hazır ve nazırdır” demek oluyordu.”
Sayfa 16
Musa halkına Yahve’den başka tanrı tanımamanın sadece ona bağlanmanın ve sadece ona tapmanın gerektiğini öğretmiştir bu din tarihçilerinin bir tanrıcılık Henoteizm adını verdikleri şeydir öteki tanrıların varlığı yatsınmaz fakat sadece bir tanesine bağlanırlar geri kalanlarla ilgilenilmez onlar görmemezlikten gelinir.
Reklam
Musa Yahve inancından ve ona odaklı olarak kurmaya giriştiği dinden her türlü “antropomorfizmi” yani insan biçimciliğini dışlamak istiyordu.
- Buna göre, tarihle bellek arasında karşıtlık mı söz konusu? - Kesinlikle. Tarih, geçmiş olaylarla uğraşır; bunlardan, bugün için, ''ibret alınabilir'' ya da alınamaz, o ayrı konu. Ama bu olaylar gerçekten ''geçmiş'', olup bitmiştir. Bellek içinse, aksine, bunlar günceldir. Esas olan, 'gerçek olayın öyküsü' değil, 'olayın gerçek öyküsü'dür; yani Vahiy metninin bize sunduğu öykü...
Nedir Kabala ?
- Kabala'dan söz ettiniz. Bu nedir? - Bu sözcük, ''kabul edilmiş'', kuşaktan kuşağa aktarılan gelenek anlamlarına gelen İbranice qabala teriminden gelir. Bugün bu terim, genel olarak, Yahudi geleneğinin gizli, gizemli, ''batıni'' [êsotêrique] boyutunu gösterir. Kabalacılar, Tevrat'ın cümle ve ayetlerinin açık anlamlarıyla ilgilenmezler. Daha doğrusu, açıkça anlaşılan metnin altında, ona koşut olarak, gizli bir metnin de yürüdüğünü düşünürler.
162 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
İş Bankası Kültür yayınlarından çıkan "En güzel tarih" serisinin okuduğum üçüncü kitabı.Kitabın adına bakınca Dinler tarihi gibi algılayarak aldım ama beklentimi karşılamadı.Tek Tanrı kavramının ortaya çıkışı ve dolayısıyla Yahudi inancı üzerine yoğunlaşan bir kitap.Tek Tanrı fikri ne zaman, nasıl ortaya çıktı.Hangi antik kültürlerin hangi inançlarından etkilendi.Yahuda'nın diğer kültürlerin tanrılarından farkı nedir sorularına cevap arıyor ve bunu ustaca sorgulamalarla cevaplandırıyor.
İnancın En Güzel Tarihi
İnancın En Güzel TarihiJean Bottéro · İş Bankası Kültür Yayınları · 2014195 okunma
162 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kitabın isminden mütevellit insanlık tarihinden itibaren dinin ortaya çıkışı, gelişimi ve bugünkü halini alışını okuyacağımı düşünmüştüm. Fakat kitapta yalnızca Yahudilik ve Hristiyanlık ile ilgili çok da kapsamlı olmayan bölümler mevcut. Bir arkeolog olarak bir çok kitabını okuduğum ve alanındaki yetkinliğinin çok iyi olduğunu bildiğim Jean Bottero'nun çok daha kapsamlı biçimde konuyu ele almasını beklerdim. Özellikle Mezopotamya mitolojisinin bugünkü tek tanrılı dinlere yansıyan ögelerinden mutlaka bahsedilmeliydi. Ayrıca ele alınan diğer iki dinin tarihi gelişimi ve özellikleri yeterince anlatılmamıştır. Eğer kitabın ismi bu şekilde olmasaydı bu kadar büyük bir beklentiye girmeden daha keyifle okunabilirdi.
İnancın En Güzel Tarihi
İnancın En Güzel TarihiJean Bottéro · İş Bankası Kültür Yayınları · 2014195 okunma
161 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.