The Psychology of Persuasion

8.310 üzerinden
807 kişi
2025 28. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2025 00:47
Hepimiz geçimimizi bir şeyler satarak kazanıyoruz. Ürün, hizmet ya da zamanımız. Kendi işimiz olması ya da kurumsal hayatta çalışıyor olmamız fark etmiyor, hepimiz aslında pazarlama işinin içindeyiz. Daha çok satmak, daha fazla müşteri kazandırmak, terfi etmek, prim hak etmek, müvekkilimizi savunmak, daha iyi olduğumuzu iddia etmek, tekrarlayan müşteri kazanmak, dikkat çekmek veya takipçi toplamak; iş hayatı pazarlama ve satış üzerine kurulu. Bunların temelinde aslında göz ardı edilen önemli bir kavram var, ikna! Robert B. Cialdini tarafından yazılmış olan “İknanın Psikolojisi” ikna konusunda bugüne kadar en çok referans verilen kitapların başında geliyor. Orijinal adı “Influence” olan kitap Türkçe’ye Media Cat Yayınevi tarafından kazandırılmış. Influence kelimesinin sözlük karşılığına baktığımızda etkilemek, nüfuz etmek, tesir etmek, ikna etmek ve söz geçirmek gibi anlamları olduğunu görüyoruz. Aslında influence basitçe tesir etmekten, etkilemeye, oradan da iknaya kadar giden geniş bir kavram. Kitabı okurken, ikna anlamından biraz daha geniş düşünmek gerekiyor. Belki de kitabın adı Etkinin Psikolojisi olsa daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum. Ara sıra hepimize olur, bir internet reklamı ya da mağazadaki bir satış görevlisi bizi ikna eder ve aslında hiç de ihtiyacımız olmayan bir şeyi alırız. Ya da sokakta yürürken birileri bizi etkilediği için belirsiz bir derneğe ya da amaca bağış yaparız. Ya da gerçekten gitmek istemediğimiz bir spor salonu sözleşmesine, sonradan pişman olsak da imza atarız. Yazar Robert B. Cialdini’de bizler gibi bunların hepsini yaşamış. Kendisini her zaman kandırılması ve manipüle edilmesi çok kolay biri olarak görmüş. İşte bu yüzden de tüm kariyerini insanların başkaları tarafından nasıl yönlendirildiği, onların istediklerini nasıl
İkna Sanatı ve İknanın Psikolojisi
2024 1. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2024 14:10
Hiç satın almak istemediğiniz bir şeyi satın alırken buldunuz mu kendinizi? Ya da sizi ilgilendirmeyen, normal şartlarda kabul etmeyeceğiniz bir teklifi veya daveti farkında bile olmadan kabul ettiğiniz oldu mu? İknanın dünyasına hoş geldiniz. Özellikle satış ve pazarlama ile ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken bu kitapta yazar, insan beyninin çalışma prensiplerini ve onu manipüle etmenin yollarını örneklerden yola çıkarak anlatıyor. Kısaca "hayır"ı, "evet"e çevirmenin yollarından bahsediyor. Ayrıca bu yöntemler size karşı uygulandığı zaman da ne şekilde karşı koyabileceğinizi yani savunma mekanizmalarını da paylaşıyor. Sade, akıcı ve aydınlatıcı bir başucu eseri.
İknanın PsikolojisiRobert B. Cialdini · Mediacat Kitapları · 20222,812 okunma
Belki size lazım olacak bir bilgi .
2021 6. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2021 01:18
Sevgili Anne ve Babam , Üniversiteye başladığımdan beri sizlere yazamadım ve bu düşüncesiizliğimden dolayı özür dilerim. Size şimdiye kadar olanları anlatacağım ve bu mektubu okumadan önce Lütfen oturun . Oturmadan mektubu devamını sakın okumayın . tamam mı ? Artık iyiyim Buraya vardıktan Kısa bir süre sonra yurtta çıkan yangından Kaçmak için camdan atladığımda meydana gelen Kafatasındaki çatlak ve beyin sarsıntısı iyice geçti hastanede sadece 2 hafta kaldım ve Artık neredeyse normal görebiliyorum ve artık baş ağrılarım Günde 1 kere oluyor Neyse ki yakındaki benzin istasyonunda çalışan biri yangın ve benim camdan atladığını görmüş itfaiyeyi ve ambulansı aramış beni hastanede de ziyaret etti ve yurt yandığı ve kalacak yerim olmadığı için onunla kalabileceğimiz söyledi. Dairesi bodrum katında şirin bir yer çok iyi biri birbirimize aşık olduk ve evlenmeye karar verdik daha bir tarih belirleme dik Ama sanırım hamileliğim belli olmaya başlamadan önce evleneceğiz Evet hamileyim anneanne ve dede olmak için ne kadar sabırsızlandığınızı Biliyorum ve bebeğime de Bana verdiğiniz sevgiyi gösterdiğiniz bağlılığı ve özeni göstereceğimizden Eminim Düğünümüz ün gecikmesinin sebebi erkek arkadaşımın evlilik öncesi yapılan Kan testini geçmemizi engelleyen bir hastalığı olması ve ben de maalesef Bu hastalık kaptım onuda da aileye kabul edeceğinizden Eminim çok iyi bir eğitimli olmamasına rağmen Hırslı ve çok iyi biri . artık Şimdiye kadar olanları bildiğinize göre yurtta yangın olmadığını beyin sarsında geçirmediğimi ve kafatasında çatlak olmadığını hastanede kalmadığımı hamile olmadığımı ve nişanlamadığımı hastalık kapmadığımı ve bir erkek arkadaşım olmadığını söylemek istiyorum Ancak Amerikan tarihinde "D" de Kimyadan da "F" aldım ve sadece bu notları doğru bir bakış
İknanın PsikolojisiRobert B. Cialdini · Mediacat Kitapları · 20222,812 okunma
Temel giriş kitabı niteliğinde bir kitap
2022 4. kitabı
Benim için geç başlanmış bir kitaptı. Muhtemelen çok daha erken bir zamanda okusam beni daha fazla etkileyebilirdi, özellikle Dan Ariely'nin Akıldışı Ama Öngörülebilir ve Aronson'un yazarlarından biri olduğu Sosyal Psikoloji kitaplarından önce. Benim düşüncem bu kitap ya iletişim yahut da ikna konusunda ilk defa okumalar yapacak kişiler tarafından okunmalı ya da özeti okunmalıdır. Zira kitabın yarısından fazlası örneklerle dolu ve bu örneklerin birçoğu yazıldığı zaman sebebiyle, artık bugünün insanları tarafından bilinen örnekler. Eğer kitabı inceleyip merak ettiğiniz için incelemelere bakıyorsanız benim önerim yukarıda bahsettiğim kitaplara göz atmanızdır. Benden tam puan alan kitaplardır.
İkna
İknanın Otonom Sistemleri Üzerine Zihin Mühendisliği
·661 syf.·
2025 29. kitabı
İknanın Psikolojisi ,temelinde insan psikolojisinin karar verme mekanizmalarını incelemekte. Hal böyle olunca da ucu bucağı olmayan bir kitleye hitap ediyor olsa da belirli meslek grupları için doğrudan bir hayatta kalma ve başarı rehberi niteliğinde olduğunu düşünüyorum. Kitabın yazım tarihi ve dönemin özellikleri göz önünde bulundurularak okunması daha faydalı olacaktır ki, ilgili dönemin gündemini meşgul eden potansiyel akımlar üzerinde durulduğu için günümüz şartlarında ne denli geçerli olabileceği konusu tartışmaya açık. Özellikle aşağıdaki alanlarda çalışanların bu kitabı kitaplığına eklemesi gerektiğini düşünüyorum: 1-Satış-Pazarlama, Girişimci ve İş Geliştirme Profesyonelleri 2-Yöneticiler, Liderler, Karar Vericiler 3-Eğitimciler, Akademisyenler, Danışmanlar Kitap, çoğumuzun bildiğini sandığı bilgileri aktarmakla kalmıyor, bu bilgilerin temeline inerek bizi zihnimizin dişlileri arasında teknik bir yolculuğa çıkarıyor. Alfred North Whitehead’in dediği gibi: “Uygarlık, üzerinde düşünmeden yapabildiğimiz işlemlerin sayısını artırarak ilerler.” gerçeğine kendi açımdan baktığımda, bu kitabı yalnızca sosyal psikoloji metni olarak okumaktan ziyade, insan davranışlarının otonom sistemlerini analiz eden bir mühendislik el kitabı olarak görüyorum. Kitabı elime almadan önce, ikna kavramının sadece karizmatik bir hitabet yeteneği olduğunu sanıyordum ancak yazar bunun aslında belirli girdilerle tetiklenen öngörülebilir birer çıktı süreci olduğunu kanıtlıyor. Günlük hayattan olaylar üzerine örnekler vererek, bizi laboratuvarların steril ortamından alıp satış eğitimlerinin, bağış kampanyalarının ve hatta tarikatların o karanlık psikolojisinin tam ortasına bırakıyor. Yazarın bizzat ikna sanatçılarının arasına sızarak yaptığı bu saha
Kişisel Gelişim