Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsan, Bir Makina

Julien Offray de la Mettrie

İnsan, Bir Makina Sözleri ve Alıntıları

İnsan, Bir Makina sözleri ve alıntılarını, İnsan, Bir Makina kitap alıntılarını, İnsan, Bir Makina en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toland maddenin özsel doğasını keşfetmeye çalışırken La Mettrie'nin sorunu bedenle akıl (mind) arasındaki özgül ilişkinin bulunmasıdır. Bütün sistemini, bu ilişki üzerine kurar.
Süreç Yayınları
Eski felsefe kendini yargılamaya değer olanların gözünde daima yerini koruyacaktır...
Süreç Yayınları
Reklam
Sürekli olarak imgeleme sözcüğünü kullanıyorum çünkü kanımca her şey imgelenir ve ruhun tüm yetileri bunların hepsini oluşturan imgelemeye indirgenebilir.Dolayısıyla yargı, akıl yürütme ve bellek ruhun hiç bir şekilde mutlak bölümleri olmayıp, gözde belirlenmiş cisimlerin, büyülü bir lambadan yansırcasına yollandığı bir tür ilişki ağıdır.
Süreç Yayınları
Ruhun çeşitli durumlarıyla bedeninkiler arasında daima bir bağlantı vardır.
Süreç Yayınları
İnsan öylesine karmaşık bir makinadır ki onun hakkında kesin bir fikir edinmek ve dolayısıyla onu tanımlamak ilk başta olanaksız gibi görünür.
Süreç Yayınları
Bir bilge doğayı ve gerçeği incelemekle yetinmemeli, onu düşünebilen ve düşünmek Isteyen az sayıda in­sanın iyiliği için savunabilmelidir...
Süreç Yayınları
Reklam
Ruh ve beden birlikte uykuya dalarlar. Kan dolaşı­mının sakinleşmesiyle beraber tüm mekanizmayı (machine) bir huzur ve sükûnet sarar. Göz kapaklarınm düş­mesiyle ruh yavaş yavaş ağırlaştığını hisseder ve beyin liflerinin gevşemesiyle, gerginliğini kaybeder. Böylelikle yavaş yavaş bedeni, tüm kaslarıyla birlikte, felce uğrar; kaslar başın ağırlığını, ruh ise düşüncelerin yükünü ta­şıyamaz olur. Düşünceler, sanki hiç yokmuşçasına, uy­kuya girerler.
Kimi, ölümün yaklaşmasıyla çocuk gibi ağlarken, kimi sadece alay eder.
Doğal yasayı nasıl tanımlayabiliriz? O bize, bir şeyin kendimize yapılmasını istemediğimiz için başkalarına da yapmamamızı öğreten bir duygudur. Bu ortak fikre bir de bu duygunun, türün olduğu kadar bireyin de selâmetini sağlayan bir çeşit korku veya kuşku olduğunu ilâve etmeme izin verin; çünkü belki de baş­kalarının parasına veya hayatına saygı duymamızın ne­deni sadece öz malımızı mülkümüzü, şerefimizi ve ken­dimizi korumaktır; tıpkı Tanrıyı sevmelerinin, bunca hayali erdemlere sarılmalarının tek nedeni, cehennem­den korkmaları olan bu Hristiyanlık İxion’lar gibi.
İnsan daha kıymetli bir kilden yoğrulmamıştır; doğa sadece mayasını çeşitlendirdiği tek bir hamur kullan­mıştır.
Reklam
Hayvanlar gibi insanlar da eğitildi; hem yaratıcı hem de yükçü olundu.Bir geometri bil­gini tıpkı bir maymunun şapkasını giyip çıkarmayı ve­ya ehli köpeğinin üstüne binmeyi öğrenmesi gibi, en zor hesapları ve ispatları yapmasını öğrendi. Her şey imler aracılığıyla gerçekleştirildi; her tür anlayabileceği ka­darını öğrendi. İşte bu şekilde de bizim Alman filozof­larının deyimiyle sembolik bilgiye ulaşıldı.
Alışkanlık zevkleri olduğu gibi pişmanlıkları da köreltir ve belki de boğar.
Denildiğine göre insanda hayvanların kalbine işlenmemiş bir doğal yasa vardır: Kötülüğün ve iyiliğin bilinci.
Kıskançlık, kin, cimrilik veya tut­kudan kıvranan bir adam hiç bir zaman huzura kavu­şamaz. Kalbini tutkuların işkencesinden kurtaramamış olan kişi için en huzurlu yer, en serin ve rahatlatıcı iç­ki bile bir fayda sağlamaz.
kendi istekleriyle bir takım önyargıların tutsağı olanlar için gerçeğe ulaşmak kurbağaların uçabilmelerinden daha kolay değildir.
258 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.