Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsan İnanan Bir Varlık

Yılmaz Özakpınar

İnsan İnanan Bir Varlık Sözleri ve Alıntıları

İnsan İnanan Bir Varlık sözleri ve alıntılarını, İnsan İnanan Bir Varlık kitap alıntılarını, İnsan İnanan Bir Varlık en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Deneyim geçirilirken, deneyim kazanılır. Kazanılan deneyim, somut ve değişken olayın bilgisi değil, olayla ilgili olarak verilen hükümdür. Yaşanan olaylar üzerinde muhakeme edilemez ve hüküm verilmezse deneyim kazanılamaz. Muhakeme süreci çoğu zaman bilince yansımadan cereyan eder. Yaşanan olaylardan hükümlere varmak suretiyle insan, o olaylardan ders alır. Hata insana mahsus olduğu gibi kendini düzeltmek de insana mahsustur.
Ne sorulmuş olduğunu bilmeyen cevabı yorumlayamaz. İnsanın sorduğu sorular, yaşadığı devre, başına gelenlere, okulda hangi öğretmenler elinde yetiştiğine, okul dışında kimlerle temasa geldiğine, akıl gücüne, düşüncelerini ne kadar titiz bir ısrarla ve ne kadar inatçı bir sabırla takip ettiğine ve ömrünün müsaadesine göre değişir. Nitekim filozofun
Sayfa 106Kitabı okudu
Reklam
Bilimde nasıl değişken olaylar bir merkezi kavramın açıklayıcılığı çerçevesinde birleştiriliyorsa, yaşanan hayattaki deneyimlerin de bir anlam ifade etmesi için dağınık kalmaması, bir merkezi değer etrafında yerli yerine oturtulması gerekir. İnsan ruhu tutarlılık ve bütünlük içinde huzur bulabilir. Çözümlenemeyen iç çatışmaları, ruha ıstırap verir. Ruhen sağlıklı her insanın hayatını yöneten bir merkezi değer vardır. Şahsiyetin bütünlüğü içinde başka bütün değerler onun çatısı altında yapılanır. İnsanın ruhunda barındırdığı değerler, derin duygularla beslenir. İnsanda vatan duygusu, güzellik duygusu, iyilik duygusu, şeref duygusu, nezaket duygusu, vefa duygusu, sadakat duygusu, aşk duygusu, temizlik duygusu, aile duygusu, menfaat duygusu, güçlü olma duygusu, merhamet duygusu gibi duygular olabilir. Bu duygulardan biri ya da birkaçı ağırlık kazanarak bireyin iradesine hâkim olursa, onun karakterini belirleyici bir etken olur. Çünkü çeşitli derecelerde insanın duyabildiği diğer duygular, o hâkim duygu etrafında yapılanır ve ona tâbi olur.
Beethoven
“İç çatışmalarını çözümlediğini haber veren Yedinci Senfoni'yi bitirdiği yıl şunları yazıyordu: “Ey Kadir-i Mutlak Varlık! Koruda kutsanmış bir bahtiyarlık içindeyim. Koruda her canlı mutlu. Her ağaç seni söylüyor. Allahım! Koruluklarla kaplı bu arazide ne büyük bir ihtişam var. Yüksekliklerde huzur var; Yüce Varlığın hizmetinde olmanın
Mutlak hakikati bildiğine iman edilen başka bir kaynak olmadan, aklın kendi hükmü olan olasılıklı ve değişken bilgi ile Allah'ın bildirdiği kesin ve değişmez bilgi yanlışamaz. Öyleyse, inkârın mantıki dayanağı yoktur.
Bizim "bilgi"lerimiz varsayım konumunda kalan hükümlerdir.
Reklam
Hayat durmuyor, akıyor ve bizden her an en doğru kararı ve en uygun fiili talep ediyor. Bu sebeple, hayat rastgele yapılan fiillerle yürümeyeceği gibi, tereddütlerle de yürümez.
Hayat durmuyor
Hayat durmuyor, akıyor ve bizden her an en doğru kararı ve en uygun eylemi talep ediyor. Bu nedenle, hayat rastgele yapılan eylemlerle yürümeyeceği gibi tereddütlerle de yürümez. Hayatın akışı içinde gerekli zamanlarda mümkün olan en uygun eylemler kararlaştırılmalı ve yapılmalıdır.
Hayat durmuyor, akıyor ve bizden her an en doğru kararı ve en uygun eylemi talep ediyor. Bu nedenle, hayat rastgele yapılan eylemlerle yürümeyeceği gibi tereddütlerle de yürümez. Hayatın akışı içinde gerekli zamanlarda mümkün olan en uygun eylemler kararlaştırılmalı ve yapılmalıdır. Hayat karşısında insan çekimser kalamaz. Fakat hayat akarken hüküm verme zorunda olma, verilen hükümlerin, mantık planında kesinlikten yoksun olduğu gerçeğini değiştirmez. Hayat içinde olgu planındaki hükümlerimizin kesinlikten yoksun olduğunu bilsek de belli anlarda hüküm veriyoruz. Öyleyse, kanıt tutarak hüküm verebileceğimiz bütün alanlarda verdiğimiz hükümlerin dayandığı bilgiler olasılıklı ve değişkendir. Kesin ve değişmez olan tek bilgi türü, kanıt arama şartını kaldırırarak iman etme yoluyla elde ettiğimiz bilgidir. Demek ki ya kanıt olmayan bir alanda kanıt tutma şartını kaldırarak iman yoluyla kesin ve değişmez olarak biliyoruz ya da kanıt tutma şartının olduğu gözlem alanlarında kanıt arayarak olasılıklı ve değişken nitelikli bilgi ediniyoruz.
Fizik kanunları bize evrenin esrarını ifşa etmiyor; bizim evreni kavrayış tarzımızı ortaya koyuyor. Fiziksel dünyanın fizikçinin teorisiyle tasvir edilen sistemi, bir canlı varlık olan fizikçinin kendi biyolojisinden süzülüyor. Duyularımızın yapısı ve işleyiş tarzı, doğayla temasa gelmemize ne ölçüde müsade ediyorsa doğayı o ölçüde tanıma imkanımız vardır. Onun içindir ki insanın fizik bilgisi biyolojiktir.
96 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.