İnsan ve Kültür

Bozkurt Güvenç

İnsan ve Kültür Gönderileri

İnsan ve Kültür kitaplarını, İnsan ve Kültür sözleri ve alıntılarını, İnsan ve Kültür yazarlarını, İnsan ve Kültür yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kavram olarak, {kültürleşme} kültürlenmenin tersi olan bir süreçtir. Kültürlenme insanoğlunun kendi kültüründen öğrendiklerinin tümü olduğu halde; kültürleşme insanın başka toplumlardan öğrendikleri veya bir toplumun diğerinden aldığı, edindiği öğeler ve farklı toplumların karşılıklı olarak birbirinden etkilenmesidir.
Sayfa 164Kitabı okudu
504 syf.
9/10 puan verdi
Antropolojiye Dalış Yapmak İçin
Bu inceleme ve bu kitaptan yaptığım alıntıları medium hesabımdan okumak için tıklayınız: sametonurr.medium.com/cd87587bf836 Bozkurt Güvenç'in "İnsan ve Kültür" kitabının 13. baskısı Boyut Yayıncılık tarafından 2013'te basılmış.  "İnsan ve Kültür"ün kitaplaşma serüveni Hacettepe Üniversitesi'nde
İnsan ve Kültür
İnsan ve KültürBozkurt Güvenç · Boyut Yayın Grubu · 2020134 okunma
Reklam
Teknoloji Üretim İçin mi Tüketim İçin mi?
Ancak, 1950lerden sonra ve 2000'li yıllarda teknoloji, üretimden çok tüketim amaçlı kullanılıyor. Üretimi arttırmak amacıyla kullandığımız enerjiyle kirlettiğimiz doğal çevreyi (Havayı-suyu) gene enerjiyle temizlemeye, temiz tutmaya çalışıyoruz. Enerji bağımlısı teknolojiyi yavaşlatmak gerçekçi görünmeyebilir. Oysa, enerji kaynaklarına bağlanmadan hava ve suyu bile kullanamaz olduk.
Sayfa 444
Bilimde Geri Kalmak
Evet, bilimsel görüşler zorlanamaz ama bilimde geri kalmanın ağır bedeli, kültür emperyalizminin sömürgesi olarak ödeniyor. Uzakdoğulu “sarılar” kendi çabalarıyla endüstrileşerek tarihi sömürüden kurtulmanın yolunu buldular. Afrikalı “karalar” ın geleceği ise bugün kaygıyla izleniyor. Bizim sorunumuz da burada: Hangi yolda ve yöndeyiz? Ulusal bağımsızlığımızı koruyacak mıyız yoksa Dünya'ya açılalım derken yeniden “yarı sömürge" mi olacağız? (Çavdar 1970). Sorunun yanıtı, seçmene duyarlı siyasilerde değil, seçmenlerin varlık ve tarih bilincinde aranabilir.
Sayfa 430-431
Toplumların Bilime Direnci
Katolik Kilisesi dünya ve canlılar konusundaki tarihi yanılgısını resmen kabul etse de, toplumların bilimsel bulgulara karşı yaygın direnci 21.yy'da da sürüyor. İleride görüleceği gibi bilim ve teknolojide en gelişmiş ülke olduğu kabul edilen ABD'de, evrime (yani bilime) inananlarla inanmayanların oranı birbirine yakındır (%35 - %45).
Sayfa 427
Doğumdan Ölüme Törenler
Kanun, ferman dinlemeyen sevgisi dışında her davranışı, doğması, yiyip-içmesi, çalışıp-dinlenmesi, hastalanıp iyileşmesi, eş seçip ayrılması, sayısız kurallara bağlı kalır. Her aşama bir törenle başlar, törenle sürer, törenle biter. Bir durumdan ötekine geçiş daima uygun bir törenle gerçekleşir. Bu anlam ve bağlamda insan bir homo ritüalis, törencidir. Doğmasına törenle izin verilir, okula törenle başlar, törenle mezun olur. Sünneti, buluğa ermesi, nişanı, askere gitmesi, tezkere alması, evlenip boşanması, bayramlaşması, işe alınması, kovulması, tayini-terfii, emekli edilmesi, öldüğünde gömülmesi hep törenle olur. Bu törenler onu bir homo protokolis ya da hiyerarkus yapar. Her insan, değişen toplumdaki yerini sırasını bu törenlerle öğrenir. Devlet, bu anlamda bir törenler töresidir. Resmi ya da özel törenlerin nasıl yapılacağını, herkesin yerini sırasını belirler. Devrimler, önce törenleri, sonra geçerli protokolü değiştirir. Törenleri değiştiremeyen devrim, devrimden sayılmaz.
Sayfa 418-419
Reklam
243 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.