Osamu Dazai
Çevresindekilerin mutluluğuna anlam veremiyor, buna rağmen kendisiyle ilgili neler düşündükleri konusunda endişelenmeden edemiyordu. Youzou Ooba, kaygıları tarafından eziyete uğruyordu. Çaresizliği yüzünden şaklabanlık yapmaya başladı. Kendini şaklabanlığa adayan Youzou, günlerini sürekli ölümü düşünerek geçiriyordu
612 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Haziran 2009

9/10 puan verdi
Uzun zamandır karşıma çıkan manga. Keşke öyle hevesle bi solukta okumasaydim :( işlenen konu bakımından gerçekten ağır bi konuya değinilmiş. Çizimler insanı çok etkiliyor. Elinizden düşmüyor kitap bi solukta okuyorsunuz. Zaman zaman öfke, zaman zaman üzüntü, zaman zaman acı, zaman zaman nefret ve çokça kez sorgulama duygularını aynı anda yaşayabileceğiniz bir kitap. Okumak için özenli bir zaman seçilmesine dikkat edilmeli bence. Özellikle kitabın sonu oldukça etkileyiciydi :) Kitapta bolca bulunan cinsel çizimler zaman zaman beni rahatsız etse de puanım 9/10
İnsanlığımı Yitirirken (Manga)
İnsanlığımı Yitirirken (Manga)Osamu Dazai · Gerekli Şeyler Yayıncılık · 2022855 okunma
Osamu Dazai
Kitabın roman halini okumadım manga versiyonunu okudum. Biraz acımasız bir eleştiri olacak baştan söyleyeyim rahatsız olabilirsiniz. Kitabın konusu ne ? Ne anlatıyor? Ana fikir ne ? Bize ne verdi ? Hiçbir soruyu cevaplamıyor. Hastalıklı bir adamın hastalıklı kitabı. Bu kadar net konuşuyorum. Hastalıklı diyorum psikolojik bir rahatsızlıktan bahsetmiyorum yanlış anlaşılmasın. Ahlaki açıdan hastalıklı olduğunu düşünüyorum. Daha kötü depresyonda yazarlar okudum, intihar etmiş başka yazarları okudum, “Tutunamayanlar” diye kült bir kitabı okudum. Ama hepsinin insana, canlıya, duygulara, düşüncelere karşı inanılmaz kırılganlıkları olan çok ince olmaktan insanlar tarafından anlaşılmadığını düşünen kişilerdi. Kitapta safi kötülük ve şımarıklık var çocukluk travmaları var ama travmalarıyla savaşan ya da kabul eden ya da ne bileyim intikam almaya çalışan birisi de yok savrulurken de hiçbir şekilde amacı olmayan bir tip. Ne bileyim yaratıcılık için bir çaba harcamıyor yaratıcı olmak için bile kötü bir şeyler yapmıyor. Acı çekiyor ama neyin acısı ? İntihar etmek istiyor ama neyin intiharı vicdan azabı mı ? Vicdan azabı desem sonunda da anlıyoruz ki hala aldatmaya devam etmiş bir adam. Kitabın bir amacı yoktu. Zaten berbat olan hayatlarımızın berbat bir parçası. Sonunda mutlu son falan beklemiyorum öyle masal tarzı kitapları da sevmem ama sanırım kitapta biraz onur duygusu aradım. Kadınla intiharından sonra harakiri yapıp ölseydi herhalde daha onurlu bir son olurdu. Öyle bir kafaya geldim ki adamın intihar etmesini onurlu görüyorum varın siz düşünün kitabı…
9/10 puan verdi
Aynı şeyimi okuyacağım derken orijinal metini daha da geliştiren bir kitap okudum. Dazai nin metninin üzerine Junji İto üzeri kapalı söylenmiş bölümlerin altını çizerek ve kendinden parçalar ekleyerek metini daha rahatsız edici bir hale getirmiş. Bu manga da baş karakter Youzou daha da insanlığını yitirmiş bir hal almış. Özellikle sürpriz sonuyla iyiki okumuşum dediğim bir kitap oldu.
Puan vermedi
Okuduğum ilk manga Osamu Dazai’nin İnsanlığımı Yitirirken romanının Junji İto tarafından çizilmiş hali. Neden manga olarak okudum. Çünkü kitaplığımda vardı ve malum kitap fiyatları diyor ve susuyorum. Sıkı okurların hepsi haklı olarak kitabı orjinal metinden okumam gerektiğini söyledi. Son derece zorlayıcı bir hikayesi olan İnsanlığımı Yitirirken’i o haliyle sonuna kadar okuyabilirmiydim emin değilim. Ancak itiraf edeyim Junji İto’nun şahane çizimlerinin duygusal etkisi de azımsanacak gibi değil. Aynı ağır depresif etkiyi sonuna kadar yaşattı. İnsanlığımı yitirirken otobiyografik bir roman ve yazarın çocukluğundan başlayarak ait hissetmediği çevresinde, toplumda yaşadığı hayal kırıklıklarını, ağır mutsuzluk halini, paramparça olmuş darmadağın bir kişiliği ve sonrasında yıkılışını anlatıyor. Kitabın orijinalini ne zaman okurum ya da okuyabilir miyim bilmiyorum. O yüzden bu kitabı ilk manga okumam ve metnin duygusal ağırlığından korkan bir okurun usulca sıvışması olarak buraya bırakıyorum.
Puan vermedi
Orijinalinden daha güzel bir uyarlama olmuş, bayıldım. Ben zaten bir manga okuyucusu olduğum için bana zor gelmiyor ama ilk defa okuyacaksanız bu kitapla başlamayın derim. Çünkü zaten hem yoğunluğu, derinliği çok fazla olan bir kitap, hem de hacimsel olarak da fazla. Kısa, eğlenceli mangalarla alıştırma yapabilirsiniz. Kitaba gelecek olursam İto, Dazai'nin hikâyesini almış, evirmiş çevirmiş bir üst mertebeye taşımış. Hayran kaldım. Önce Dazai'nin orijinal kitabını daha sonra da İto'nun mangasını okuyun, ne demek istediğimi anlayacaksınız.
İnsanlığımı Yitirirken
10/10 puan verdi
Gerçekten enteresan bir çalışma. Daha önce metin halinde de okumuştum ama mangası kesinlikle düzyazı ile kıyaslanamayacak güzellikte. Çizimlerine öyle emek verilmiş ki; mangada hiç yazı kullanmasalardı dahi, çizimlerin sizi alıp farklı yerlere götürebileceğini düşünüyorum. Okurken boğulma hissiyatını ve dinginliği aynı anda hissettim, bu bile çok farklı bir deneyimdi. Bu manganın kesinlikle bir kez alınıp deneyimlenmesi gerektiğine inanıyorum. Okuyacak olanlara şimdiden iyi okumalar ve de iyi seyirler :)
10/10 puan verdi
Junji Ito'ya ait eserleri severek okur, izlerim. Korku/gerilim türünde kaleme alınsa da eserlerinden büyük haz alırım fakat hep daha fazlasını beklerim. Böyle başarılı sanatçının sahi bir korku eseri üretmesini çok istemiştim hep. İnsanlığımı Yitirirken, Osamu Dazai'nin kitabını pek güzel yorumlamış şekilde ortaya konmuş. Öyle ki bazı kısımlarda ben bile rahatsız hissettim. Bu hissi GYO eserinde de biraz biraz hissetmiştim fakat bu eser bambaşka. Korku veya gerilim içerdiğini söyleyemem kendi adıma fakat içten okursanız çok rahatsız hissettiren sahneleri çok başarılı ele almış. Böyle düşünen herkes için tavsiye edilir.
Junji İto
Junji İto
8/10 puan verdi
Kitabın orijinal halini okumuştum beğenmiştim ve mangasını okumak çok çok daha farklı hissettirdi ve bayağı çok sevdim. Çizimlerle çok daha iyi açıklanmış konu bence. Ve tabi ki yeni bir kurgu da oluşturulmuş. Ve kitabın melankolisi çizimlerle birlikte çok daha iyi hale gelmiş. Konusu zaten genel anlamda biliniyor okumayan da kalmadı diye düşünüyorum ama mutlaka Manga haline de bakın derim özellikle korkunç kapağı ve içerisindeki çizimlerle beni büyüledi. Tabi ekstra olarak daha korkutucu ve şiddet öğeleri var. +18 içerik de gözönünde bulundurulmalı. Aslında bakılırsa kitaptan esinlenilmiş denebilir çünkü bu kitap oldukça açık saçık. Bu arada yazarı tanıyor musunuz bilmiyorum ama uzumaki ile tanımıştım kendisini özellikle korku anlamında hikayeler üretiyor. Gyo isimli litabı da değişikti. Genellikle grotest ve body horror tarzı işler çıkarıyor. Bu kitabında özellikle korku olduğunu ve yetişkin okurlar için olduğunu belirtmem gerekiyor. #insanlığımıyitirirken #junjiito #osamudazai #manga #korku #horror

Osamu DazaiYazar · 14 kitap
Takma adı Osamu Dazai olan ve bu isimle daha iyi tanınan Şuji Tsuşima, 1909'da Tsugaru Yarımadası'nın merkezi yakınlarında küçük bir kasaba olan Kanagi'de dünyaya geldi. Ailedeki siyasetçi olma geleneğine karşı çıkan Dazai gençliğinde yazar olmaya karar verdi. Yirmi yaşında Tokyo Üniversitesi Fransız Edebiyatı Bölümü'ne kaydını yaptırdı. 1935'te kısa hikayeleriyle ve 1936'da ilk romanı ile (Bannen- Alacakaranlık Yılları) Akutagava Ödülü'ne aday gösterildi. Ödül başka yazarlara verilse de Dazai'nin ünü yayıldı. Bunu takip eden on yılda otuzu aşkın edebi ve otobiyografik eser yayımladı (1944 basımı Mor Bir Serserinin Gezi Notları da dahil). Dazai'nin en iyi eserleri savaşın hemen sonrasına rastlar: 1947'de Şayo (Batan Güneş-YKY 1993), 1948'de Ningen Şikkaku (Artık İnsan Değil). Hayatının büyük bölümünü intihar takıntısıyla geçiren Dazai, 1948'de metresiyle birlikte suya atlayarak intihar etti. Ama ölümünden kırk yıl sonra bile Japonya'da hâlâ ilgi gören bir yazardır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.