Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Katil Robotlar Otonom Silahlar ve Makine Savaşları

İnsansız Ordular

Paul Scharre

İnsansız Ordular Gönderileri

İnsansız Ordular kitaplarını, İnsansız Ordular sözleri ve alıntılarını, İnsansız Ordular yazarlarını, İnsansız Ordular yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Killa Hakan- Sen anan yani...
İnsansız Ordular
İnsansız Ordular
Örneğin sosyal medyada; insanlar gerçekte söyleyemediği şeyleri, ekran karşısında kolaylıkla dile getirebiliyor, işin ahlaki boyutunu pek de önemsemiyor. Günümüz çağında özellikle, örnekleri daha da çoğaltabiliriz tabii ama çok doğru noktaya değinmiş yani :dd "Cummings 2004 yılında kaleme aldığı bir makalede, otomasyonun "ahlaki bir tampon" yaratabileceğini ve bireylerin kendi eylemlerine yönelik ahlaki sorumluluk algılarını azaltabileceğini yazdı" s. 362
#savaşmayınsevişin
İnsansız Ordular
İnsansız Ordular
5. kısımda bahsedilen Uluslararası İnsancıl Hukuku şartları; günümüzde örgütlerin menfaatleri çıkarınca görmezden gelinerek, sözde şart olarak geçerliliği sürdürmektedir, bence :d
Reklam
İnsan öldürmek...
ABD Ordusu psikoloğu Yarbay Dave Grossman On Killing [Öldürmek Üzerine] adlı kitabında, neden insanların birçoğunun öldürmede tereddüt ettiğini açıklıyor. II. Dünya Savaş'ında ABD ordusu tarihçisi S. L. A. Marshall doğrudan cepheden dönen askerlerle söyleşi yapmış ve askerlerin çoğunun düşmana ateş etmediğini fark etmiş. Buna Marshall da şaşırmış. Askerlerin sadece %15 ile %20'si gerçekten düşmana ateş ediyormuş. Askerlerin çoğu ya düş­manın kafa hizasının üzerinde bir yere ateş ediyormuş ya da hiç etmiyormuş. Poz veriyorlardı diye açıklıyor Grossman, savaşıyor gibi yapıyorlardı fakat aslında düşmanı öldürmek için uğraşmı­yorlardı. Grossman birçok savaştan kanıt sunarak bu poz verme davranışının tarih boyunca gerçekleştiğine dikkat çekiyor. İnsanla­rın öldürmeye karşı doğuştan gelen biyolojik bir direnci olduğunu iddia ediyor. Hayvanlar aleminde, öldürücü yeteneklere sahip hayvanlar türler arası mücadeleleri öldürücü olmayan şekillerde çözmeye çalışır. Bu mücadelelerde ölümler gerçekleşiyor, ancak genelde önce hayvanlardan biri boyun eğiyor. Çünkü asıl nokta öldürmek değil, hakimiyet. Bununla birlikte insanların doğuştan gelen öldürme karşıtı dirençleri psikolojik şartlanmalarla, otorite baskısıyla, öldürme sorumluluğunun dağılımıyla, düşmanı insandışılaştırmayla ya da öldürme eylemine yönelik artan psikolojik mesafeyle aşılabilir.
Sayfa 358
Yapay Zeka Gelişimi
Stephen Hawking: " tam yapay zekânın gelişmesinin insan ırkının sonu olduğuna" dair uyardı ve devam etti: " Yapay zekâ kendi başına hareket edebilir ve gittikçe artan bir hızla kendini baştan tasarlayabilir. Yavaş biyolojik evrimleri yüzünden belli bir kapasitesi olan insanlar ise, mücadele edemeyebilirler ve alt edilirler."
Sayfa 305 - KronikKitabı okudu
NASA ve ARPA'nın Kuruluşu
ABD, Sovyetler Birliği'nin Sputnik'i fırlatması hayrete düşmüş ve sarsılmıştı. Uzay engelini aşan küçük metal top, Sovyetler Birliği'nin artık ABD'deki herhangi bir yeri vurabilecek kıtalararası balistik füzeler fırlatabileceği gerçeğine yönelik bir uyandırma alarmıydı. Buna yanıt olarak, Başkan Eisenhower çığır açacak teknolojilerin geliştirilmesi için iki kurum kurdu: Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve ARPA.
Sayfa 114 - KronikKitabı okudu
Askeriyede Otonomi
İnsan askerlerin aksine makineler asla sinirlenmez ya da intikam peşinde koşmaz. Asla tükenip yorulmazlar. Uçak otopilotları sivil uçaklar için güvenliği çarpıcı biçimde artırarak sayısız hayatı kurtardılar. Otonomi aynısını savaş için de yapamaz mı?
Sayfa 29 - KronikKitabı okudu
Reklam
İnsan Empatisi, Makine Aklı
Bir makine bizim yerimizde olsa ne yapardı? Şayet meşru düşman muhariplerini vurmaya programlanmış olsaydı küçük kıza saldırırdı. Peki, bir robot öldürmenin ne zaman meşru ama yanlış olduğunu bilecek miydi?
Sayfa 26 - KronikKitabı okudu
Sonuç
Savaş hukukunu uygulayacak bir polisin olmadığı ve kimin yargılanacağına galip gelenlerin karar verdiği gerçeğine rağmen... Savaş alanında kimin kazanıp kimin öldüğüne haklının değil güçlü olanın karar verdiği gerçeğine rağmen….. Bütün bunlara rağmen, savaşta insan davranışlarını binlerce yıldır davranış kuralları yönetiyor. En eski davranış kuralı dahi savaşta hangi silahların kullanılması, hangilerinin kullanılmaması gerektiğine dair kılavuzluk yapıyor.
Sayfa 467Kitabı okudu
Ateşle oynamak
Silahların menzilleri artıkça, sadece muharebe sahaları genişler. İnsanlar birbirlerini kısa mesafeden mızraklarla öldürmekten, okyanusların ötesinden kıtalararası füzelerle öldürmek noktasına geldiler. Bununla birlikte, şiddete hep insanlar maruz kaldı. Nitekim öyle de olacak, zira düşmanın teslim olmasını sağlayan acı ve ıstıraptır.
Sayfa 395Kitabı okudu
Ruhsuz Katiller
Harpten bıktım usandım artık. Bütün şanı saçmalıktan ibaret. Yalnızca, bir el ateş etmemiş ve yaralıların çığlıklarını ya da inlemelerini duymamış olanlar, kan, intikam ve yıkım diye bağırırlar. Harp cehennemdir.
Sayfa 386 - William Tecumseh ShermanKitabı okudu
247 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.