Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Katil Robotlar Otonom Silahlar ve Makine Savaşları

İnsansız Ordular

Paul Scharre

İnsansız Ordular Gönderileri

İnsansız Ordular kitaplarını, İnsansız Ordular sözleri ve alıntılarını, İnsansız Ordular yazarlarını, İnsansız Ordular yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
496 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
359 günde okudu
savaş stratejisini anlamak istiyenler ve otonom silahların geleceğiyle ilgili fikir sahibi olmak isteyenler rahatlıkla okuyabilir, bayağı bilgilendiriciydi kitap. keşke ütopik bir dünyada yaşasaydık da, savaşların karanlık tarafıyla hiç karşılaşmamış olsaydık. cümleyi toparlayamayınca killa hakan'dan sen anan yani enstantanesi aklıma geliyor sürekli ahsdhashdhs
İnsansız Ordular
İnsansız OrdularPaul Scharre · Kronik Kitap · 202054 okunma
"Harpten bıktım usandım artık. Bütün şanı saçmalıktan ibaret. Yalnızca, bir el ateş etmemiş ve yaralıların çığlıklarını ya da inlemelerini duymamış olanlar, kan, intikam ve yıkım diye bağırırlar. Harp cehennemdir." Bu acıyı hissedecek kimse olmasaydı, savaş ne hale gelirdi? Yaralıların ağlamalarını ve inlemelerini kimse duymasaydı, bizi savaşın en korkunç yüzünden ne korurdu? Bizi kendimizden ne korur? İster uzaktan olsun ister yakından savaşta öldürenler insanlardır. Savaş insan başarısızlığıdır. Otonom hedefleme, insanların öldürmekle olan ilişkisini iyi ya da kötü şekillerde değiştirecektir. Fakat teknolojiden bizi kendimizden kurtarmasını beklemek abartılı olabilir.
Sayfa 386Kitabı okudu
Reklam
"İnsan-makine iş birliğini her zaman vurguladım. Ancak insan önderliğinde (...) Nihai sigorta budur." dedi.
Sayfa 300Kitabı okudu
Yapay zekânın geleceği muğlak. Armstrong, önümüzdeki yüzyılda %80 ihtimalle yapay genel zekânın, %50 ihtimalle de süper zekanın gerçekleşeceğini düşünüyor. Ancak kimse tam olarak bir şey bilmiyor. Bildiğimiz tek şey zekânın güçlü olduğu. Dişleri ve pençeleri olmadan insanlar besin zincirinin en tepesine çıktılar, dünyayı ele geçirdiler ve ötesine gittiler. Hepsi aklın gücü sayesinde oldu. Şimdi bu gücü makinelere bahsediyoruz. Makineler kendi başlarına öğrenmeye başladığında ne olur bilmiyoruz. Bu, bir öngörü değil, bugünkü yapay zekânın durumuna dayalı bir gözlem.
Sayfa 326Kitabı okudu
Asıl endişesi siber güvenlik uzmanı yokluğu. Zayıf siber kilitlerimiz var, çünkü yeteri kadar insanı daha iyi siber çilingir olmaları için yetiştirmiyoruz. Brumley, bunun bir kısmının hack'i yasa dışı bir uğraş olarak gören kültürden kaynaklandığını söyledi. "ABD'de hacker'ı kötü insanla eşleştirerek aslında kendi ayağımıza sıkmış olduk." Etten kemikten çilingirleri böyle görmüyoruz, buna rağmen söz konusu dijital güvenlik olduğunda meseleye böyle yaklaşıyoruz...
Sayfa 298Kitabı okudu
Yapay zekâ teknolojisi güçlüdür. Bunun iyi ya da kötü amaçlar için kullanılması ise, onu kullanacak insanlara bağlı... Bir yazılımı kontrol altına almaya çalışmak manasızdır. Pandora'nın kutusu çoktan açıldı.
Sayfa 177Kitabı okudu
Reklam
Araştırmacılar robota yüz yapmışlardı... Yüzü eklemek onlara daha iyi hissettiriyordu. Robotu daha insansı yapıyordu, bize daha çok benziyordu. İnsan doğasının derinliklerinde, başka bir duygusal varlığa bağlanmak, bizim gibi olduğunu bilmek isteyen bir şey var. Dünyada akıllıca hareket edebilen ve kendi programlarının ötesinde herhangi bir duygu veya düşüncesi olmayan varlıklarda yabancı ve ürpertici bir şey var. Köpek balığı gibi onlarda da yırtıcı ve acımasız bir şey var.
Sayfa 167Kitabı okudu
"Tarih, yeniliklerle ve bunlara verilen asimetrik tepkilerle doludur..." s.141 Schuette, "Tarihten alacağımız ders şu, otonom robotik avcı-öldürücü sistemlere sonuna kadar karşı çıkacağız. Ta ki onlar olmadan yaşayamayacağımızı anlayana dek." dedi. s.142
Sayfa 141Kitabı okudu
...Bazen doğru olanı olanı yapmak kuralları çiğnemeyi gerektirir. Yasal olanla doğru olan her zaman aynı şey değildir. s.30 John Connor'ın deyişiyle "Gelecek belli değil. Bizim, kendimiz için için çizdiğimizden başka kader yok." s.33 Yarının galipleri, yapay zekadan en iyi şekilde yararlananlar olacaktır. s.135
İnsanlar kusursuz değiller, ancak karşılarındakilerle empati yapabilirler ve büyük resmi görebilirler. İnsanların aksine otonom silahlar ise eylemlerinin sonuçlarını anlama yetisine, savaşın eşiğinden dönme becerisine sahip değiller. Otonom silahlar kriz anlarındaki insan karar alma süreçlerinin tümünü ortadan kaldırmayacaktır, ancak sıkı bir düğüm atma potansiyelleri vardır. Hatta bu öyle ileri gidebilir ki, artık geri dönüşü olmayabilir.
Sayfa 413Kitabı okudu
Reklam
Killa Hakan- Sen anan yani...
İnsansız Ordular
İnsansız Ordular
Örneğin sosyal medyada; insanlar gerçekte söyleyemediği şeyleri, ekran karşısında kolaylıkla dile getirebiliyor, işin ahlaki boyutunu pek de önemsemiyor. Günümüz çağında özellikle, örnekleri daha da çoğaltabiliriz tabii ama çok doğru noktaya değinmiş yani :dd "Cummings 2004 yılında kaleme aldığı bir makalede, otomasyonun "ahlaki bir tampon" yaratabileceğini ve bireylerin kendi eylemlerine yönelik ahlaki sorumluluk algılarını azaltabileceğini yazdı" s. 362
#savaşmayınsevişin
İnsansız Ordular
İnsansız Ordular
5. kısımda bahsedilen Uluslararası İnsancıl Hukuku şartları; günümüzde örgütlerin menfaatleri çıkarınca görmezden gelinerek, sözde şart olarak geçerliliği sürdürmektedir, bence :d
İnsan öldürmek...
ABD Ordusu psikoloğu Yarbay Dave Grossman On Killing [Öldürmek Üzerine] adlı kitabında, neden insanların birçoğunun öldürmede tereddüt ettiğini açıklıyor. II. Dünya Savaş'ında ABD ordusu tarihçisi S. L. A. Marshall doğrudan cepheden dönen askerlerle söyleşi yapmış ve askerlerin çoğunun düşmana ateş etmediğini fark etmiş. Buna Marshall da şaşırmış. Askerlerin sadece %15 ile %20'si gerçekten düşmana ateş ediyormuş. Askerlerin çoğu ya düş­manın kafa hizasının üzerinde bir yere ateş ediyormuş ya da hiç etmiyormuş. Poz veriyorlardı diye açıklıyor Grossman, savaşıyor gibi yapıyorlardı fakat aslında düşmanı öldürmek için uğraşmı­yorlardı. Grossman birçok savaştan kanıt sunarak bu poz verme davranışının tarih boyunca gerçekleştiğine dikkat çekiyor. İnsanla­rın öldürmeye karşı doğuştan gelen biyolojik bir direnci olduğunu iddia ediyor. Hayvanlar aleminde, öldürücü yeteneklere sahip hayvanlar türler arası mücadeleleri öldürücü olmayan şekillerde çözmeye çalışır. Bu mücadelelerde ölümler gerçekleşiyor, ancak genelde önce hayvanlardan biri boyun eğiyor. Çünkü asıl nokta öldürmek değil, hakimiyet. Bununla birlikte insanların doğuştan gelen öldürme karşıtı dirençleri psikolojik şartlanmalarla, otorite baskısıyla, öldürme sorumluluğunun dağılımıyla, düşmanı insandışılaştırmayla ya da öldürme eylemine yönelik artan psikolojik mesafeyle aşılabilir.
Sayfa 358
Yapay Zeka Gelişimi
Stephen Hawking: " tam yapay zekânın gelişmesinin insan ırkının sonu olduğuna" dair uyardı ve devam etti: " Yapay zekâ kendi başına hareket edebilir ve gittikçe artan bir hızla kendini baştan tasarlayabilir. Yavaş biyolojik evrimleri yüzünden belli bir kapasitesi olan insanlar ise, mücadele edemeyebilirler ve alt edilirler."
Sayfa 305 - KronikKitabı okudu
NASA ve ARPA'nın Kuruluşu
ABD, Sovyetler Birliği'nin Sputnik'i fırlatması hayrete düşmüş ve sarsılmıştı. Uzay engelini aşan küçük metal top, Sovyetler Birliği'nin artık ABD'deki herhangi bir yeri vurabilecek kıtalararası balistik füzeler fırlatabileceği gerçeğine yönelik bir uyandırma alarmıydı. Buna yanıt olarak, Başkan Eisenhower çığır açacak teknolojilerin geliştirilmesi için iki kurum kurdu: Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve ARPA.
Sayfa 114 - KronikKitabı okudu
247 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.