Nisan 2021
Otantik Kitap

2026 2. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2026 03:37
Yazar bey kusura bakmayın ama acımasız bir kitap olmuş....Mehmet Durmaz Yüreğim yandııığğ Bu nasıl dehşet bir kitap, hiç vicdanınız yok mu?! Böyle mi olacaktı bu kitap +18 ler okusun bence yüreğiniz dayanmaz maazallah sonra, dikkat edin. Neyse dramayi atlıyorum dehşet-ül vahşet bir kitap, efsanee! Kesinlikle Simyacı ile kıyaslanamaz bile bu daha harika. Bilindik kitaplar, yazarlar övüleceğine biraz da bunun gibi farklı yazarlar da deneyimlesek hiç fena olmaz ... Ahh Kutay Efendi Ahh !!!
·384 syf.·
2024 166. kitabı
Öncelikle bu güzel kitabı bana hediye eden ruha ilaç olmasına vesile olan @kargahsn cancagzima teşekkür ederim. Sonunda dediği gibi "Küle döndüysen, yeniden güle dönmeyi bekle. Ve geçmişte kaç kere küle dönüştüğünü değil, kaç kere yeniden küllerin arasından doğrulup yeni bir gül olduğunu hatırla." Hayat hep küllerden yeniden doğacak gücü hepimize tekrardan nasip etsin.
İnsiyakMehmet Durmaz · Otantik Kitap · 2021195 okunma
İçimize doğru akan yolculuk: İnsiyak (İçgüdü)
2021 16. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2021 20:49
İnsiyak'ı duraklardan oluşan bir yolculuk diye tarif edersek, her durağında rehber olan anlamlı bir eserdi benim için. En çok da aşka, aşkın yüceliğine vuruldum. Dönüp dönüp okuyacağım bazı yerleri.
İnsiyakMehmet Durmaz · Otantik Kitap · 2021195 okunma
Okuyunuz, hissediniz, yaşayınız, yaşatınız...
2022 39. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2022 16:59
Eminim bunu benden çok daha iyi yapan okurlar vardır ama ben de kendi adıma mümkün olduğunca klasikleri ya da kendi ilgi alanımdaki eserleri okumanın yanı sıra günümüzün yazarlarını da okumaya takip etmeye çalışıyorum. Bu bağlamda Mehmet Durmaz da yeni bir yazar ama İnsiyak adlı romanını bilinen, kült, ünlü bir yazarın eseri olarak elime tutuştursalar, kesinlikle yakın zamanda yazılmış bir kitap olduğunda ısrar etmezdim. Bundan iki yıl önce, popüler bir yazarın kendisi gibi popüler bir romanını, birbirini izleyen nasihatlerin, bilgiçlik kokan ve onay bekleyen soruların yanı sıra aşırı didaktik üslubu nedeniyle oldukça sıkıcı bulmuştum. Ama bu romanda nasihatler, duygular, hikayenin akışı adeta güzel bir biçimde bir kaneviçe üzerine adeta nakşedilmiş. İnsiyak bünyesinde kurgulanan hikaye bünyesinde ağırlıklı olarak şu hususlara değinmiş yazar: - Hayatın anlamı, gayesi, özü, - Gerçek sevginin, gerçek aşkın (gerek mistik, gerek insani, gerekse mecazi olarak) tanımları, - Tabiat, insan ve hayvan sevgisi, - Sabır, kanaat, olgunluk, bilgelik, değer bilmek, adalet, merhamet vb. erdemler, - Haklı-güçlü, iyi-kötü, güzel-çirkin, hırs-kanaat paradoksları, - Merak, bilim, hurafe ve taassup, - Yalnızlık, çaresizlik, vazgeçiş, çekip gitme arzusu gibi melankolik ruh halleri, - Yol, irade ve gönül pusulası, - "Bazen de kendi akışına bırakmalı" realitesi, - En güzel varlık olarak yaratılmış insanın ne kadar gaddarlaşabileceği, - Ezip bırakanlar ve iz bırakanlar, - Yanmadan yakmaya çalışanlar, - Vesaire vesaire... "Bu kadar kusur kadı kızında da olur" misali, eserde yer yer yazım hataları mevcut ancak bunlar hem sayıca çok azlar hem de okumanın akışına engel olacak mahiyette
Edebiyat & Roman
·384 syf.·
2021 4. kitabı
Ahh nasıl anlatılır ki bu kitap. Çok özel bir kitap okudum. Özel ve derin. Birçok alıntı paylaştım buraya ama kitabı baştan sona çizdim diyebilirim. Sanırım temiz bir kitap daha alacağım... Bir yol/yolculuk romanı, Simyacı gibi; fakat aşkın binbir halini yaşıyorsunuz yolculuk boyunca. Unutulmazlarım arasına girdi.
2025 61. kitabı
Sadece bir roman değil, adeta bir düşünce yolculuğu! Bazı kitaplar vardır… Sadece okunmaz, insanın içine doğru bir kapı aralar. İnsiyak tam da öyle bir kitap oldu benim için. Her sayfasında bir yolculuğa çıktım; bazen Kutay Efendi’nin yanında yürüdüm, bazen kendi içimde yıllardır kapısını çalamadığım odalara girdim. 1125 hicrinde, haksız yere zindana atılan Balatlı Katip Kutay Efendi’nin "merak, nedensiz bir arayış ve insiyak" ile yollara düşüşüne tanıklık ediyoruz. Esaretten kurtulup bilinmezliğe doğru attığı her adım, aslında kendi içine, o içindeki "Ben"e doğru yaptığı bir seyahat. Seyisin, söz tacirinin, şeker reisin, Rıza Efendi'nin .. Hepsinin aşkı tanımı kendine has ama her biri insana başka bir yerden değiyor Rumi'den Şems-i Tebrizi'ye, Ömer Hayyam'dan Hacı Bektaş-ı Veli'ye... Akıllı insanın üç neferi, küçük insanların dengini araması, aşkın yolunun asla düz gitmemesi... Her söz nasihat, her nasihat geçmişten gelen ve bugüne ayna tutan bir iz. Kutay Efendi bana; sabretmeyi, susmayı, her şeyin bir işaret olduğunu, yolların aslında insanın kendi içine açıldığını hatırlattı. Ve belki de en çok… küllerinden tekrar gül olmayı Anladım ki insan dediğin, karmakarışık bir mahluk. Işığa yönelirken bile karanlığını yanında taşır; ama bazen bir cümle, bir işaret, bir dua, bir yabancının sözü bile insanın içindeki o parıltıyı uyandırmaya yetiyor. Kitabın dili öyle yoğun, öyle dolu ki… Kelimelerin eski tadı, cümlelerin derinliği, her sayfada durup düşünmeme sebep oldu. Kalemi güçlü, bilgisi derin ve kalbe dokunan bu kitabı tavsiye ederim. Benim gibi tüm sayfaları çizerek okuyacağınıza eminim! Bu kitap beni benle bıraktı. Ve iyi ki bıraktı. Bittiğinde boğazımda bir düğüm kaldı. “Vay be,” dedim sadece. “Ne kitaptı ama…” "Tüm hikayeler ibretliktir. Ne var ki pek az
İnisiyatif ekseninde İnsiyak…
2021 45. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2021 19:21
“Sınanmışlığın zaferi olan bir hayat ve aşk masalı.. “ Kıymetli biri tarafından tavsiye edilen bu kitabı ne duymuş ne de yazarı hakkında en ufak bilgim vardı. Açıkçası tereddütüm de vardı okursam zaman kaybı yaşar mıyım diye. Masamda okunmak için bekleyen kitaplar arasında duruyordu. Bazı şeyler beklemeye gelmez der gibiydi duruşu. Hani hissederseniz zamanı gelmiştir vuslatın.. Öyle bir hisle elime aldığım kitabın başucu kitaplarımın arasında yerini alacağını nerden bilebilirdim? Haksızlığa uğramış birinin hem iç dünyasında hem de dış dünyasında zaferine tanıklık ettim. Kutay efendiyle bir yolculuğa çıktım kendi içimin içinde bir yolculuk… Oturup soluklandığım öyle anlar oldu ki… Öyle yoğun öyle akıp giden coşkun sel gibiydi ki kelimeler, cümleler… Kendi içimde anlamlandıramadığım, cevaplanmamış bir çok soruya yanıt bulmanın vermiş olduğu hisle okudum bitmesini hiç istemeyerek hem de… Kendi varlığından haberdar olmanın reçetesi gibi bu kitap..Tasvirleri, mekânın da bir ruhu olduğuna dair inancımı tazeledi. İnsanoğluna iyilik, kötülük, aşk, nefret gibi meziyetleri verenin aslında bizim hangisini tercih edip hangisiyle sınava tabî tutulmak isteyişimizin aynası gibi bu kitap.. İnsanoğlu tercihleri ile yaşar, her şey kendi elinde diyor gözümüze sokarak. İyi olmak da kötü olmak da aslında hiç kimsenin hiçbir şeyi bilmeden, istemeden yapmadığını açıkça beyân etmiş.. Mistik bir yolculuk esasında insan hem mazlum hem zalim nasıl olurun cevapları bu kitapta. Kişi kişinin aynasıdır nasıl bakarsan ne görürsen kendini görürsün mühim olan pencerelerimiz kirli mi, temiz mi? sorusunu sorar gibi…Alıntı yapmaktan okuyamadığım bir eser oldu. Okuduğum, şahit olduğum sözlere herkes ulaşsın düşüncesiyle kalben okuduğum bir kitap oldu. Benim anlatmak istediğim her şeyin bir kitapta hepsinin
2022 4. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2022 23:15
İnsanın ruhuna dokunan bir kitap.Yazar, Kutay Efendi'nin yolculuğunu aşkla bütünleştirip okuyucuya sunmuş. Kitabın son sayfasında okura "son söz" kısmında 'Ne mutlu ki kitabın dokunduğu bir ruh, bir okur kazandım demektir' demiş gerçekten de öyle oldu. Herkesin okumasını tavsiye edeceğim bir kitap.
2022 63. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2022 23:54
Her daim yolda olanlara, arayanlara, tam buldum derken yeniden başa dönenlere, her şeyden öte bu yolda kulluğunu idrak edenlere selam olsun. Kutay Efendi, ruhunda onunla aynı sancıyı taşıyanlar için bir yol arkadaşı olacaktır. Asra inat düzgün kalmak çirkinliğe boyun eğmeden dünyaya ruhla/gönülle bakabilmek. Hayatın telaşı insanın omza çökse de çıkar yol yok zannetsen de yağan yağmura, kanat çırpan kuşa, her bahar yeniden yeşeren doğaya "kün fe yekün" emri ile düzen getiren nizam-ı âlem Hakk'ı hissedersen 'yaşamak bizim çün dokunaklı bir şarkı değil ki.', çok şey ifade eder. Yolumun inci taşlarından bir tanesi oldu bu kitap. Nasiplenmeme vesile olan Elif , sağ olsun::') Yazarın kalemine sağlık...
2022 22. kitabı
Okunma: 19 Mart 2022 10:40
Rivayet odur ki Konstantiniyye'de, Ayasofyanin en müstesna yerinde mündemiç "Meryem Ana, İsa ve Havarileri" tasvirli değerli bir tablo arzı endam ediyordu.Tablo Hristiyan dünyasının , bilhassa Doğu Hristiyanlığının asırlardır devam edegelen kutsal bir sırrını taşıyordu .O sır söyle ifade edilmişti:" Bu tablo bulunduğu şehrin hakimiyet simgesi ve koruyucu meleğidir.Her kim elinde bulundurursa o beldenin hakimi olur.O yer maddi ve manevi kalkan olup tüm insanlığın felahı için sığınaktır." Konstantiniyye'nin kuşatıldığı ,Bizans tekfurlarının bütün ümitlerinin azaldığı ve yavaş yavaş teslim bayrağını çekmek üzere oldukları vakit ,Konstantiniyye'nin Ortadoks patriği tablonun yerinden alınıp yüksek korunaklı bir yere saklanmasını salık vermişti . Tasinabilir ve değerli eşyaların hemen hemen hepsi bu kutsal tablo özellikle bırakılmıştı. Çünkü Konstantinapolis kaybedilse bile bir gün muhakkak hükümranlığın tekrar devam ettirileceğine dair sarsılmaz inançları vardi.Bu inanç kuvvetiyle tabloyu Ayasofya Mabedinin gizli bölmesine koyup gitmişlerdi. Hangi meraklının gayretiyle oldu bilinmez o tablo iki asır sonra gün yüzüne çıkar.Bunu haber alan Hristiyan dünyası Konstantiniyye'ye Vatikandan, Romadan, Rusyadan değişik yıllarda özel elçiler göndermesine,bazı bürokratik engelleri aşmalarina rağmen tabloyu götürmeye muvaffak olamazlar. İşte Reisulkuttap Kutay Efendinin ilk gör ev günü, ilk icraatı bu aklıevvellerin yoluna taş koymakla başlar. Genç kâtip ise tarihi değerin Devleti Aliyye'den çıkışına engel olduğunu düşünmektedir.Gorevinde üç gün çalışır çalışmaz azledilerek zindana atılır. Suçu ise vazifesi olmadığı devlet işlerine karışma , saray adap ve tesrifatina riayet etmeme, dirlik ve düzene karşı gelme olarak görülür.Beş yıl zindanbend edilmiştir Bursanın taş

Mehmet DurmazYazar · 2 kitap
1984 Bilecik doğumlu yazar, ilkokulu Bilecik'te, ortaokul ve liseyi İstanbul'da tamamladı. Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümündeki lisansının ardından, Okan Üniversitesi'nde Muhasebe ve Denetim üzerine yüksek lisans yaptı. 2010 yılında Vergi Müfettişi olarak kamu görevine başladı. 14 yaşından beri kağıda döktüğü şiir tutkusunu 2017 yılında kitaplaştırma yoluna gitti. Yazar, "okurmusunbeni" adlı kişisel blogunda ve çeşitli platformlarda yazılar yazmaya devam etmekte olup; 4 yılı aşkın süre üzerinde çalıştığı "İNSİYAK" isimli romanı 2021 Mayıs'ında okurlarla buluşmuştur.