Şiir Üzerine

İon

Platon (Eflatun)

İon Sözleri ve Alıntıları

İon sözleri ve alıntılarını, İon kitap alıntılarını, İon en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Platon ya da İslam dünyasında Eflatun olarak bilinen aristokles, M.Ö. 427'de, Atina'da doğmuştur. Aristokles, geniş omuzları ve atletik yapısı sebebiyle Yunancada "geniş" anlamına gelen Platon lakabını almıştır.
Senin gibi rhapsodlar, ayrıca oyuncular bu halkaların ortadaki ara bağları, şairler ise bu halkaların ilkidir.
Reklam
Platon bu sıraya göre okunur..
Platon'un kullandığı terimler ve düşüncelerini ifade ediş tarzı, linguistik testlerle sıkı bir analize tabi tutulmuştur. Farklı ölçütlerin ve çok ayrıntılı stilometrik ve linguistik tekniklerin kullanıldığı bu incelemeler sonucunda, Platon'un diyalogları, hemen bütün Platon yorumcuları arasında tam bir fikir birliğiyle, gençlik, olgunluk ve yaşlılık olmak üzere üç döneme ayrılır. Bu sınıflamaya göre; (i) gençlik diyalogları Sokrates'in Savunması, Kriton, Euthyphron, Lakhes, İon, Protagoras, Kharmides, Gorgias, Küçük Hippias, Büyük Hippias ve Lysis'ten meydana gelir. (ii) Olgunluk eserleri Devlet, Şölen, Phaedros, Euthydemos, Meneksenos, Kratylos adlı diyaloglardan oluşur. İki önemli diyalog, yani Menon ve Phaidon gençlik dönemi diyaloglarıyla söz konusu olgunluk diyalogları arasında bir köprü oluşturmaktadır. (iii) Yaşlılık dönemi diyalogları arasında ise Parmenides, Theaetetos, Sofist, Devlet Adamı, Timaios, Kritias, Philebos, Yasalar ve Mektuplar yer almaktadır.
Sayfa 16 - Kendime notKitabı okudu
senin gibi bilge insanları dinlemekten çok zevk alırım Sokrates!
Sayfa 39
“Her şairin bağlandığı bir ilham perisi vardır..”
Sokrates: “../ve biz bu bağlanmaya şairin cezbe içerisinde olması diyoruz..” …
Sayfa 26 - KapraKitabı okudu
Homeros üzerine iyi bir yorum yapabilmeni sağlayan bu yeti, demin dediğim gibi, bir sanat değil de daha çok tanrı vergisi bir şeydir. Bu da Euripides’in* Magnesia taşı,** halkın da Herakleia taşı dediği şeye benzer. Bu taş sadece demir halkaları kendisine çekmekle kalmaz, aynı zamanda bu halkalara kendi gücünü katarak onların da aynı şekilde başka halkaları kendisine çekmesine neden olur. Hatta bazen öyle olur ki, birbirine geçmiş demir halkalardan uzun bir zincir ortaya çıkar ve her bir halka kendi gücünü o taştan alır. İşte Mousalar da bu şekilde şairlere ilham verir, onlardan ilham alan şairler de başkalarına bu ilhamı geçirirler ve hepsi bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlanır. Çünkü bütün büyük destan şairleri o en güzel şiirlerim kendi marifetleriyle değil, tanrılardan aldıkları ilhamla büyülenerek söylerler; büyük lirik şairler* de öyle, tıpkı kendilerinden geçmeden dans etmeyen Kybele rahipleri** gibi kendilerinden geçmeden o güzel şiirlerini yaratamazlar. Tersine müziğe ve ritme kapıldıkları anda esrimeye başlar ve büyülü bir dünyaya giriverirler. Hani büyülenip kendilerinden geçmiş Bakkhos rahibeleri***** nehirlerden süt ve bal içer ya, lirik şairlerin ruhları da aynı durumu yaşar, zaten kendileri de bunun böyle olduğunu söyler.
Sayfa 33 - *Euripides, Atina’nın üç büyük tragedya yazarından biridir. **Bu taşlar isimlerini Lydia bölgesinde bulundukları Magnesia ve Herakleia’dan almışlardır. ***Lirik şiirde çalgı olarak lyra kullanılır. Her çeşit olguyu konu alan (aşk, özlem, acı, vs.) bir şii
Reklam
197 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.