Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İrfan Felsefesi

Seyyid Yahya Yesribi

İrfan Felsefesi Gönderileri

İrfan Felsefesi kitaplarını, İrfan Felsefesi sözleri ve alıntılarını, İrfan Felsefesi yazarlarını, İrfan Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"
Muhyiddin İbn Arabi
Muhyiddin İbn Arabi
: Mücahede, nefsi, bedeni meşakketlere zorlamak ve her halükarda heva ve hevese muhalefet etmektir."
İrfan Felsefesi
İrfan Felsefesi
Hevesini ilah edineni gördün mü?
Kendinle baş başa olduğun müddetçe rahat yüzü görmeyeceksin. "Nefsin senin zindanındır. Eğer oradan çıkabilirsen ebedi huzura kavuşursun." Şu halde, insan eğer zâhirdeki dünyadan ve dünyada zâhir olandan başka, bâtındaki hakîkatler ve âmillerden ya da hakikatlerin ve âmillerin bâtınından haberdâr olmak isterse, kendisini nefsin dar zindanından kurtarmalı; her canlının kaderi olan doğal ölümden önce irâdeye dayalı ölümle ölmelidir. Hakikat odur ki, nefs zindanından çıkarsa ebedî rahata kavuşur. Başka bir ifadeyle, yeniden doğar ve dünyaya yeniden gelir. Böylelikle yeni hayatında bir başka neşvü nema bulacak; gerçek kemâle ve insana yakışır bir sona nail olacaktır.
Reklam
...bedene yönelik riyâzetten maksad, kalbde riyâzetin meydana gelmesidir. Maksad elde edildiğinde o artık abesle iştigal, hatta bir engel hâline bile gelebilecektir. Ama nefsin tembelliğe alışmasını önlemek için farz olan ödevleri yerine getirmeye devam etmek lazımdır. Yoksa bedene yönelik riyâzet olmazsa, kalbin riyâzeti de ortadan kalkar.
Sayfa 280Kitabı okudu
İmam Sadık'tan şöyle rivayet edilmiş:
'İbâdet edenler üç kısımdır: Bir grup, Allah Azze ve Celle'ye korkudan ibâdet eder. Bunların kulluğu, kölelerin kulluğudur. Diğer bir kısım, uhrevî ödül için ibâdet eder. Bu da ücretlilerin ibadetidir. Üçüncü kesim ise, Allah'a besledikleri aşk ve muhabbet nedeniyle O'na ibâdet ederler; korku ve ümit sebebiyle değil. İşte bu grubun ibâdeti özgürlerin ibâdetidir. Kulluğun en iyi çeşidi de budur..'
Sayfa 251Kitabı okudu
Ariflerin anlayışı
'Her iki âlemi de düşmana ver Çünkü bize dost yeter..'
Sayfa 220Kitabı okudu
Mevlana' nın oğlu Baha Veled'e sözleri:
" Yollar farklı farklı olsa da maksat birdir. Kâ'be'ye giden yolların ne kadar çok olduğunu görmüyor musun? Bazıları denizden, bazıları da karadandır. Yollara baktığında farklılığın çok büyük olduğunu görürsün. Ama hedefe baktığında, hepsinin de bir tek olduğu ortadadır... Ka'be'ye vardıklarında, yolda tutuştukları savaşlara rağmen hedefin bir tek olduğunu fark ederler.."
Taassubu önlemekKitabı okudu
Reklam
Demiş Mevlana
. Lisanın tefsiri aydınlatıcı olsa da Lâkin lisanı olmayan aşk daha açık
Sayfa 153Kitabı okudu
İslam Peygamberi şöyle buyurmuştur: ''Bildiği ile amel edene Allah bilmediklerini öğretir.''
Sayfa 120Kitabı okudu
"Buraya kadar erişti bilgim Şu ki bildiğim, hiçbir şey bilmediğim.."
Sayfa 103Kitabı okudu
' Her kim gönüle mahrem olduysa sevgilinin haremine girdi Her kim de bu işi bilemediyse inkâra girdi kaldı.. Hafız
Reklam
Hikmet-i Müteâliye
Sadra'nın felsefesi bir açıdan kavşak noktası gibidir. Dört akımı; yani Aristo ve İbn Sina'nın Meşşâî hikmetini, Sühreverdi'nin İşrâki hikmetini, Muhyiddîn'in nazarî irfânını ve kelâmın anlam ve kavramlarını birbiriyle buluşturmuş; dört nehir gibi uçlarını birleştirmiş ve coşkulu bir ırmak meydana getirmiştir.
~İlahî Aşk~
Sakın yanılıp da demeyesin Âşıklık bizden, güzellik ondan Sen aynasın, aynada görünen O Sensin örtülü olan, âşikâr olan O İyice bakarsan ayna da O Sadece sandığı değil, hazine de O Arada ben ve senle işimiz yok Beyhûdelik dışında zannımız yok..
Ejderha=Nefs
' Her aşağılık kişiye nasib olur mu bu? Ejderhayı öldürmeye bir Mûsâ gerek.. '
Mücâhede, nefsi, bedenî meşakkatlere zorlamak ve her hâlükârda hevâ ve hevese muhâlefet etmektir. İbn Arabi
Ebû Sa'id Ebu'l-Hayr'dan şöyle nakledilir: "Benimle Allah arasındaki perde, gök ve yer, arş ve kürsî değildir. Zannını, benliğini ve perdeni aradan kaldır, Allah'a ulaştığını göreceksin."
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.