İskandinav Mitleri

R. I. Page

İskandinav Mitleri Sözleri ve Alıntıları

İskandinav Mitleri sözleri ve alıntılarını, İskandinav Mitleri kitap alıntılarını, İskandinav Mitleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ragnarok
Ragnarok sözcüğü bileşik bir sözcüktür. Sözcüğün birinci öğesi olan ragna-, önceki sayfalarda tanrıların düzenleyici güçler olarak anıldıklarını dile[S.119] getirirken değinmiş olduğum reginn sözcüğünün iyelik eki almış çoğul halidir. Sözcüğün ikinci öğesi olan -rok ise 'harikalar, yazgı, kıyamet' anlamına gelmektedir. Bu yüzden, Ragnarok sözcüğü tam olarak 'tanrıların harikaları/yazısı' anlamına gelmektedir. Fakat sözcüğün ikinci öğesi, 'alacakaranlık' anlamına gelen çok daha eski bir sözcük olan Røkkr ile karışmıştır.
Dwarf porn :D :D :D
bu gerdanlık dört cüce tarafından yapılmıştır. Ona sahip olmayı çok isteyen tanrıça, sırayla dört cüceyle yatmış ve karşılığında gerdanlığı almıştır. Bu tam da Freyia’nın kalkışacağı türden bir davranıştır.
Reklam
Tanrıların safında yer alan Frigg, Baldr cinayetini önlemek için hiç vakit kaybetmeden harekete geçer. Bütün yaratıklara, “ateşe ve suya, demire ve her türden madene, kayalara, toprağa, ağaçlara, hastalıklara, hayvanlara, kuşlara, zehirlere ve yılanlara Baldr’a zarar vermeyeceklerine dair bir yemin ettirir. Hepsi yemin ederler. Böylece Baldr bir oyunun merkezi haline gelir. Baldr’a zarar verilemediğinden ötürür tanrılar onu bir hedef tahtası niyetine kullanırlar. Ona taşlar, oklar, mızraklar, kılıçlar ya da baltalar kullanarak saldırırlar ve böylece talim de yapmış olurlar. Hiçbir şey, onun kılına bile zarar verememektedir. Ama Loki bir kumpas kurar. Kılık değiştirip Frigg’e gider ve Baldr’a neden zarar verilemediğini sorar. Frigg ona, verdirdiği yeminden söz eder. Bunun üzerine Loki, ona zarar verebilecek herhangi bir şey olup olmadığını sorar. Frigg kazara sırrı ağzından kaçırır. “Valhalla’nın batısında, ökseotu denen uzunca bir bitki yetişmekte. Yeminini istemek için bana biraz fazla küçük görünmüştü” der. Loki derhal ağacı aramaya koyulur ve onu bulup yerinden sökerek tanrıların Baldr’ı hedef tahtası olarak kullandıkları oyun alanına gider. Kör tanrı Hod, hiçbir şey yapmadan bir kenarda durmaktadır. Loki onun yanına varır ve “Neden sen de Baldr’a atış yapmıyorsun?” diye sorar. Hod bu soruya “Birincisi, onu göremiyorum. İkincisi, atış yapacak silahım yok” diye yanıt verir. Loki, Baldr’a hiçbir şeyin zarar veremeyeceğini göstermenin ne kadar güzel bir şey olduğunu anlatarak, Hod’un aklını çeler. Ardından, “sana onun nerede durduğunu söyleyeceğim. Sen bu oku ona atmaya çalış” der.
Snorri, bu satırlardan sonra, Loki’nin dişi bir dev olan Angrboda’dan doğma gayrı meşru çocuklarının adlarını sıralar. Angrboda uğursuz bir addır ve ‘Keder Habercisi’ anlamına gelir. Ondan doğan çocuklar ise şöyle sıralanır: kurt Fenrir, Dünya Yılanı Iormungard ve ölüler diyarının yöneticisi, tanrıça Hel. “Tanrılar bu üç yavrunun Iotunheim’da büyümekte olduğunun farkına varınca kehanetleri takip ettiler ve öğrendiler ki şimdilik yalnızca birer yavru olan bu canavarlar, gelecekte bir gün onların sonlarını hazırlayacak. Bütün tanrılar, annenin ve özellikle de babanın yaradılışından ötürü, bu canavarlardan büyük kötülükler beklemeleri gerektiğini anladılar.” Böylece, Odin bu üç canavarı yakalamak için yollara düşer. Iormungard’ı yakalayıp okyanusun derinliklerine fırlatır. Böylece yılan, dünyanın sonuna dek, bu dünyayı kuşatan okyanusta yaşamak zorunda kalır. Hel’i hastalıktan ve ihtiyarlıktan ölenleri yanına alsın diye, yer altı dünyasına yollar. Fenrir’in başına ne geldiğini ise önceki bölümlerde görmüştük.
Loki tam bir çelişki yumağı
Loki, dünyanın sonunu getirecek olan savaşta, tanrılara karşı çarpışacak ordunun komutanlarından birisi olacaktır. Ayrıca, Heimdall’ın baş düşmanıdır.
Baldr ve Loki
İskandinav mitlerinin en önemlilerinden biri, buraya kadar tanıtmış olduğumuz tanrılardan tamamen farklı kişilik özelliklerine sahip olan iki tanrıyı anlatmaktadır. Bu tanrılar Baldr ve Loki’dir.
Reklam
675 öğeden 481 ile 490 arasındakiler gösteriliyor.