İskendername (Ciltli)

Ahmedî

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
804 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
İskendername/Ahmedi
“Dün doğu ve batı gerçekten senindi Bugün sana yalnızca bir kefen kaldı” İskendername on beşinci yüzyılın başlarında Ahmedi’nin kaleme aldığı bir mesnevidir.Sayfa sayısı fazla olsa da okuması keyifli bir kitap oldu benim için.Kitabın içeriği oldukça fazla. MÖ.334 baharında uçsuz bucaksız topraklara hakim olan Pers İmparatoru Dareios’u bozguna uğratan,Orta Asya’dan Hindistan’a ayak basmadık yer bırakmayan,ünü bütün dünyaya yayılmış olan,Makedonya’lı yirmi iki yaşındaki İskender’i şiirsel bir dille anlatıyor Ahmedi.Yirmili yaşlarında kral olarak hüküm süren,otuzuna geldiğinde neredeyse dünyayı fethetmiş,yarı tanrı olarak görülmeye başlanmış ve otuz üçüne geldiğinde ölmüş olan İskender.İslamiyette,Kuran’da kutsal bir şahsiyet olan Zülkarneyn (iki boynuzlu varlık) ile özdeşleştirilen İskender... İskender’in Seyistan Kralı Zerezb’in kızı Gülşah’a olan aşkını,garip memleketlere olan yolculuklarını,fetihlerini,savaşlarını anlatırken aynı zamanda ilahiyat,kozmoloji,astronomi,astroloji,fizyoloji,psikoloji ve tıp sohbetlerine de bolca yer vermiş Ahmedi. Benim için dolu dolu ve keyifli bir kitaptı. . Kim olursanız olun,ister dünyaya diz çöktüren zalim bir Kral,ister iyi huylu,adil bir Kral her şeyi burada bırakıp gideceğimiz bir yer var ki;kitapta bu çok güzel anlatılıyor. . Eser,Türk Edebiyatında yazılmış ilk manzum İskender hikayesi olması bakımından ayrıca önem taşıyor.
İskendername (Ciltli)
İskendername (Ciltli)Ahmedî · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018141 okunma
Reklam
848 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
110 günde okudu
İskendername
Uzun soluklu bir okuma olan
İskendername
İskendername
bitti. İlk önce eserin yazarı olan
Ahmedî
Ahmedî
'den bahsedeyim.
Ahmedî
Ahmedî
, Germiyanlı musahib şairler içinde eserlerinin çokluğu ve sanatı bakımından en önde gelenidir. Kaynaklar
Ahmedî
Ahmedî
' nin önce Anadolu'da medreseye gittiği, öğrenimini sonra Mısır'da ilerlettiği, burada hocasının Şeyh Ekmeleddin olduğu, klasik İslam ilimlerini okuduğu, sonra Kütahya'ya yerleştiği konusunda birleşirler. Esere gelirsek..
Ahmedî
Ahmedî
'nin
İskendername
İskendername
' si İskender'in tarihiyle birlikte bir dünya tarihini içerir, ayrıca ilahiyat, kozmoloji, astronomi, astroloji, fizyoloji, psikoloji ve tıp sohbetleriyle didaktik- ansiklopedik bir nitelik taşır. Bilgiyle beraber öğüt vermeyi amaçlayan
İskendername
İskendername
, İskender Romansı'nın Osmanlı edebiyatındaki bir versiyonu olarak değerlendirilir. Eserde ki karşılıklı sohbetler sonunda anlatılan hikayenin alegorik yani yani sembolik olarak ne anlatmak istediğini öğüt verir şekilde anlatır. Eser benim için okunması uzun sürdü. Ama iyi ki okumuş diyeceğim bir eser oldu. Okumak isteyenlere tavsiye ederim. Şimdiden iyi okumalar.
İskendername
İskendernameAhmedî · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018141 okunma
70 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
İskendernâme aslında 8000 beyitten oluşan mesnevîdir. Makedonyalı İskender hakkında yazılan bu ilk eser onun savaşları, aşkları ve ölümsüzlük suyuna ulaşmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Eser tabi ki Büyük İskender'in gerçek hayatı değil. Ama cihân hâkimiyeti mefkuresini anlamak için okunması gerekli. İskendernâme hakkında pek çok yayın olsa da Mehmet Kanar hoca bu devasa eseri hikayeleştirerek okurlara sunmuş. Okuması kolay, bir çırpıda bitiyor.
İskendername
İskendernameAhmedî · Say Yayınları · 2011141 okunma
70 syf.
10/10 puan verdi
Kitabı çok beğendim.Bir Osmanlı müellifinin dilinden alışılmışın dışında bir İskender canlanıyor gözlerinizde.Dara' nın İskender'e bir çuval buğday gönderip elçinin buğdayı sarayın ortasına dökmesi.İskender'in ise bir horoz getirterek buğdayı yedirmesi ve Daraya askerimiz çok diyorsun tek bir kişiyle senin kalabalık ordunu yok ederim mesajını vermesi çok keyifli bölümlerdi.Devamında ise İskenderin önce gönül yolculuğu sonra garip memleketlere yolculuğu anlatılıyor.
İskendername
İskendernameAhmedî · Say Yayınları · 2011141 okunma
Reklam
848 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tüm insanlığın ortak mirası hâline gelen değerlerimiz
Alim, fazıl, kamil, Mevla olarak ifade edilir, fakat ne doğum yılı bellidir ne de ölüm yılı… İlk eğitimini nerede ve kimlerden aldığını bilmiyoruz. Hayatına dair bilgi veren kaynaklar, genellikle konuya memleketi ile başlasa da, bu konu dahi ihtilaflıdır. Osmanlı şiirinin kurucularından olarak birçok alimin kalemine zuhur etmiştir. Ama onu öyle
İskendername
İskendernameAhmedî · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018141 okunma
848 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
İskender ile başlayan, İslam tarihiyle devam eden Özet bir İslam tarihi, özet bir Osmanlı tarihi, özet bir mitoloji kitabı olmasının yanı sıra efsanevi kişilikler hakkında yazarın öznel görüşleri yansıtılmış bu kitapta, ayrıca dünya hali ile ilgili hoş anlatımlar var, erdemler üzerine çok güzel beyitler var, takdire şayan adalet. İyilik, cömertlik. Vicdan, güzel davranışları öven ve kahramanlıklar ile ilgili edebi değeri yüksek, inci kıymetinde beyitler var bir çoğunu not aldım. Aslında bir nevi ilmihal kitabı olarak yazılmış, genel olarak beyit olarak yazılmış, içerik geniş fakat bilgiler fakir kalmış, yeterli açıklayıcı bilgiler yerine süslü beyitler le geçiştirilen kahraman padişahlar ve komutanlar var, Çok geniş bir coğrafyanın içine dalmış, haliyle kitap çok uzamış, sonunda toparlamış ama önceki sözleri hiç söylememiş gibi davranıp tekrar iskender le bitirmiş kitabı, Osmanlı padişahına sunulan bir kitap olması ve İslamiyet tarihine ışık tutması açısından önemli ve değerli buluyorum, ancak Selçuklu ve Moğol Türklere bakış açısından rahatsız oldum, Emevi, Abbasi ve Fars hükümdarlarına daha vicdanlı davranmış. Bu, yazarın kendi öznel ve şahsi görüşüdür, saygı duyuyorum ama benim dünya görüşümü ve tarihsel bağlarımı incittiği için üzgünüm, kitabı beğendim, kesinlikle tavsiye ediyorum fakat notum yukarıda anlattığım nedenlerle 6
İskendername
İskendernameAhmedî · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018141 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.