Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi

Osman Bakar

İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi Gönderileri

İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi kitaplarını, İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi sözleri ve alıntılarını, İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi yazarlarını, İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...İslâmî bakış açısında, Allah'ı ve diğer manevî varlıkları bilime dahil etmek ne lüzumsuz bir iştir, ne de bilimsel araştırma ve açıklamanın buyruklarıyla çelişkilidir. İlâhî ilke prensibinin doğal alana dahil edilmesi, maddî sebeplerin araştırılmasının şerefine en küçük bir gölge düşürmemektedir.
Sayfa 238 - 239Kitabı okudu
Eskiden beri saygı duyulan manevî ve ahlâkî değerler pahasına derinleşen bilim ve teknoloji saplantısı, günümüzdeki en büyük talihsizliklerden birisidir. Saplantının maddî bir güçte olması daha da büyük bir talihsizliktir.
Sayfa 235Kitabı okudu
Reklam
"Hayyâm tarihte hem büyük bir şair hem de seçkin bir matematikçi olan belki de tek şahsiyetti."
Sayfa 169 - Seyyid Hüseyin Nasr, Science and Civilization in IslamKitabı okudu
Modern bilim, tabiî dünyayı farklı çalışan ve farklı bilme yolları geliştirmiş olan toplumlar ve medeniyetler olduğu şeklindeki tarihsel gerçeği kabul etmelidr.
...İbn Sînâ'ya göre, sadece dünyanın bilgisini İlâhî İlke'nin bilgisine bağlayan bilim gerçek bilimdir.
Sayfa 75 - F.Brunner, Science et Realite, s.13Kitabı okudu
Eğer uyanık hâlimiz uykudaki hayâllerimizin ve inançlarımızın temelsiz olduğuna hükmediyorsa, akıl-üstü hâl de benzer bir şekilde rasyonel inançlarımız hakkında hüküm verebilir.
Sayfa 60 - GazzâliKitabı okudu
Reklam
...modern, seküler bilim, dini kendi dünya görüşünden dışlayarak dine dayalı bilimden, özellikle İslam biliminden daha yüksek bir tarafsızlık, evrensellik ve adalet standartlarına ulaşabildiğini henüz göstermemiştir.
(İslam coğrafyalarında) Mantığın yoğun bir şekilde kullanılması Allah'a ve dine isyan eden bir seküler rasyonalizme ve yine aynı şekilde deneyin yaygın olarak kullanılması da duyuları tüm bilgilerin kaynağı olarak gören bir deneyciliğe sebep olmadı.
İslam'da mantık hiçbir zaman imanın karşısına konumlandırılmamıştır.
270 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi - Osman Bakar
Bu kitap, İslam medeniyetlerinde bilgi üretiminin nasıl gerçekleştiğini, ve Müslümanların ''bilgi'' kavramına nasıl yaklaştıklarını analiz ediyor. Yazar, Müslümanların bilgi ve varlık karşısındaki tutumlarını ana hatlarıyla ortaya koymuştur. Kısacası, İslam epistemolojisinin genel özellikleri incelenmiştir. Bu eserde; Batılı anlamda modern bilimin tek bilgi geleneği olmadığını, ve modern bilime de Müslüman bilginlerin ciddi katkıları olduğu vurgulanmıştır. Kitap genel olarak öğretici bir kitap, iyi bir kitap. İçinden epey notlar aldım. Şurada önemli bir uyarı yapmak isterim: Prof. Osman Bakar, bilime İslami sosu verip, post-modern çağda pazarlamaya çalışmıyor, böyle bir niyet arayanlar yanlış düşünüyorlar. Çünkü eserinde epistemolojik-anarşizmi amaçlamadığını söylüyor. Dolayısıyla Osman Bakar, modern-bilime karşı İslami-bilim kavramını savunmuyor. Kitaptan anladığım kadarıyla Osman Bakar'ın savunduğu şey, bilgi edinme geleneklerinin yalnızca Batılı metodolojilerden ibaret olmadığı, ve İslam'ın bilgiye bakışının ''tevhit'' ilkesi etrafında şekillendiğidir. Yani Osman Bakar'ın savunduğu şey, bilginin sadece deneysel-pozitivist bir boyuttan ibaret olmadığı, onun metafizik boyutunun da olduğunu söylüyor. Başlıkta İslam Bilim Tarihi yazsa da, tarih kısmı pek anlatılmıyor, ağırlıklı olarak felsefi boyutunu anlatıyor. Kitabın başlığı bence şöyle olmalıydı: İslam Bilgi Felsefesi. Puan verecek olursak, 9/10 veriyorum. Herkesin okumasını tavsiye ederim.
İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi
İslam Bilim Tarihi ve FelsefesiOsman Bakar · İhsan Yayınları · 201615 okunma
37 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.