Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi

Osman Bakar
8.6/10
4 Kişi
15
Okunma
2
Beğeni
1.026
Görüntülenme
İslâm Bilim Tarihi ve Felsefesi isimli bu eserde yer alan makaleler, İslâm Dünyasında hicrî 3. asırdan itibaren geliştirilen farklı ilimlerin ardındaki ilkeleri ve İslâmî eğitimin farklı şubeleriyle alâkalı olarak bilimin yerini ele almaktadırlar. Profesör Osman Bakar, İslâm Bilimini tarif ederken, bu ilimlerin organik olarak İslâmın temel öğretileriyle nasıl alâkalı olduklarını göstermektedir. İslâm Bilim Tarihi ve Felsefesi, tüm tabiî ve riyâzî ilimleri kapsayarak İslâm Biliminin modern bilimle olan ortak yönlerini tasvir etmektedir: dilinin rasyonel tabiatı, bilimsel ve deneysel araştırma yöntemlerinin adaptasyonu ve bilimsel uygulamaları, organizasyonları ve kurumlarının uluslararası karakteri. Bununla birlikte Osman Bakar, ayrıca İslâmın bilime yaklaşımının seküler modern yaklaşımdan nasıl farklılaştığının da altını çizmektedir. İslâmın metafizikî, kozmolojik, epistemolojik, etik ve ahlâkî ilkeleri üzerine bina edilmiş olan İslâm Bilimi, modern bilimden birkaç açıdan farklı olan hedef ve metodolojik ilkeleri adapte etmiştir. İslâm Bilim Tarihi ve Felsefesinin en ilgi çekici yönü, disiplinler arası karakteridir. Bu eser bilgi problemiyle tüm boyutlarıyla alâkadar olan kişiler için büyük önem arz etmektedir.
Yazar:
Osman Bakar
Osman Bakar
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 272Basım Tarihi: 2012Yayınevi: İnsan Yayınları
ISBN: 9789755746326Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
270 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi - Osman Bakar
Bu kitap, İslam medeniyetlerinde bilgi üretiminin nasıl gerçekleştiğini, ve Müslümanların ''bilgi'' kavramına nasıl yaklaştıklarını analiz ediyor. Yazar, Müslümanların bilgi ve varlık karşısındaki tutumlarını ana hatlarıyla ortaya koymuştur. Kısacası, İslam epistemolojisinin genel özellikleri incelenmiştir. Bu eserde; Batılı anlamda modern bilimin tek bilgi geleneği olmadığını, ve modern bilime de Müslüman bilginlerin ciddi katkıları olduğu vurgulanmıştır. Kitap genel olarak öğretici bir kitap, iyi bir kitap. İçinden epey notlar aldım. Şurada önemli bir uyarı yapmak isterim: Prof. Osman Bakar, bilime İslami sosu verip, post-modern çağda pazarlamaya çalışmıyor, böyle bir niyet arayanlar yanlış düşünüyorlar. Çünkü eserinde epistemolojik-anarşizmi amaçlamadığını söylüyor. Dolayısıyla Osman Bakar, modern-bilime karşı İslami-bilim kavramını savunmuyor. Kitaptan anladığım kadarıyla Osman Bakar'ın savunduğu şey, bilgi edinme geleneklerinin yalnızca Batılı metodolojilerden ibaret olmadığı, ve İslam'ın bilgiye bakışının ''tevhit'' ilkesi etrafında şekillendiğidir. Yani Osman Bakar'ın savunduğu şey, bilginin sadece deneysel-pozitivist bir boyuttan ibaret olmadığı, onun metafizik boyutunun da olduğunu söylüyor. Başlıkta İslam Bilim Tarihi yazsa da, tarih kısmı pek anlatılmıyor, ağırlıklı olarak felsefi boyutunu anlatıyor. Kitabın başlığı bence şöyle olmalıydı: İslam Bilgi Felsefesi. Puan verecek olursak, 9/10 veriyorum. Herkesin okumasını tavsiye ederim.
İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi
İslam Bilim Tarihi ve FelsefesiOsman Bakar · İhsan Yayınları · 201615 okunma
Reklam
270 syf.
·
Puan vermedi
Siftah bana nasipmiş. Bu eseri iki kez okudum. Bilim felsefesine ve bilim tarihine dair İslam merkezli savlardan oluşuyor. Bunu yaparken maalesef sıklıkla hakkaniyetten sapılmış çünkü yansızlık ihlal edilmiş. Kitabın tüm çabası Batı uygarlığının geliştirdiği bilim felsefesine muhalefet etmek, bunu yaparken postmodern itirazlara sığınmak ve yerine bol teville İslam’ı ikame etmekten ibaret. Böyle olmaz. Yani, Batının eriştiği seviye için sürekli saplantı vb. ifadelerle saldırıp okurları ikna edemezsiniz. İslam Dünyası için önerilen din temelli paradigma çok sıradan. Kitapta açık açık meşru görülen teville türlü ayet ve hadisleri bükerek istediği sonucu istediği yerden çıkarmanın verdiği haz yazara kalsın. Kitabın yazarı da tıpkı savunmaya kalktığı bazı değerler gibi yalpalıyor. Bir yandan İslam’ın Batı’ya taş çıkaracak bir felsefi derinliğe sahip olabileceğini savunup sekülerizmi vb. yan etki, tehlike olarak görüyor başka bir sayfada benzer görüşün özgüven yitimi anlamına geldiğini söylüyor.
İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi
İslam Bilim Tarihi ve FelsefesiOsman Bakar · İhsan Yayınları · 201615 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.