Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osman Bakar

Osman Bakarİslam Bilim Tarihi ve Felsefesi yazarı
Yazar
9.0/10
6 Kişi
34
Okunma
6
Beğeni
1.258
Görüntülenme

Hakkında

1946 yılında Malezya'nın doğu kıyısındaki Pahang eyaletinin Temerloh kasabasına yakın küçük bir köyde doğan Osman Bakar, liseyi Kuala Kangsar Malay Koleji'nde okudu. Eylül 1967'de Londra Üniversitesi'nde matematik okumak üzere burslu olarak Malezya'dan ayrıldı ve Haziran 1970'te lisans derecesiyle mezun oldu. Daha sonra Kuala Lumpur'daki Malezya Ulusal Üniversitesi'nin Matematik Bölümü'nde öğretmen olmak üzere Malezya'ya döndü. Birkaç ay sonra Osman, Londra Üniversitesi Bedford College'da Cebir alanında lisansüstü eğitimini tamamlamak üzere Londra'ya döndü. Ertesi yıl Yüksek Lisans derecesi aldı. Aynı yıl, Osman aynı üniversitede doktora çalışmalarına başladı. Ancak, din ve felsefeye çok ilgi duymaya başladı ve cebirden çok İslam düşüncesi ve Batı felsefesi üzerine kitaplar okumaya başladı. Özellikle çağdaş İranlı filozof Seyyid Hüseyin Nasr ve Ortaçağ İslam alimi Gazali'nin yazılarıyla ilgilenmeye başladı. Sonunda matematik alanındaki doktora çalışmalarını sonlandırarak Ekim 1973'te Malezya Ulusal Üniversitesi'ne döndü ve Matematik Bölümü'nde öğretim görevlisi oldu. Osman, Ekim 1981'de Seyyid Hüseyin Nasr'ın gözetiminde İslam bilim felsefesi alanında doktora çalışmalarını sürdürmek üzere Philadelphia'daki Temple Üniversitesi'ne gitti. İslam bilim felsefesi üzerine yazdığı tezi daha sonra Classification of Knowledge in Islam adıyla yayımlandı. Doktorasını aldıktan sonra 1989 yılında doçentliğe, 1992 yılında ise bilim felsefesi uzmanı olarak profesörlüğe yükseltildi. Temmuz-Aralık 1992 tarihleri arasında Harvard Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü'nde Fulbright Misafir Araştırmacısı olarak görev yaptı ve Müslüman Kültüründe Matematik üzerine araştırmalar yaptı. 1995'te Malaya Üniversitesi Rektör Yardımcılığına atandı. Ancak Haziran 2000'de Washington D.C.'deki Georgetown Üniversitesi'nde Malezya Güneydoğu Asya'da İslam Kürsüsü Başkanı olarak yeni bir pozisyon almak üzere görevinden istifa etti.
Unvan:
Profesör
Doğum:
Temerloh, Malezya, 1946

Okurlar

6 okur beğendi.
34 okur okudu.
58 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsan olmak, düşünmeye kabil olmaktır.
Sayfa 70 - İnsan Yayınları
Çağdaş insan medeniyeti bilimsel ve teknik bilgi açısından zengin ve ilerlemiştir, fakat ahlaki ve manevi bilgi ve hikmet açısından fakir ve geri kalmıştır. Dolayısıyla en karmaşık bilimsel ve teknik problemler çözmede harikulade ve dışımızdaki doğal dünyanın kuvvetlerini kontrol etmede aşırı derece başarılıyız. Ancak en temel insani problemleri çözme işine gelince hiç ümit vermiyoruz ve sosyal mühendislik işinde, yani insan hareketlerini ve insan doğasının ona hükmeden içsel güçlerini düzenleme ve kontrolde, sefilce başarısızlığa uğruyoruz.
Sayfa 303 - İnsan Yayınları
Reklam
...İslâmî bakış açısında, Allah'ı ve diğer manevî varlıkları bilime dahil etmek ne lüzumsuz bir iştir, ne de bilimsel araştırma ve açıklamanın buyruklarıyla çelişkilidir. İlâhî ilke prensibinin doğal alana dahil edilmesi, maddî sebeplerin araştırılmasının şerefine en küçük bir gölge düşürmemektedir.
Sayfa 238 - 239Kitabı okudu
İslami perspektifte, ilim ve iman bırakın birbiriyle çatışma içinde olmayı, karşılıklı olarak birbirlerini dışlayan alanlar da değillerdir. Allah'a hakiki manada iman, Kur'an'da vurgulandığı üzere bilginin esas temelidir. Bilgi ve iman dinamik bir etkileşim içerisindedir ki bu etkileşimde her ikisi de birbirini güçlendirmektedir. İdrake dayalı bir iman yeni bilgiye yol açabilir; aynı bilgi de artışın imanı güçlendirebileceği gibi. İslam’da imanın esaslarının hepsi bilgiye dair ifadelerdir; aslında bu esaslar İslam düşünce tarihinde çeşitli kozmolojik, doğal ve sosyal bilimlerdeki epistemolojik ilkeler olarak işlev görmektedirler.
Sayfa 62 - İnsan Yayınları
“Üretim” başlığı altında yaptığımız her şey iktisadi hesaplamaya tâbidir, "tüketim" başlığı altında yaptığımız hiçbir şey ise tâbi değildir. Fakat gerçek hayat böylesi tasniflere kafa tutar, zira üretici-olarak-insan ve tüketici-olarak-insan aslında hep "aynı zamanda” üreten ve tüketen ayni adamdır.
Sayfa 312 - İnsan Yayınları
Arka kapak yazısı - İçindekiler - Önsöz
Gelenek ve Bilim
Gelenek ve Bilim
İslam geleneğinde bilimin yeri üzerine yazılan en yetkin eserlerden biri olan Gelenek ve Bilim'de, matematik ve doğa bilimlerinin modern anlayışı ile İslam geleneği, metodoloji ve bilgi felsefesi açılarından karşılaştırılıyor. Osman Bakar, İslami bilimlerde kullanılan metodolojinin bilimsel metodolojiden çok da farklı olmadığını, dini bilimlerde nesnellik ve geçerlilik gibi konulara en az modern bilimler kadar hassas dini bilimlerde yetkin oldukları kadar doğa bilimlerinde de söz sahibi olduklarını ve dolayısıyla kainat kitabı ile Kur'an-ı Kerim'i aynı düzlemde değerlendirdiklerini merkeze alarak farklı bilim dallarında İslami entelektüel gelişimi yetkin bir üslupla açıklıyor

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
352 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
Büyük islam filozofu Kindi'den sonra bilginin ilimin felsefenin tarifi ve tasnifi, İslam felsefesinde gelenek halini almıştır. Ahirinde felsefenin manasını anlamak ve onu konusuna göre sınıflamak için sergilenen tavır ta başından beri Islâm felsefesini yönlendirmiştir. Bu sebepledir ki islam felsefesine başlamak mahiyetinde giriş yapacaksanız okunması elzem.
İslam Düşüncesinde İlimlerin Tasnifi
İslam Düşüncesinde İlimlerin TasnifiOsman Bakar · İnsan Yayınları · 014 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
İslam Düşüncesinde İlimlerin Tasnifi - Osman Bakar
Bir doktora tezi, iyi bir çalışma, otuz beş yıl önce yazılmış. İslam felsefesine yön veren üç alimin (Gazali, Farabi, Kutbeddin Şirazi) bilimleri nasıl sınıflandırdığını ele alıyor. Puan olarak 10/10 veriyorum. Sosyal-bilimlerle ve din-ilimlerine merak edenlerin kesinlikle okumasını tavsiye ederim.
İslam Düşüncesinde İlimlerin Tasnifi
İslam Düşüncesinde İlimlerin TasnifiOsman Bakar · İnsan Yayınları · 014 okunma
270 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi - Osman Bakar
Bu kitap, İslam medeniyetlerinde bilgi üretiminin nasıl gerçekleştiğini, ve Müslümanların ''bilgi'' kavramına nasıl yaklaştıklarını analiz ediyor. Yazar, Müslümanların bilgi ve varlık karşısındaki tutumlarını ana hatlarıyla ortaya koymuştur. Kısacası, İslam epistemolojisinin genel özellikleri incelenmiştir. Bu eserde; Batılı anlamda modern bilimin tek bilgi geleneği olmadığını, ve modern bilime de Müslüman bilginlerin ciddi katkıları olduğu vurgulanmıştır. Kitap genel olarak öğretici bir kitap, iyi bir kitap. İçinden epey notlar aldım. Şurada önemli bir uyarı yapmak isterim: Prof. Osman Bakar, bilime İslami sosu verip, post-modern çağda pazarlamaya çalışmıyor, böyle bir niyet arayanlar yanlış düşünüyorlar. Çünkü eserinde epistemolojik-anarşizmi amaçlamadığını söylüyor. Dolayısıyla Osman Bakar, modern-bilime karşı İslami-bilim kavramını savunmuyor. Kitaptan anladığım kadarıyla Osman Bakar'ın savunduğu şey, bilgi edinme geleneklerinin yalnızca Batılı metodolojilerden ibaret olmadığı, ve İslam'ın bilgiye bakışının ''tevhit'' ilkesi etrafında şekillendiğidir. Yani Osman Bakar'ın savunduğu şey, bilginin sadece deneysel-pozitivist bir boyuttan ibaret olmadığı, onun metafizik boyutunun da olduğunu söylüyor. Başlıkta İslam Bilim Tarihi yazsa da, tarih kısmı pek anlatılmıyor, ağırlıklı olarak felsefi boyutunu anlatıyor. Kitabın başlığı bence şöyle olmalıydı: İslam Bilgi Felsefesi. Puan verecek olursak, 9/10 veriyorum. Herkesin okumasını tavsiye ederim.
İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi
İslam Bilim Tarihi ve FelsefesiOsman Bakar · İhsan Yayınları · 201615 okunma