Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osman Bakar

Osman Bakarİslam Bilim Tarihi ve Felsefesi yazarı
Yazar
9.0/10
6 Kişi
34
Okunma
6
Beğeni
1.297
Görüntülenme

Osman Bakar Sözleri ve Alıntıları

Osman Bakar sözleri ve alıntılarını, Osman Bakar kitap alıntılarını, Osman Bakar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan olmak, düşünmeye kabil olmaktır.
Sayfa 70 - İnsan Yayınları
Çağdaş insan medeniyeti bilimsel ve teknik bilgi açısından zengin ve ilerlemiştir, fakat ahlaki ve manevi bilgi ve hikmet açısından fakir ve geri kalmıştır. Dolayısıyla en karmaşık bilimsel ve teknik problemler çözmede harikulade ve dışımızdaki doğal dünyanın kuvvetlerini kontrol etmede aşırı derece başarılıyız. Ancak en temel insani problemleri çözme işine gelince hiç ümit vermiyoruz ve sosyal mühendislik işinde, yani insan hareketlerini ve insan doğasının ona hükmeden içsel güçlerini düzenleme ve kontrolde, sefilce başarısızlığa uğruyoruz.
Sayfa 303 - İnsan Yayınları
Reklam
İslami perspektifte, ilim ve iman bırakın birbiriyle çatışma içinde olmayı, karşılıklı olarak birbirlerini dışlayan alanlar da değillerdir. Allah'a hakiki manada iman, Kur'an'da vurgulandığı üzere bilginin esas temelidir. Bilgi ve iman dinamik bir etkileşim içerisindedir ki bu etkileşimde her ikisi de birbirini güçlendirmektedir. İdrake dayalı bir iman yeni bilgiye yol açabilir; aynı bilgi de artışın imanı güçlendirebileceği gibi. İslam’da imanın esaslarının hepsi bilgiye dair ifadelerdir; aslında bu esaslar İslam düşünce tarihinde çeşitli kozmolojik, doğal ve sosyal bilimlerdeki epistemolojik ilkeler olarak işlev görmektedirler.
Sayfa 62 - İnsan Yayınları
“Üretim” başlığı altında yaptığımız her şey iktisadi hesaplamaya tâbidir, "tüketim" başlığı altında yaptığımız hiçbir şey ise tâbi değildir. Fakat gerçek hayat böylesi tasniflere kafa tutar, zira üretici-olarak-insan ve tüketici-olarak-insan aslında hep "aynı zamanda” üreten ve tüketen ayni adamdır.
Sayfa 312 - İnsan Yayınları
"Hayyâm tarihte hem büyük bir şair hem de seçkin bir matematikçi olan belki de tek şahsiyetti."
Sayfa 169 - Seyyid Hüseyin Nasr, Science and Civilization in IslamKitabı okudu
...İslâmî bakış açısında, Allah'ı ve diğer manevî varlıkları bilime dahil etmek ne lüzumsuz bir iştir, ne de bilimsel araştırma ve açıklamanın buyruklarıyla çelişkilidir. İlâhî ilke prensibinin doğal alana dahil edilmesi, maddî sebeplerin araştırılmasının şerefine en küçük bir gölge düşürmemektedir.
Sayfa 238 - 239Kitabı okudu
Reklam
Uzun yıllar boyunca -9. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar- Müslümanlar, bilim ve teknoloji sahasında entelektüel açıdan lider olmuşlardır. Müslümanlar olarak İslâm medeniyeti tarihinin bu şerefli bölümüyle elbette övünüyoruz.
(İslam coğrafyalarında) Mantığın yoğun bir şekilde kullanılması Allah'a ve dine isyan eden bir seküler rasyonalizme ve yine aynı şekilde deneyin yaygın olarak kullanılması da duyuları tüm bilgilerin kaynağı olarak gören bir deneyciliğe sebep olmadı.
Herhangi bir hayat tarzının bileşenleri şunlardır: - Beslenme alışkanlıkları ve yiyecek üretim ve tüketim tarzları - Cinsel alışkanlıklar - Çalışma alışkanlıkları - Çevrenin düzenlenmesi - Sağlık, hastalık, rahatsızlık ve tedaviye karşı genel tutum
Modern bilim, tabiî dünyayı farklı çalışan ve farklı bilme yolları geliştirmiş olan toplumlar ve medeniyetler olduğu şeklindeki tarihsel gerçeği kabul etmelidr.
90 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.