Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslam Ceza Hukukuna Göre Adli Tıp ve Maddi Delil

Şevket Pekdemir

İslam Ceza Hukukuna Göre Adli Tıp ve Maddi Delil Gönderileri

İslam Ceza Hukukuna Göre Adli Tıp ve Maddi Delil kitaplarını, İslam Ceza Hukukuna Göre Adli Tıp ve Maddi Delil sözleri ve alıntılarını, İslam Ceza Hukukuna Göre Adli Tıp ve Maddi Delil yazarlarını, İslam Ceza Hukukuna Göre Adli Tıp ve Maddi Delil yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Soruşturmalarda suç başkalarına zarar vermiyorsa ve ALLÂH hakkıyla ilgiliyse kamu ve kişi maslahatına uygun olan, suçun örtülmesi ve kişinin ıslah edilmesidir. Hadislere uygun olan davranış şekli de budur. Kendisine bir suçluyu haber verene Peygamberimiz "Onu elbisenle örtmez misin?" buyurmuştur. ...Ancak suç diğer diğer insanların haklarını ilgilendiriyorsa, onlara ve topluma zarar veren konularda suç işlenmişse İslâm hukuku delil toplamak ve suçlunun ortaya çıkarılması için çağın imkân verdiği her türlü teknolojiden yararlanmaya izin verir. Çünkü hakların dokunulmazlığı suçlu haklarından daha önemlidir.
Sayfa 159Kitabı okudu
Otopsi câizdir diyenlere göre câiz olma şartları
Teşrih yapılabilmesi için zaruret hâlinde başvurulması, teşrîh yapılacak kişinin öldüğünden kesin olarak emin olmak, hakiki ölüm hâlinde yapılması beyin ölümü gibi bitkisel yaşam hâllerinde yapılmaması, meşru amaçlarla yapılması, cinayet olaylarının dışındaki teşrîhlerde, ölmeden önce kişinin kendisinden, öldükten sonra ise yakın akrabalarından izin alınması, cesede işkence edilmemesi, amacın dışında müdahalelerde bulunulmaması, teşrîh yapıldıktan sonra cesede ait tüm organların İslâm hukukuna uygun olarak defnedilmesi, kadın otopsisini mutlaka kadın doktorların yapması gibi şartlar koşulmuştur.
Sayfa 69 - 70Kitabı okudu
Reklam
Otopsi câizdir diyen bir başka görüşe göre
Toplumun ihtiyacını karşılayacak kadar doktor yetiştirmek farz-ı kifâyedir. Aksi takdirde tüm kamu günâhkâr olur. Doktorların eğitiminde kullanılması gereken araçların da temin edilmesi vaciptir. Çünkü vacibi tamamlayanlar da vaciptir. Buna göre doktorların eğitiminin önemli bir parçasını oluşturan otopsiye izin verilmesi gerekir.
Hanefîler insan maldan daha saygın olduğu için kendi malını veya zararı karşılayacak miras bırakmışsa başkasının malını yutan insanın karnının açılmaması görüşündedir. Çünkü değeri düşük olanı korumak için değeri yüksek olanın telef edilmesi câiz değildir. Ancak malını yuttuğu insanın zararını karşılayacak miras bırakmamışsa karnı açılabilir. Çünkü kul hakkı ALLÂH hakkından ve zâlimin hakkından önde gelir. Hanbelî ve Şâfiîler'de değerli eşyayı yutan kişinin karnının açılmaması fikrinin daha çok tercih edildiği görülmektedir. Çocuğun canlı olması ihtimaliyle, ölen annenin ve zararı karşılayacak mal bırakmadığı durumlarda başkasının malını yutan kişinin karnını açmaya kıyasla cinayetin aydınlatılması maslahatına binaen otopsi de yapılabilir.
Sayfa 68 - 69Kitabı okudu
İslâm hukukunun makasıd ve maslahat ilkeleri otopsiye meşruiyet kazandırır. Klasik kaynaklarımızda başkasının dirhem, dinar, inci gibi kıymetli bir şeyini yutup ölen kişi ile hamile olarak ölen ve karnındaki bebeğin yaşadığından şüphe edilen kadının karnının açılması konusu tartışılmıştır. Hanefî, Şâfiî ve bazı Hanbelî âlimler çocuğun, yaşam emaresi varsa insan hayatına hürmet gereği ölen hamile kadının karnının açılabileceği görüşündedir.
Otopsinin caiz olduğunu savunan heyet ve fukahaya göre
Aynı şekilde insanın beden bütünlüğüne müdahale edilmesi yasaklanmasına rağmen adaleti emreden âyet ve hadisler dikkate alınarak zaruret hâlinde otopsi yapılması caiz hatta farz olmalıdır. Çünkü yemeyerek ölmek hoş karşılanmadığı gibi otopsi yapılmasını engelleyerek adaleti engellemek de hoş karşılanamaz.
Reklam
Otopsinin caiz olduğunu savunan heyet ve fukahanın delilleri
İslâm hukukunun "Zaruretler yasakları mübah kılar.", "Zarar-ı eşed zarar-ı ehaf ile izale olunur." gibi külli kaideleri otopsiyi mübah yapar. İki mefsedet çatıştığında ağır olanı defetmek için hafif olanı tercih edilir. Umumi maslahat hususi maslahattan önceliklidir. Bedene otopsi yapmak özel mefsedet kabul edildiğinde tıp ilminin gelişmesine mani olmak umumi maslahat olur. Bu durumda umumi mefsedete mani olmak için eğitim amaçlı olsa bile otopsiye izin verilmelidir.
Ne Kur'ân ne de sünnette otopsinin hükmüyle ilgili açık nas bulunur. Müçtehit imamlardan da konu hakkında görüş nakledilmemiştir. Ancak günümüzde İslâm hukukunun makasıd ve ilkeleri doğrultusunda otopsi gerek bireysel gerekse heyet hâlinde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak üç görüş ortaya çıkmıştır. 1. Başta Fıkıh Akademisi olmak üzere Suudi Arabistan Yüksek Alimler Konseyi, Ürdün ve Mısır Fetva Dairesi, Fıkıh Akademisi , Suudi Arabistan Müftülüğü ile ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığına göre otopsi yapılabilir.
Otopsi / Feth-i Meyyit
Charles White, "Başkalarına ait en kıymetli inciyi yutmuş olsa bile bir ölü vücudunu açmayınız." sözünü İslâm hukukunda diseksiyonun yapılamamasına sebep teşkil eden hadis olarak nakletmektedir. Halbuki bu söz güvenilir hadis kitaplarında yer almadığı gibi mevzu veya zayıf hadis kaynaklarında da bulunmamaktadır.
Resmedilerek yapılan olay yeri incelemeleri örneği
9 Eylül 1901 tarihinde öldürülen Kâmil ismindeki kişinin davasında olay yeri şöyle tarif edilmiştir: "Kulübenin dahi keşf ve muayenesine ibtidar olundukta bir kattan ibaret bulunup ve biri tamam diğeri natamam iki oda ve bir avluyu müteşekkil olup avluya dahil olunca sağ tarafında bir oda görülerek fiil-i katlin ika olunduğu oda olduğunun hazır bulunanların ifadelerinden anlaşıldığı ve mezkur oda takriben 3 metre tûl ve 3 metre arzında ve 2 metre irtifaında olup oda kapısından içeriye girildikte sol tarafında ve kapının hizasında duvar içerisinde bir yüklük ve ileride takriben 1 metre ardında odanın boyuna bir peyke ve bu peykenin bulunduğu tarafta aşağıya nazır iki pencere ile sağ tarafa nazır bir pencere görüldüğünü..."
Reklam
Kriminalistik, teknik olarak delillerin tespiti ve analizi, suçlunun tespiti ve suçun aydınlatılması üzerine çalışan bir bilim dalıdır. Suçluların bilimsel yöntemler kullanılarak tespit edilmesi ve suç olgularının deliller kullanımıyla aydınlatılmasını kapsar. Kriminoloji ise bir yandan suçu açıklamaya çalışırken diğer yandan suçlu davranışının nedenlerini inceler, suçun önlenmesi ve suçlulukla mücadele konularıyla ilgilenir. Kriminalistiğin amacı, suçun aydınlatılması; kriminolojinin amacı ise suçlu davranışlarının nedenlerinin tespit edilmesidir.
396 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
İslam ceza hukukunu sabit donuk artık kullanılmayacak bir yapıda olduğunu düşünmek doğru değildir çünkü İslam ilim ve bilim dinidir yeni gelişmelerden uygun şekilde yararlanmayı savunur peygamber efendimiz döneminde de günümüzdeki teknolojik imkanlar olsaydı muhakkak ama muhakkak kullanırdı peki bunu nasıl anlıyoruz çünkü o devirde o imkanlar dahilinde karinelere bakılmış farklı çözüm yolları düşünülmüştür tabi imkanlar ölçüsünde işte şimdi biz de günümüz imkanlarını İslam ceza hukuku‘nda kullanmak zorundayız. Suçları tanımlarken cezaları belirlerken ve uygularken şunuları unutmamalı: İslam ceza hukuku’nun temel amacı suçluyu mahvetmek yok etmek değil aksine onu doğru yola girmeye teşvik etmek topluma kazandırmaktır bir de bunu düşünürken mağdur tarafın daha fazla mağdur duruma düşmemesine özen gösterir İslam ceza hukuku, son olarak da toplumun olumsuz etkilenmesini bozulmasını suça teşvikin artmasını önlemek gayreti gütmektedir işte bu üç unsuru göz önünde bulundurarak bir değerlendirme suç tanımı ve ceza belirlenimi ve uygulanımı yapılmalıdır. Bunlara dikkat etmeye çalışana Allah elbette güçlü fıkh etme ve feraset gücünü verecektir.
İslam Ceza Hukukuna Göre Adli Tıp ve Maddi Delil
İslam Ceza Hukukuna Göre Adli Tıp ve Maddi DelilŞevket Pekdemir · Nobel Bilimsel Eserler · 20183 okunma