Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Felsefesi Tarihi

Macit Fahri

İslam Felsefesi Tarihi Sözleri ve Alıntıları

İslam Felsefesi Tarihi sözleri ve alıntılarını, İslam Felsefesi Tarihi kitap alıntılarını, İslam Felsefesi Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şehristani’ye göre, yedinci yüzyıl sonlarında “İman esasları” (usul) konusundaki ilk kelamî tartışmalar, “Yunan filozoflarının eserlerinden” aktarılan diyalektik (cedel) unsurlarla bozulmuştur ve Yunan testinde kalındığı şeklindeki benzer suçlama, Ehl-i sünnet yazarları tarafından, sapık kabuk ettikleri kimselere karşı sürekli olarak yöneltilmiştir.
Sayfa 69
Bu hikmetin aslı dünyaya bağlı nefse bedenin çirkin zevklerinden vazgeçmesi ve bakışını güzelliğin ve göz kamaştıran parlaklığı onu görmesine engel olan ışığın nihaî kaynağına çevirmesi için bir çağrıdır; şöyle ki, onun "güzelliği, güzelliğini örten perde olmuştur ve ancak batarken tam olarak görülebilen güneş gibi" bu azametle parlarken ancak donuk bir suretle idrakedilebilir.
Sayfa 143Kitabı okudu
Reklam
Matematikle Kindî, sayı, harmoni (te’lif), geometri ve astronomi ilimlerini kasteder; bunların başı sayı ilmi yani aritmetiktir, çünkü, eğer sayı olmasaydı hiçbir şey olmazdı.
Sayfa 118
Kindî matematik (riyazî) metodun münhasıran gayrı maddî varlıklar sahasına, yani metafiziğe uygulanabileceğini sarahatle ifade eder.
Sayfa 99
“Nefs ile kastettiğim hissi varlıkların var olmalarına sebep olan güçtür.” (Liber de Causis)
Sayfa 53
Farabi düşüncesindeki metafizik ve siyaset arasındaki yakın ilişki, İslam inanç sisteminde ifade edildiği gibi, Allah, kainat ve hemcinsleri ile olan münasebetinde organik bir insan anlayışı tasvir eder. Bu görüşe göre, siyaset ve ahlak, metafiziğin yahut onun en yüksek tezahürü olan ilahiyatın, yani tanrı ilminin bir uzantısı ya da gelişmesi olarak kabul edilir. Bu yüzden Farabi’nin büyük metafizik eseri Ârâ’u Ehl el-Medineti’l Fâzıla şüphesiz Farabi’nin modeli olan, Platonun Cumhuriyetindeki gibi adalet ve insanın devletle münasebeti müzakeresiyle başlamaz, fakat ilk Varlık’ın ya da Platinus’un Bir’inin, O’nun sıfatlarının sudûr yoluyla alemdeki mevcut çokluğu nasıl meydana getirdiğiyle başlar.
Sayfa 145
Reklam
Fizik ve metafizik
Fizik ve metafizik, Farabi’nin ilimler müzakeresinde merkezi bir yer işgal eder. Fizik, “tabii cisimler ve bu cisimlerde kaim olan arazların (ilinek)” tetkiki olarak tanımlanır. Farabi’ye göre metafizik üç ana bölüme ayrılabilir: 1- Varlıkların varoluşlarını konu edinen bölüm: Ontoloji 2- Gayri maddi cevherler, onların mahiyeti, sayısı ve nihayette her şeyin varlığını kendinden aldığı ve her şeyin nihai prensibi, “kendinden daha kamil hiçbir şey düşünülemeyen mükemmel varlık” tetkikinde en yüksek noktasına ulaşılan üstünlük derecelerini inceleyen bölüm: İlahiyat 3- Özel ilimlerin temelini teşkil eden ilk isbat ilkelerinden bahseden bölüm. (Farabi)
Sayfa 143
İlk varlık yahut ilk suret olan et-Tâmm (Kâmil varlık) devamlı yaratıcısını düşünmekle ışık ve güzellikle dolar ve bu suretle Akıl haline gelir. Neticede, onun fiilleri, kendisinden sadır olduğu ve kendisini “çok büyük güçlerle” donatmış olan Gerçek Bir’in fiillerine benzer hale gelmiştir ve bunun üzerine o, başlangıçta Bir’in Akıl’ı meydana getirdiği gibi hareketsiz bir şekilde Nefs’i meydana getirmiştir. Ne var ki, “mal’lûlun mâ’lûlu (eserin eseri) olan Nefs hareketsiz yapamaz onun hareketinin neticesi olan bir hayal, yani hareketin bütün neticelerinin olduğu gibi, “devamlı zeval bulan ve sabit ya da ebedi” olmayan bir varlıktır. Bu hayal tabiat ya da his alemidir. (Theologia)
Sayfa 48
Kendisini diğerinde görecek şekilde birbirine bağlı ruhani varlıklar
Ruhani varlıkların durumuna gelince, müellif onlardan her birinin, cismani varlıkların birinin diğerinden ayrı olması şeklinde değil, fakat tamamen farklı bir şekilde diğerlerinden ayrı durarak “kendisinin ait olduğu semavi feleğin külliliğinde mukîm olduğunu” söyler. Bu “nurani varlıklar asla birbirine mani olmazlar, bilakis ister aklï ister hissî olsun, tamamen fikrî ve anî bit şekilde her şeyi görmelerine ilave olarak, ger biri “kendisini diğerinde görecek” şekilde birbirlerine bağlı ve birbirinin mütemmimidirler. (Theologia)
Sayfa 47
51 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.