Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslam Filozofu İbn-i Rüşd

Rızaeddin Bin Fahreddin

İslam Filozofu İbn-i Rüşd Gönderileri

İslam Filozofu İbn-i Rüşd kitaplarını, İslam Filozofu İbn-i Rüşd sözleri ve alıntılarını, İslam Filozofu İbn-i Rüşd yazarlarını, İslam Filozofu İbn-i Rüşd yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
95 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Ona Batı tarafından “Aver” (Averroes) namı verildi ve bu görüş, Averroisme mottosuyla dünyada şöhret buldu. İbn Tufeyl gibi simalar onun için; “İbn Bacce’den sonra gelen feylesoflar İbni Rüşd’ün derecesine yaklaşamamışlardır.” demiştir. İslama dair olan Kitabu’l Tahsil isimli esere sahip olmasının yanı sıra en elzem kitabı Gazzali’ yi tenkit ettiği ve dinle felsefeyi uzlaştırmaya çalıştığı Tehâfütü’t Tehafüt (Tutarsızlığın Tutarsızlığı) isimli eserdir. Sultan Abdülmümin’in ricası üzerine Aristoteles felsefesiyle tam anlamıyla iştikal olmuş, bunu hakkıyla yerine getirmiş önemli bir şahsiyettir. Peki onlarca islam filozofuna rağmen neden biri/birileri örnek alınmaz? Cevabı eserin arka kapağında yazılıdır; “İbn Rüşd'ün ilmiyle hünerinden, Hristiyanlar ve bütün Avrupa âlimleri istifade ettikleri halde, şimdiki İslâmlar ile İslâm âlemi acaba niçin istifade etmiyor...?” Bu soruya, Hristiyanlar tarafından açık ve kısa olarak, "Şimdiki İslâmların ilim ile İbn Rüşd gibi âlimlerden istifade etmemelerine şaşılmaz, aksine istifade etmelerine şaşılır!' diye gayet zehirli ve acı bir cevap veriliyor." İbn Rüşd üzerine hemen her şeyi bulabileceğiniz bu kıymetli eseri okumanızı isterim. Zihinde kalın.
İslam Filozofu İbn-i Rüşd
İslam Filozofu İbn-i RüşdRızaeddin Bin Fahreddin · Çizgi Kitabevi · 201522 okunma
95 syf.
7/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Eser çok yüzeysel bir anlatımla çok kısa... Yazıldığı tarih dikkate alındığında ve Türkçe ilk eser olması dolayısı ile önemli olsa da, özellikle İbnİ Rüşd'ün fikirlerini ve çalışmalarını çok kısa olarak ele almış... Genel bilgi vermesi açısından yine de okunmaya değer...
İslam Filozofu İbn-i Rüşd
İslam Filozofu İbn-i RüşdRızaeddin Bin Fahreddin · Çizgi Kitabevi · 201522 okunma
Reklam
"Dostuna ihsan eden kimse, doğal bir hareketten başka bir şey yapmış olmaz; asıl fazilet ise, düşmanına ihsan etmekdir," dediği pek çok defalar görülmüştür.
Şunu da söyleyelim ki İbranî diliyle yazılmış Tevrat nüshalarından sonra en çok yayımlanan kitaplar İbn Rüşd'ün eserleridir.
ibn Rüşd'ün fıkıh, edebiyat, ferâiz„ keJâın, sarf ve saireye dair eserleri mevcutsa da, felsefe ve tıp alanındaki eserleriyle şöhret bulmuştur. Astronomi ilmindeki Muhtasan'ül-Mecistî unvanlı kitabı ile tıp fennindeki sekiz ciltlik el-Külliyât ı Frenkler tarafından istifâde edilen .eserlerdendir.
tbn Rüşd'ün eserlerinin asıl nüshalarını korumakla olan Avrupa kütüphanesi, Escurial Manastırı'nın kütüphane sidir ve onun kitaplarından pek çoğunun bu kütüphanede bulunduğu söylenmektedir.
Reklam
İbn Rüşd'ün ibranî diline tercüme edilen eserlerinin tamamı basılmıştır. Hatta yalnız Venedik şehrinde elli nüshadan ziyade eserinin basıldığı bildirilmektedir.
Frenklerin övünerek itiraf ettiklerine göre, Avrupa'daki cehaletin ortadan kalkmasının ve herkese, hatta mağaralarda yaşayan insanlara varıncaya kadar bütün insanlara, ilim güneşinin nüfuz etmesinin birinci sebebi, filozof îbn Rüşd'ün telkin etmiş olduğu ilmi ile hürriyeti olmuştur. Bu,yüzden Avrupalılar, İbn Rüşd'ü hikemî ve aklî ilimleri dirilten nadir alimlerden biri olarak sayıp, ismini de hürmet ve tazimle anariar.
Kurtuba'da büyük ve mükemmel bir tıp mektebi bulunduğundan, Avrupa hükümdarları buraya gelmişler ve tedavi görmüşler, buranın medeniyet ve ümranını ve îslâm toplumunun gösterdiği ihtiram ve gönülden karşılamayı görüp hayran olmuşlardır. Avrupa'da en önce bina edilen tıp mektebi budur.
"Dostuna ihsan eden kimse, doğal bir hareketten başka bir şey yapmış olmaz; asıl fazilet ise, düşmanına ihsan etmektedir,"
Reklam
“İbn Rüşd'ün ilmiyle hünerinden, Hristiyanlar ve bütün Avrupa alimleri istifâde ettikleri halde, şimdiki Müslümanlar ile İslâm alemi acaba niçin istifâde etmez­ ler.,.?" Bu soruya, Hristiyanlar açık ve kısa olarak, "Şimdiki Müslümanların ilim ile İbn Rüşd gibi alimler­den istifâde etmemelerine şaşılmaz, belki istifâde etme­ lerine şaşılır!" diye gayet zehirli ve acı bir cevap ver­mektedirler. Bu cevaba razı olmayan yahut doğru olmadığını isbat edecek kişiler meydana çıkarlarsa, "Kataat Cehîze kavle külli hatibin" (Cehîze, bütün hitaplarının sözünü kesti.) deyişi bunlar için söylenmiş olur.
En bedbaht öğrenciler onlardır ki kendilerine "ilim" namıyla hiçbir biçimde faydası olmayacak şeyler okutulu­yor ve en nurlu olan dimağları zehirleniyor ve ömürleri berbad ediliyor!
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.