İslam Öncesi Arap Mitolojisi

İbrahim Usta

İslam Öncesi Arap Mitolojisi Gönderileri

İslam Öncesi Arap Mitolojisi kitaplarını, İslam Öncesi Arap Mitolojisi sözleri ve alıntılarını, İslam Öncesi Arap Mitolojisi yazarlarını, İslam Öncesi Arap Mitolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kınayanlar cehaleti cehalet olarak kınıyorlar, cehalet hastalığının ilacı yoktur. Büyük alimin ilmi de cehalettir bela denizine daldığı zaman. İmam zulmederek adil davranmadığında yeryüzünün yargıcı kadılığında ikiyüzlü davranırsa yeryüzündeki yargıca gökteki yargıç tarafından yazıklar olsun yazıklar olsun yazıklar olsun.
...çağdaş tarihçilerden Amelie Kuhrt; Kisra'nın, yani Kyros'un MÔ 549'da tahta geçen bir Pers kralı olduğunu, tahta geçtikten birkaç yıl sonra Asur ve Lidya krallıklarını ele geçirip MÔ 539'da Babil'i fethettiğini bildirmektedir. Kisra'nın fetihleri bir tarafta Sind ve Türkistan'a, bir tarafta Mısır ve Libya'ya, diğer tarafta Trakya ve Makedonya'ya ve kuzeyde Kafkasya ve Harzem'e kadar uzanmıştı. Yani bütün medeni ülkeler onun yönetimi altındaydı.
Reklam
Zülkarneyn'in Pers imparatoru Kyros/Kuroş olduğunu iddia edenler de vardır. Ebü'l-Kelam Azad'a göre Fars Kisrası Hahameneşll Kyros'tur.
Büyük İskender'le hayat hikayesi karıştırılan Zülkarneyn ise Kur'an-ı Kerim'de anılan ve peygamber olup olmadığı tartışılan bir kişidir. Kur'an-ı Kerim'de bahsedilen Zülkarneyn ile Makedonya kralı İskender'in hayat hikayesi kısmen birbirine benzer.
Onlar bu soruyu Hz. Peygamber'den sormuş, Hz. Peygamber'i soru karşısında bir problemle karşı karşıya getirmek istemiş, bu yoldan onu mağlup etmek isteyerek nübüvvetini sarsmak istemişlerdir. Bu nedenle, Kur'an-ı Kerim'de geçen Zülkarneyn Tevrat'ta geçen Zülkarneyn'in kendisidir ve kendisinin özelllkleri Kur'an-ı Kerim' de ve Tevrat'ta bellidir.
Zülkarneyn isminin etimolojik kökenine değinmek gerekirse: Arapçada "zü" ve "karn" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen Zülkarneyn kelimesi bir lakap ifadesi olarak Kur'an-ı Kerim'de kullanılmıştır. "zü" kelimesi, malik, sahip anlamında kullanılmaktadır. ... Sözlüklerde "karn" kelimesine; boynuz, çağ, devir, asır, nesil ve kuşak gibi anlamlar verilmektedir. ... İki boynuz sahibi tabiri, doğu ve batının hakimi olarak yorumlanırken, kafasının iki tarafında boynuzu andıran bir tür şişkinlik sebebiyle kendisine bu lakabın verilmiş olması da muhtemel olduğunu ifade etmiştir
Reklam
Arap aklında kartal uzun ömrü, köpek emanet ve vefayı, eşek sabır ve korkuyu, aslan kuvvet ve cesareti, deve ise hayatın tamamını temsil etmektedir. Çünkü deve, susuzluğa olan dayanıklılığı sebebiyle sabrıyla, çöl gemisi olup sahiplerini ve eşyalarını taşımakla, hem eti ve sütü hem de derisi sebebiyle hayatın olmazsa olmazıydı.
İbn Haldun, Arap toplumu üzerindeki gözlemleri sonucunda "Bedeviler hayat şartları gereği cesur ve bütün işlerini kendileri gören insanlardır."15 demiştir.
Karşılıklı olarak pusuların kurulup sürülerin ve kadınların çalınıp gasp edildiği bu çatışmalarda, cana kıymamak şartıyla baskın vermek ve mal almak meşru sayılıyordu.
Araplar, mitolojilerinde mekanın esaretinden kurtularak daha geniş bir ortama yükselmek istemiştir.
191 öğeden 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.