Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslam Sanatına Giriş

Yılmaz Can

İslam Sanatına Giriş Gönderileri

İslam Sanatına Giriş kitaplarını, İslam Sanatına Giriş sözleri ve alıntılarını, İslam Sanatına Giriş yazarlarını, İslam Sanatına Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bir sanat eseri onu meydana getiren birey ve toplumun kokusunu, rengini ve imzasını taşır. İnsan ise kendi kokusunu, rengini, imzasını tanır ve fıtratının gereği olarak ona sahip çıkar."
184 syf.
9/10 puan verdi
·
13 günde okudu
İslam sanatına ilgisi olanlar ve bu alana dair genel bir bilgiye sahip olmak isteyenler için giriş mahiyetinde bir kitap. Gayet açık, anlaşılır ve sade bir dille yazılmış. Konular fazla detaya girilmeden, akademik dilden uzak bir şekilde her seviyeden insanın okuyabileceği bir şekilde genel hatlarıyla işlenmiş. Kitap üç bölümden oluşuyor. ilk bölümde İslam sanatının oluşum ve gelişim sürecinden bahsedilmiş. İkinci bölümde ise Hz. Peygamber döneminden başlayarak özellikle Müslüman Türk devletlerin İslam sanatına katkıları sırayla işlenmiş, her devletin mimarisinin özellikleri ve ortaya koydukları eserler hakkında bilgi verilmiş. Ayrıca bu bölümde süsleme ve el sanatlarına da genel bir bakış açısı sunulmuş ve resimlerle konu desteklenmiş. Üçüncü bölümde ise özelikle İslam sanatının günümüzdeki durumu hakkında yazar genel bir değerlendirme yapmış. Kitabın en sonuna ise küçük bir sanat terimleri sözlüğü eklenmiş, güzel olmuş. Ben genel olarak kitabı beğendim. Giriş mahiyetinde olduğu için cok rahat bir şekilde okudum. İslam sanatına dair daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak isteyenler başka kaynaklara da müracaat etmeliler.
İslam Sanatına Giriş
İslam Sanatına GirişYılmaz Can · Dem Yayınları · 200923 okunma
Reklam
İslam sanatında sonsuzluk anlayışı
İslam sanatında belirginleşen sonsuzluk fikri ve soyuta yöneliş eğilimi, esas itibariyle İslam'ın varlık telakkisiyle ilgilidir. İslam düşünürleri tüm varlık âleminin, Yaratıcı'nın bir tecellisinden ibaret olduğunu ve her varlığın arkasında Yaratıcı'nın bulunduğunu belirtirler. Onlara göre her şey geçici olup, yegâne kalıcı varlık, ezelî ve ebedî olan Allah'tır. İşte İslam tezyinatında bu gerçekler hatırlatılmakta ve Yaratıcı'nın sonsuz gücüne, kudretine karşılık insanın aczine işaret edilmektedir. Gözleri İslam tezyinatına takılan insan, çöle düşmüş gibi yolunu şaşırır. Çizgiler ve kıvrımlar arasında çaresizleşerek aczini, güçsüzlüğünü hisseder. Bu labirenti hatırlatan süs örgüsü onu sonsuzluk fikrine götürür. Kendinin sonlu bir varlık olduğunu hatırlar ve sonsuzluğun sahibine saygı duyarak teslim olur. İslam sanatçısı eserini tabiattan aldığı motiflerle süslerken, Yaratıcı ile yarışmaktan ve yarışıyor havası vermekten uzaklaşmak ister. Bu yüzden süs örgelerini ya stilize eder ya da tanınmayacak hâle getirerek soyutlaştırır.
Sayfa 165Kitabı okudu
İslam tezyinatının ayırt edici, belirgin nitelikleri sonsuzluk fikri, somuttan soyuta kaçış ve figürden uzak durmasıdır.
Sayfa 164Kitabı okudu
İslam sanatının özgünlüğü olarak sunulabilecek en belirgin özelliği tezyinatta ortaya konmuştur.
Sayfa 163Kitabı okudu
Hat Sanatı
Son dönemlerde hat sanatı içinde mütalaa edilebilecek yeni bir yazı türü söz konusudur. Çiçek, hayvan, insan ve eşya şeklinde kompoze edilen ve resim-yazı olarak isimlendirilen bu yazı türü, usta hattatlar nezdinde fazla rağbet görmemektedir.
Sayfa 136Kitabı okudu
Reklam
Hat Sanatı
Hüsnühat ise estetik kurallara bağlı kalarak Kur'an dilinin harfleriyle güzel ve ölçülü yazı yazma sanatıdır. Bu sanat ile uğraşanlara hattat denilmektedir. Hat, İslam sanatları içerisinde önemli bir yere sahiptir. İslam süsleme sanatında görülen figürden uzak duruş, hat sanatının gelişimine zemin hazırlamıştır. ....... İslam'ın ilk
Sayfa 134Kitabı okudu
Çini Sanatı
Çini kelimesi bu sanatı dünyaya tanıtan Çinlilere izafeten Çin isminden türetilmiştir.
Sayfa 127Kitabı okudu
Minyatür Sanatı
Minyatürün İslam sanatına Türkler eliyle girdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Mevcut bilgi ve belgeler, İslam sanatında rastladığımız ilk minyatürleri Büyük Selçuklular dönemine tarihlemektedir.
Sayfa 126Kitabı okudu
Minyatür Sanatı - Resimden ayrılışı
İslam sanatında figürlü bezemeden genellikle kaçınıldığı gözlenmektedir. ........ Daha çok bir kitap süsleme sanatı olan minyatürü de kısmen figürlü bezeme kapsamında mütalaa etmek mümkündür. Gerçeklikten uzaklaşan bazı özellikleriyle tasvir sanatından ayrıldığı için dinen fazlaca sakıncalı görülmeyen bu resim anlayışı İslam sanatında gelişme ve yayılma imkânı bulmuştur.
Sayfa 117Kitabı okudu
Reklam
Minyatür Sanatı - Resimden ayrılışı ve maruz görülme sebebi
İslam sanatında minyatürün tasvirle aynı kefeye konmadığı ve bu yüzden kayda değer bir yer edindiği gözlenmektedir. Ayrıntı, perspektif ve oranlama içermeyen yanlarıyla resimden ayrılan ve sahip olduğu özelliklerle realizmden uzaklaşan bu resim anlayışının, İslami inanışı fazlaca rahatsız etmediği ve müslümanlar tarafından toleransla karşılandığı anlaşılmaktadır.
Sayfa 126Kitabı okudu
Minyatür Sanatı
Genellikle el yazması kitaplarda, metni açıklamaya yönelik olarak yapılan çok ince işlenmiş, küçük boyutlu resim ve nakış sanatına minyatür adı verilmektedir.
Sayfa 125Kitabı okudu
İslam sanatında ahşap işçiliğinin en erken örnekleri Emeviler dönemine aittir. Kayravan Seydi Ukba Camii'nin minberi günümüze ulaşabilmiş en eski ahşap minber olarak bilinmektedir.
Sayfa 121Kitabı okudu
İslami inanış ve düşünüşün bir yansıması olarak İslam tezyinatında somuttan soyuta doğru çok belirgin biçimde bir kaçış sezilmektedir.
Sayfa 118Kitabı okudu
Mimar Sinan, Selimiye Camii'ni kendi ifadesiyle şöyle anlatmaktadır: "Dört minaresi kubbenin dört yanındadır. Daha önceki üç şerefeli minareleri bir kule gibi kalındır. Bu minarelerin hem ince hem de üçer yollu olmasının güçlüğü malumdur. Ayasofya kubbesi gibi kubbe, Devlet-i İslamiyye'de bina olunmamıştır deyü Taife-i Nasârân'ın mimar geçinenleri Müslümanlara galabemiz vardır derlermiş. Ol kadar kubbe durdurmak gayet müşkildir dedikleri bu hakirin kalbinde bir azim ukde olup kalmış idi. Mezkur cami binasında himmet edip bi avnillah, sâye-i Sultan Selim Han da ızhâr-ı kudret edip bu kubbenin Ayasofya kubbesinden altı zira kaddin ve dört zira derinliğin ziyade eyledim."
Sayfa 97 - Mimar SinanKitabı okudu
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.