Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslam'da Adalet Kavramı

Macid Hadduri

İslam'da Adalet Kavramı Gönderileri

İslam'da Adalet Kavramı kitaplarını, İslam'da Adalet Kavramı sözleri ve alıntılarını, İslam'da Adalet Kavramı yazarlarını, İslam'da Adalet Kavramı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şehadeti kabule layık şahidin özelliklerini imam şafii şöyle anlatıyor: " şahitlerin şehadeti dikkatle incelenmelidir. Eğer bir yanlılık yahut hakkında şahitlik ettikleri kişiye karşı zaafları sezilirse, şehadet makbul değildir. Bir de kavrayışlarını aşan zor bir meselede şahitliklerine başvuruşmuşsa şehadet makbul değildir, zira sözlerinin anlamını idrak ettiklerinden emin olamayız. Şahştlik ederken çelişkiye düşen, yahut yanlış beyanda bulunanların şahitliği de kabulümüz değildir."
Sayfa 196 - Ekin
Şeriatten Korkmayın :)
İmam şafii "adl" terimini tanımlarken "Allah'a itaatkar olmaktır" demiş ve sözlerine devamla "adalet arayışında Allah'a itaatkarlık şeriat'e itaatkarlıktır" şeklinde bir açıklamada bulunmuştur.
Sayfa 193
Reklam
Adalet, Allah'ın yasasına uygun hareket etmek demektir. İmam şafii
Sayfa 181 - Ekin
Gazali'ye göre dünyada mutluluk lafzen mutluluktur, gerçek değildir, gerçek ve ebedi mutluluk ancak kişinin kendisini Cennet'te, Allah'ın huzurunda bulduğunda tadabileceği bir duygudur.
Sayfa 162 - Ekin
Gazali'ye göre adalet yolu "sırat el-müstakım" dır, yani vahiy ile bildirilen dosdoğru yoldur ki oradan gerek dünyada gerekse Ahiret'de saadete erişir. Saadet sözünden Gazali'nin anladığı şey meta sahibi olmak değil, yeryüzünde kemal mertebesine yaklaştıktan sonra Cennet'teki tam kemale erişecek şekilde yani ona vesile olmak üzere manevi huzur yaratan şeyi ( yani ilahi ve beşeri bilgiyi) edinmiş olmaktır.
Sayfa 162 - Ekin
Ahlak Düzleminde Adalet
Ahlak planında adalet, belli bir insan davranışı standardı oluşturan en âli erdemlere tekabül eden adalettir. Hukuk planında adalet, insandan muayyen ve asgari düzeyde bazı vazifeleri yerine getirmesini ister; oysa ahlaki adaletin insandan istediği, mümkün olan en yüksek satndardı tutturması, o ölçüdeki iyiyi, güzeli, hayrı işlemesidir.
Sayfa 143 - Ekin
Reklam
İbn rüşd'e göre akıl,inanç konularındaki bütün sorulara cevap verebilecektir. Müslüman ilahiyatçılarca reddedilmesine rağmen akıl ile vahyi buluşturma çabası Latin düşünürleri arasında Averroist(ibn rüşdcü) adı ile anılan taraftarlar bulmuş, bu görüş zamanla söz sahibi olmaya başlamıştır.
Sayfa 139
Gazali aklı reddetmemekle hatta onu vahiy ile uyumlu bulmakla birlikte, vahye özel bir vurgulama ile yaklaşmaktaydı
Sayfa 138 - Ekin
Şerre meyyaliyeti Allah niye yaratmıştır, bunun yaratılması şerrin yaratılması demek değil midir? İbn Rüşd'e göre bu eğilimlerin yaratılması ilahi hikmetin bir tezahürüdür. Büyük tasavvurunun bir cüzü olarak Allah insanlara bazı kötülük eğilimi aşılamış olmakla birlikte, onlara birçok iyilik eğilimi de bahşolunmuştur; zira ekseyette ki bir hayır azınlıktaki bir şer ile yan yana bulunmasaydı, hayrın bilinmesi olanaksız olurdu.
Sayfa 130 - Ekin
İbn rüşd'e göre bu öğreti ( Eşari'nin görüşü) anlamsızdır... İnsan kendi başına da zulüm ile adaleti tefrik edebilir.
Sayfa 129 - Ekin
Reklam
Eşari'ye göre adalet, Allah'ın iradesinin tecellisinden başka bir şey değildir; adil olanı ve gayri adil olanı yalnızca O bildiğinden, insana başka türlü gözükse de O'nun emrettiği şey adildir ve O'nun yasakladığı şey zulümdür. Yani hukukun cevaz verdiği ya da yasakladığı şey dışında insana bir hareketin adil mi yoksa zulüm mü olduğunu gösterecek bir ölçü yoktur.
Sayfa 129
Gazaliye göre filozoflar, dini ve ahlaki prensipler o prensiplerin ilahi menşeine olan inançtan dolayı değil, faydasına binaen, aile bağlarını ve toplum nizamını koruma özelliğinden dolayı savunmaktadırlar... Gazali felsefenin bulgularını reddetmiş, Hakikat'e giden yol olarak vahyin akıl ve mistisizimle olan birleşimini seçmiştir.
Sayfa 127 - Ekin
Gazali, ilke olarak akla karşı olmamakla birlikte, dünyevi arzularını gizlemek için dini ahlaka övgüler yağdıran filozofları ikiyüzlülükle suçlamıştır. Şifreli suçlamalarının çoğu özellikle İbn Sina'yı hedef alır.
Sayfa 127 - Ekin
(İbn sina sosyal mukavele) ...O yasanın gayesi temeli adalet olan bir siyasi nizam kurmak, insanların gerek bu dünyada gerekse ahirette saadetini temin etmektir.
Sayfa 124 - Ekin
(İbn sina sosyal mukavele) Peygamber-Sultandır ve insan ilişkilerini bütün veçheleri ile tanzim edecek şekilde yasa yapan otoritedir. Böyle bir hükümdar nadirattan olduğu ve her zaman zuhur etmeyeceği için, yaptığı yasa hiç şüphesiz kendisinden sonra da geçerli olacaktır.
Sayfa 123 - Ekin
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.