İslam'da Devlet İdaresi

Beyan Yayınları
Türler:

Selam
2020 23. kitabı
İslamda Devlet İdaresi - Muhammed Hamidullah Hayatı bir serüven, aksiyonlar içinde geçmiş olan bir hukukçu aynı zamanda İslami düşünce ve siyere olan ilgisiyle bilinir. Fransız şarkiyatçısı M. Gaudefroy-Demombynes’in yanında bazı çalışmalar yapmıştır. Bu eseri için aslında daha fazla süre çalışarak meydana getirmek istediğini ancak ömrün bir gün biteceği endişesiyle telif etmeye karar veriyor. Nitekim Allah, başladığımız işleri tamamlamıza yardım eder. Eserinde temel konu İslam ve hukukundan oluşuyor. Bu ana konuyu tarihsel bağlamında zaman ve mekanı göz önüne alarak yazıyor. Uluslararası hukuk, antik Yunan ve Roma medeniyetlerinin hukukunu anlatarak tasvirler kurmamıza yardımcı oluyor. Bilhassa İslam tarihini de, kabile - ganimet - akide üzerinden temellendirerek aktarıyor. Bunu Cabiri de Siyasal Arap Aklında ana başlıklar halinde kullanıyordu . İslamda Devlet İdaresi iki ayrı bölümde ele alınıyor Savaş ve Barış. Her iki durumun toplumda meydana getirdiği sorunların sebebini araştırmak ve çözüm üretmek aynı şekilde olması adaletsizliğe neden olacağı için toplumda yönetimin ve davaların sonuçları da ayrılıyor. Bunun yanı sıra içerdiği konular arasında düşman gemisini zaptetmek, deniz savaşları, Kölelik, evlilik, miras konuları önemi itibariyle iyi bir şekilde ele alınmış. İlahiyat öğrencisi olduğum için severek bazen de sıkılarak okudum. Bibliyografide de Hurgronje 'i görünce heyecanlandım. Netice itibariyle muhayyileme kattığı bilgiler düşünce gücümü tasvir yeteneğimi olumlu bir şekilde etkiledi.Bilhassa kölelik konusunda Hz Ali'nin köleliğe karşı çıkarak yaşanan cemel olayı sonrasında haykırdığı "Hz Aişe, müminlerin annesi ve peygamberin eşini kim almak ister" diyerek esirlerin köle edilemeyeceğini Müslümanların anlamasını sağlayışı. Hz Ömer'in Yahudi bir
Tarih
İslam'da Devlet İdaresiMuhammed Hamidullah · Beyan Yayınları · 201924 okunma
2025 1066. kitabı
İslam'da Devlet İdaresi: Dr. Muhammed Hamidullah'ın Eseri Üzerine Bir İnceleme Dr. Muhammed Hamidullah (1908-2002), İslamî ilimlerin modern bir sentezleyicisi olarak, siyer, fıkıh ve uluslararası hukuk alanlarında çığır açan bir âlimdir. Hindistan doğumlu olan Hamidullah, Paris ve Bonn üniversitelerinde doktorasını tamamlamış, binlerce el yazmasını taramış ve İslam'ın evrensel hukukî boyutlarını Batı akademisine tanıtmıştır. Onun İslam'da Devlet İdaresi (orijinal adıyla Muslim Conduct of State, 1941) adlı eseri, İslamî siyer fıkhının (uluslararası hukuk) sistematik bir incelemesi olarak, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) uygulamalarını temel alarak devletler arası ilişkileri aydınlatan bir başyapıttır. Beyan Yayınları tarafından Hamdi Aktaş çevirisiyle Türkçe'ye kazandırılan bu 432 sayfalık kitap, İslam devletinin idari yapısını, barış, savaş ve tarafsızlık prensiplerini bütüncül biçimde ele alır. Bu inceleme, eserin özgün yapısını, içeriğini ve akademik değerini resmi bir üslupla değerlendirerek, okuyucuya dengeli bir perspektif sunmayı amaçlar. Değerlendirme, kitabın temel unsurlarına odaklanarak, spekülatif yorumlardan uzak durur.Eserin Yapısı ve İçeriğiİslam'da Devlet İdaresi, tematik bir yapıya sahip olup, giriş niteliğindeki kısımlardan sonra üç ana bölüme ayrılır: Barış Hukuku, Savaş Hukuku ve Tarafsızlık Hukuku. Kitap, kronolojik ve analitik bir akışla ilerler; pre-İslamî Arap geleneğinden başlayarak, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) Medine Devleti'ni temel alır ve klasik fukaha'nın (Ebû Hanîfe, Şâfiî, Şeybânî gibi) sistematize ettiği kuralları modern bağlama taşır. Hamidullah, eseri Part I (Giriş) ile başlatır: Burada, siyer fıkhının tanımı ("Bir Müslüman devletin, diğer de facto veya de jure devletlerle ilişkilerinde gözlemlediği hukuk ve âdetler bütünü") ve
İslam'da Devlet İdaresiMuhammed Hamidullah · Beyan Yayınları · 201924 okunma

Muhammed HamidullahYazar · 28 kitap
Muhammed Hamidullah (d. 1908, Haydarabad - ö. 2002, Florida), İslam dünyası'nda tanınmış son dönem hadis bilginlerinden birisidir. İlk öğrenimini Haydarabad'da tamamladıktan sonra, yine bu kentteki hukuk fakültesini bitirdi. Fakat İslami bilimlere özellikle de siyer ilmine olan merakından dolayı 1936'da Paris Üniversitesi'nde bu konuda eğitim aldı. Daha sonra Almanya'nın Tübingen Üniversitesi'ne kaydolarak "devletlerarası İslam hukuku" alanında ikinci bir doktora çalışması daha yaptı. 1947'de Paris'e yerleşerek ders vermeye başladı. Akademik çevrelerdeki ünü giderek arttı ve ders vermek için Fransa dışındaki ülkelere gitmeye başladı. 1950'li yıllarda Türkiye'ye gelerek İstanbul Üniversitesi Edebiyat ve Hukuk fakültelerinde ve İzmir, Ankara, Konya üniversitelerinde dersler verdi. Hamidullah’ın Türkçe’ye çevrilerek yayımlanan başlıca eserleri şunlardır: İslam’a Giriş (1961), Hz. Peygamber’in Savaşları (1962), İslâm’ın Hukuk İlmine Yardımları (1962), İslâm’da Devlet İdaresi (1963), İmam-ı Azam ve Eseri (1963), Modern İktisat ve İslâm (1963), İslâm Fıkhı ve Roma Hukuku (1964), Kur’an-ı Kerim Tarihi (1965), İslâm Peygamberi (1966, 2 cilt), Muhtasar Hadis Tarihi ve Sahifa-i Hemmam b. Münebbih (1967), Resulullah Muhammed (1973), İslâm Hukuku Etüdleri (1984), İslâm Müesseselerine Giriş (1984), İslâm, Bilim ve Felsefe (1990), İlk İslâm Devleti (1992), İslâm’ın Doğuşu (1997), Hz. Peygamberin Altı Orijinal Diplomatik Mektubu (1998), İslâm Anayasa Hukuku (1998), El Vesaiku’s-Siyasiyye (1998), İslâm Tarihine Giriş (1999).