Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çoktanrıcılık, Hıristiyanlık ve Kâbe

İslamın Kaynakları 1

Erol Sever

İslamın Kaynakları 1 Gönderileri

İslamın Kaynakları 1 kitaplarını, İslamın Kaynakları 1 sözleri ve alıntılarını, İslamın Kaynakları 1 yazarlarını, İslamın Kaynakları 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arap toplumunu ilk çağlarda diğer toplumlardan ayıran özelliği, kadınların aşiret başkanı, kent devletlerini yöneten kraliçeler olmalarıydı. Arap toplumu antikçağda henüz anaerkillikten ataerkilliğe geçiş aşamasındaydı. Yalnız kraliçe ve aşiret başkanı olan kadınlar değil, diğer kadınlar da toplum içinde karar alınırken ağırlıklarını koyabiliyorlardı.
Kabe'nin çevresinde dönerek, tavaf etmek, siyah taşı öpmek ve Arafa çok eski bir Arap kültürüdür; çoktanrıcı dönemde başlamış, Hristiyanlık döneminde de sürmüş ve İslam örtüsü altında bugüne kadar canlılığını korumuştur.
Reklam
Turan Dursun
"Kur'an okunmalı, ama başka kitaplar da okunmalı. Tevrat da, İncil de... Bunlar okunduğu zaman hem bunlardaki birer efsane ürünü inançlar, hem de Kuranın içeriğinin çok büyük bir ke­siminin kaynağı belli olur."
Sayfa 251Kitabı okudu
Hıcır
Hıristiyanlık öncesi dönemde, Kabe'nin en kutsal köşesi olan Hıcır (dölyatağı), tapınağın en kutsal bölümüydü. Hıcır, yapının kuzeybatısında, yarım daire veya at nalı biçimindeki bölümde yer alıyordu. Hıristiyanlık döneminde, Kabe kiliseye dönüştürüldükten sonra Hıcır kilisenin apsisini oluşturdu. Arap tarihçisi İbn az-Zübeyr savaşta hasar gören Kâbe onarılırken (64/ 683) peygamberin geleneğine uyularak Hıcır'ın Kâbe içine alındığını be­lirtir.
Erwin Graf, 1962 yılında ortaya şöyle bir soru atar ve "Pey­gamber'in biyografisinde, Muhammed'in başlangıçta putperestlerle neler konuştuğu, müminlerine nasıl vaaz verdiği açık bir biçimde aktarılmamış" der.’ Bu soru gerçekten de Peygamber yaşamöykülerinde önemli bir noktaya dokunuyor. Bu yaşam öykülerinde Muhammed'in Hıristiyanlık kültüne bağlı araplarla yaptığı konuşmalara yer verilmiyor. Öte yandan Muhammed yeni kurduğu dine yandaş ve mümin kazanmak için Mekke'deki Hıristiyanlar’a ve Musevi Arap karşıtlarına vaazlar veriyor, onları kendi yanına çekmeye çalışıyordu.
Sayfa 239Kitabı okudu
İbn Mesud'un 'Mushaf'ında Fatiha Suresi gibi temel bir sure yok. Felak ve Nas sureleri de, Ali'nin surelerinin sırası da bugünküne uymuyor. Süyuti, kitabında, Bakara Suresi'nin Ahzab Suresi'yle aynı uzunlukta olduğunu aktarıyor (Bkz. Süyuti, el Îtkan, 2/32). Oysa bugün eldeki resmi Kur'an'da Bakara 286 ayetken, Ahzab yalnızca 73 ayettir.
55 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.