Çoktanrıcılık, Hıristiyanlık ve Kâbe

İslamın Kaynakları 1

Erol Sever

İslamın Kaynakları 1 Gönderileri

İslamın Kaynakları 1 kitaplarını, İslamın Kaynakları 1 sözleri ve alıntılarını, İslamın Kaynakları 1 yazarlarını, İslamın Kaynakları 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kur'an incelemeleri yalnızca metinlerin eleştirel çözümlemesiyle başarıya ulaşır. Ayrıca klasik Arapça’nın içindeki eski Hıristiyan Arap halk şairlerinin şiirlerini, ilahi ve kasidelerini yazdıkları dil, eski Hıristiyan Arap lehçesi veya dili olduğu için klasik Arapça içinde kalan bu dilin de incelenmesi gerekiyor. Öte yandan Kur'an'ın içinde bulunan Tevrat ve Incil'den alınmış kıssaların ve diğer metinlerin ve metin parçalarının ortaya çıkarılması da ayrı bir önem taşıyor.
Kur'an önce küçük, yassı taşlara, deri parçalarına, ağaç parçalarına ve yassı kemikler gibi nesnelere yazılmıştı. Bu ilk versiyon yakıldı. Kur'an'ın ikinci versiyonu Ebubekir döneminde derlendi ve o da daha sonra yakılarak, yok edildi. "Esas Kur'an" denilen ve Osman zamanında oluşturulan yazmalar olduğu söyleniyor. Bunların da elde kalmadığı, değişik nedenlerle kaybolduğu biliniyor. Bugün İslam dünyasında bilinen ve elde kalan Kur'an, Muhammed’in vahiy kâtiplerine yazdırdığı söylenen Kur'an'ın aynı değil.
Sayfa 231Kitabı okudu
Reklam
Elimizdeki Kur'an'ın ilk Kur'an olmadığını biliyoruz, ancak kaçıncı Kur'an olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Öte yandan Kur'andaki bazı surelerin çok uzun, bazılarının çok kısa olması, konuların birbirlerine karışmış olması da bunu gösteren göstergelerden bazılarıdır.
Sayfa 228Kitabı okudu
İslam öncesi Hıristiyan Arap şairleri, Kâbe'nin tanrısını, Hıristiyanlığın tanrısı olarak görüyorlardı ve bunun doğal bir sonucu olarak da, Kâbe kültüne, İsa'ya yönelik olduğu için katılıyorlardı. Hıristiyan Araplar İsa ve Hıristiyanlığın kutsal nesnelerinin yanı sıra Kâbe ile ilişkili kutsal nesneler üzerine de yemin ediyorlardı. 'Manastırdaki rahibin giysisi üzerine ve onu (el-Kabe) kuranların üzerine yemin ederim.’ Kusay ve Musad bin Gurhum'un yemini böyleydi. El-Aşa bir şarkısında ve Adi bin Said bir yemininde Mekke'nin tanrısı (va rabbi makkata) ile İsa'yı yanyana anmışlardı."
Sayfa 223Kitabı okudu
Azraki, Kâbe'nin sütunlarına İsa ve Mer­yem'in, ayrıca İbrahim'in,İsa'nın şakirtlerinin ve meleklerin res­medildiğini anlatıyor. Bu duvar resimlerinin veya fresklerin, Kâbe'nin 608 yılındaki onarımı sırasında Bakum (Pacomios?) adında bir sanatçı tarafından yapıldığını iletiyor. Azraki Kâbe’nin içindeki fresk­lerden söz etmiyor, yalnız yapıyı ayakta tutan dış sütunları be­timlemekle yetinmiş.
Sayfa 191Kitabı okudu
Mekkeli tüccarların köleleri arasında Hıristiyanlar da bu­lunuyordu.Eckenstein'e göre, bu köleler Süryani Araplar olmalı. Ayrıca Sina'dan getirilen çoktanrıcı ve Hıristiyan Kuşiler,Afrika'dan getirilen Bantular da Mekke'deki köle sınıfının içinde yer alıyorlardı.
Sayfa 190Kitabı okudu
Reklam
54 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.