Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İstanbul'dan Mektuplar 1909 - 1912

Maurice Baring

İstanbul'dan Mektuplar 1909 - 1912 Gönderileri

İstanbul'dan Mektuplar 1909 - 1912 kitaplarını, İstanbul'dan Mektuplar 1909 - 1912 sözleri ve alıntılarını, İstanbul'dan Mektuplar 1909 - 1912 yazarlarını, İstanbul'dan Mektuplar 1909 - 1912 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kanaatimce İstanbul halkı, dünyadaki en fırsatçı halktır.
Sayfa 28 - Dergâh Yayınları
Bir keresinde, birisi bana "Türklerin İstanbul'u değil de İstanbul'un Türkleri fethettiğini söylemişti."
Sayfa 26 - Dergâh Yayınları
Reklam
Jön Türkler ülkesine yabancıydı. Onlar, Avrupalılar tarafından oynatılan kuklalardır.
Sayfa 19 - Dergâh Yayınları
Kur'an'ın bırakın bir suresinin, bir ayetinin doğruluğundan dahi şÜphe eden ne Batı'da bir münekkit çıkmıştır ne de Doğu'da bir kâfir.
Sayfa 16 - Dergâh Yayınları
Muhammed(as) putperestliği, çocuk katlini ve putperest Arapların diğer fena adetlerini takbih etmiş, Eski Ahit'teki (Tevrat) pey­gamberlerin yaptığı gibi mevcut dinin ve toplumun değerlerini degiştirerek Arabistan'a takdiri imkânsız bir iyilik yapmıştır.
Sayfa 15 - Dergâh Yayınları
Doğu'nun Müslüman ülkeleri, kendilerini Batı'nın fikirleriyle yõnetebilirler mi?
Sayfa 13 - Dergâh Yayınları
Reklam
Bu sıkıntılı zamanlarda bile Türkler vakarlarını muhafaza ettiler ve bir anlığına bile mükemmel ahlâklarını unutmadılar.
Sayfa 85 - Dergâh YayınlarıKitabı okudu
Londra'da her oturma odasında, insanların savaşın gidişatını gayet basit haritalar üzerinde kağıt bayraklarla belirlediğini bilirsiniz.
Sayfa 58 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
İstanbul'da bir yabancı görmek Londra'da olduğu gibi kayda değer bir olay değildir.
Sayfa 34 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
Türkler de şimdi tutup da İstanbul'daki ve tüm Türkiye'deki Avrupalıyı katledecek olsa bunu Avrupalıların kendisi istedi derdim. Yabancıların elinde, Türkiye gibi bu kadar zalim bir sömürüye maruz kalan bir ülke şimdiye kadar olmamıştır.
Sayfa 19 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Türkiye'ye giden herkes Türk'ün mizacına hayran olur, özellikle ağırbaşlı, haysiyetli, misafirperver, mükemmel bir görgüyü, nihayetsiz ve mütemadi bir nezaketi haiz yoksul Türklerin mizacına.
Sayfa 19 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
Jön Türk iktidarını suçlarken hiçbir suretle Türklerin kendisine iftira atmıyorum. Jön Türkler ülkesine yabancıydı. Onlar, Avrupalılar tarafından oynatılan kuklalardı.
Sayfa 18 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
93 syf.
·
Puan vermedi
Yazarın mektupları gönderdiği dönem, Osmanlı Devleti’nde siyasi ve sosyal gelişmelerin çok yoğun yaşandığı Meşrutiyet sonrası ve Balkan Savaşları dönemine tekabül eder. Baring, 1909 yılında 5 hafta kadar İstanbul’da kalır. İlk bölümdeki mektuplar daha ziyade Meşrutiyet’in Osmanlı vatandaşlarınca nasıl algılandığını, Meşrutiyet’le birlikte gün yüzüne çıkan demokrasi, anayasa, hürriyet, eşitlik gibi kavramların İstanbul’daki yaptığı çağrışımları, modernleşme-din ilişkisini irdeler. Devrin siyasi iktidarı Jön Türkler ve İttihat Terakki hakkında birçok yargıda bulunur. İkinci kategorideki mektuplar 1912’nin muhtelif tarihlerini içerir. Balkan Savaşları çıkınca gazete yönetimi kendisini savaş muhabiri olarak gönderir Osmanlı topraklarına. Baring, sadece savaşın nabzını başkent İstanbul’da tutmakla yetinmeyip Bulgaristan ve Sırbistan’a gider. Savaşın Balkan devletlerince nasıl göründüğünü anlatmaya çalışır. Balkan Savaşları’nda salgın hastalıkların özellikle de Türk tarafında yaptığı tahribata özellikle değinir. Salgın hastalıklara karşı misyoner, yabancı gönüllülerin ve Kızılhaç’ın yaptığı samimi gayretleri yakından müşahede fırsatı bulur.
İstanbul'dan Mektuplar 1909 - 1912
İstanbul'dan Mektuplar 1909 - 1912Maurice Baring · Dergah Yayınları · 200812 okunma