İstiklal Harbi'nde Mücahit Kadınlarımız

Fevziye Abdullah Tansel

İstiklal Harbi'nde Mücahit Kadınlarımız Gönderileri

İstiklal Harbi'nde Mücahit Kadınlarımız kitaplarını, İstiklal Harbi'nde Mücahit Kadınlarımız sözleri ve alıntılarını, İstiklal Harbi'nde Mücahit Kadınlarımız yazarlarını, İstiklal Harbi'nde Mücahit Kadınlarımız yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Altmış-yetmiş yıl oldu, çaldı bir cenk borusu, Vatanı baştanbaşa kapladı uğultusu. Çepeçevre kuşanmıştı düşmanlarla Türk Yurdu, Türk erkleri her yerde düşmana karşı durdu: Bir ordu Tuna daydı, bir ordu Kafkasya da, Yani hem Avrupa da doğuştuk, hem Asya da... Düşmanların sayısı bizden üstündü on kat, Bizim yiğitliğimiz yüz kat üstündü fakat!
Anlaşılan Türk-oğlu silahsız olsa bile, Silahlı düşmanını boğar geçer eliyle!
Reklam
Rukiye Abla'nın zikir dilinde Askerin önünde, balta belinde "Şehid olur!" diyor cenkte vuruşan Kadınlar vermeyin düşmana aman Pümpür kızı Ayşe aman vermiyor Düşmana kaçmaya zaman vermiyor Göreler şaşırıp yolun açıyor Moskoflar, elinden aman diliyor Akıbet Moskof'un serildi leşi Yıkıldı kalası, kesildi başı Dindi müminlerin gözünün yaşı Güldürün yüzünü ehli imanın
Silistre'nin Ruslar'ca kuşatılması üzerine, buranın yerli halkı da "savaşta ve kahramanlıkta askerden geri kalmamışlardır. Bir derecedeki kadınlar bile gerçekten erkekçe davrandılar; hatta Muhafız Paşa rahmetlisi kadınları, çocukları -oraların tabirince humba demlen- yeraltı siperlerine sokmak istediği zaman bunlar saklanmak" istemeyerek karşı koymuşlardır; bunların o siperlerde tutulması mümkün olamamıştır. Çocuklar ise, "yine düşmana atılsın diye gülle toplayıp askere getirmeyi eğlence edindiler"; Musa Paşa'nın emriyle, gülleler getiren her çocuğa kırk para bağışta bulunulduğundan, bu gülle kapışma oyunu onlar için daha eğlenceli, zevkli oluyordu.
Kemal Vatan piyesinin konusunu, olay kahramanlarından erkek kıyafetine girip nişanlısının ardından Silistre'ye giden Zekiye'yi bu iki belgeden ilham alarak yaratmıştır.
1921de cepheden kaçan oğluna karşı mudurnulu fatma kadının davranışı.
... kıtasından firar ederek, kar fırtınalarının şiddetle devam eylediği soğuk bir gecede avdet eden oğlu İsmail'i, asker firarisi olduğundan dolayı hanesine kabul etmemiş, oğlunun bütün recalarına cevaben, aile ocağına kabul etmek suretiyle din ve vatanına ihanet edemeyeceğim ve memleketin hizmet beklediği bir zamanda firar ettiği için kendisim evlat tanımayacağını söylemiş ve hükümete teslim etmiştir. Türk analarına yakışan bu mümtaz hareket, istiklal mücadelesinin Anadolu kadınları arasında nasıl terakki edildiğini göstermektedir.
Reklam
67 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.