Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jelatin Sözleri ve Alıntıları

Jelatin sözleri ve alıntılarını, Jelatin kitap alıntılarını, Jelatin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Başvurunuz için teşekkürler. Haribo Lakrids A/S jelatini domuzdan ve değişik kaynaklardan elde etmektedir. Bu şekilde olması özel bir ağız hissi yani ağızda parçalanabilmesi, ısırma ve çiğneme hissi vermektedir. İşte Haribo, bu özellikleri bitkisel jelatin ile elde edemiyor. Saygılarımızla.
İslâm alimleri domuzun bütün parçalarının haram olduğu noktasında hem fikirdirler.
Reklam
Müslümanlar için en tehlikeli durumlardan biri de meyve suyu ve konsantrelerinin, dondurmaların üretiminde jelatinin kullanılmasıdır. Firmalardan doğru bilgi elde etmekteki güçlükler sebebi ile, meşrubatlardaki ve dondurmalardaki jelatinden kaçınmak için tavsiyemiz, etiketlerinde beta-karoten vs gibi boyar maddeler belirtilen meşrubatlardan, meyve sularından ve dondurmalardan uzak durmanızdır.
Tövbe
..haram lokma ibadet zevkini söndürür. Dua ve tövbe kapısı hiçbir zaman kapanmaz. Bilerek ve bilmeyerek yaptığımız günahlar için hemen dua ve tövbe yapmak asıldır.
Firma, ülkemizdeki birçok firma gibi nasıl aldığı belli olmayan bir belge ile “Ben sığır veya tavuk jelatini ithal ediyorum" iddiasında bulunsa bile, biz biliyoruz ki bu ülkelerde bu hayvanların boğazlanmaları helal usule uygun yapılmadığı için bunlar da leş hükmünde oluyorlar. Dolayısı ile bunlardan elde edilen jelatin de haram olmaktadır.
Mevcut haram ilaçlarla tedaviye fetva bulmak için kafa yoruyorlar da; helal tedavi için helal ilaç oluşturmanın, birileri çıkıncaya kadar, her Müslüman için farzı ayn olduğunu hiçbiri seslendirmiyor.
Reklam
Helâl Gıda-Ayet
"Üzerinde Allah'ın ismi zikredilmeyen (et)leri yemeyin. Bu bir fısktır/isyandır. Gerçekten şeytanlar, kendi velilerine/dostlarına sizinle mücadele etmeleri için telkin ederler. Eğer onlara itaat ederseniz, gerçekten siz de müşrik olursunuz." (En'am-121)
E 441 Jelatine karşılık birçok alternatif bitki kökenli ürün olmasına rağmen ülkemizdeki üreticilerin ısrarla haram olduğu kuşkusu yoğun olan Jelatini Çin'den, Avrupa ülkelerinden, Hindistan'dan, Amerika'dan, Ukrayna'dan ithal ederek kullanmaları hayret vericidir. Ülkemizdeki Müslüman tüketiciler bilinçlenerek haklarını aramaya başlayıncaya kadar da kullanmaya devam edecekler gibi.
Türkiye ne yazık ki jelatin üretmemektedir.
Gıdalarda, ilaçlarda ve kozmetik ürünlerde kullanılan boya ve aroma maddelerinin büyük bir kısmı alkol(etil alkol)de eritilerek kullanılmaktadır. Ayrıca Vejeteryanlar için jelatin yerine nişasta kullanarak üretilen şekerlemeler de, firmanın açıklamasına göre alkolde eritilmiş boya ve aromalar içerebilmektedir.
Reklam
Kosher (Bknz: Yahudilerin Sertifikalama Sistemleri)
Kosher üretim için İsrail'den hahambaşılığın görevlendirdiği denetçiler Malatya'daki fabrikaya geliyor. Dini ritüeller yerine getirilip, Kosher üretim yapılıp yapılmadığını kontrol ederek, tüm dini ritüeller yerine getirildikten sonra Kosher ürünler İsrail'e ulaştırılıyor. (Bizim ülkemizde Helâl sertifikalama tartışılırken 2006 yılında Yahudiler ülkemizde sertifikalı ürün üretip kendi ülkelerine götürüyorlar. Halimizin ne kadar içler açısı olduğunu bu haberin gazetelerde yayınlanmasıyla ispatlıyoruz..)
HELAL
Helâl yalnızca yiyecek ve içecekleri değil, günlük hayatın tüm sahalarını içine alan bir kavramdır. İnsanlık için en mükemmel din olan İslâm, kendinden önce gelen Musevilik ve Hristiyanlığı sona erdirmiştir. Tüm alanlardaki kurallar İslâm tarafından belirlenmiş ve uyulması zorunlu kılınmıştır.
Jelatin Neyden Elde Ediliyor?
Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın jelatin kelimesini görürseniz, genellikle domuz ve sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.
Helâl Beslenme-Ayet
"Ey imân edenler! Sarhoş ediciler, kumar, dikili taşlar, fal okları ancak şeytan işi bir pisliktir. Bunlardan sakınınız ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan, sarhoş ediciler ve kumar ile ancak aranıza kin ve düşmanlık sokmak, sizi namazdan ve Allah'ın zikrinden alıkoymak ister. Vazgeçtiniz değil mi?" (Maide:90/91)
Katkı Maddesi İthalatımız
Türkiye'nin yıllık jelatin tüketimi 7.000 tona yakındır. Bu tüketimin neredeyse tamamı ithal yolu ile karşılanmaktadır. Kullanım yerlerine gelince; yoğurt, peynir, pastalar, şekerlemeler et ürünlerinin muhafazasında, margarin, kozmetikte, ilaç sektöründe yaygın bir kullanım göstermektedir.
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.