Kadınlar Ülkesi

Gioconda Belli
Mart 2020
Sel Yayınları

2024 13. kitabı
Faguas adlı ülkede yanardağ patlaması sonucu oldukça garip bir durum söz konusu olur. Erkeklerin testosteron hormonu ciddi derecede azalır ve işlevini yitirir. Erkekler uyuşuk, bitkin hale gelmiştir. Bu oluşan durum ise bir grup kadın tarafından stratejiye çevrilmiştir. Devlette meydana gelen yolsuzluklar, rüşvetler, tecavüzler, cinayetler ve şiddet gibi korkunç olayları önlemek için çok önemli bir fırsattır. Erotik Sol Parti ( ESP) adlı parti kurulur. Bu parti ile seçime katılan Vivinia seçimleri kazanır. Erkekleri evlere yollar, kadınlar iş hayatına atılır. Erkeklere, kadın işi olarak adlandırılan tüm işler benimsetilir, öğretilir. Kitap Vivian’ın miting esnasında suikasta uğraması ve komada kendi bilinç altında uyanıp, anıları hatırlaması ile başlıyor. Kadınlar için oldulça ütopik, erkekler için distopik bir evren yaratılmış. Kadınların kontrolünde olan bir dünyanın, ülkenin nasıl olacağı oldukça merak uyandırıcı. Kitapta sunulan fikirler oldukça başarılı, akıcı. Okurken keşke kadınlar yönetse, keşke kadınlar el atsa her şeye dediğiniz bir iç çekiş oluşuyor. Kitaptaki yasa ve gazete örnekleri gerçeklik hissi veriyor. Okuyun, okutturun.
2020 44. kitabı
• Sadece kadınların iktidarda olduğu bir ülke düşünün. Ancak bu iktidar, eril düzende bir kadının başkan olması şeklinde değil de, kadınların duyuş ve düşünüş biçiminin yönetime yansıması şeklinde olsun. Bir devrim olurdu muhakkak. Ancak iyi mi olurdu kötü mü? Kitapta bu sorunun cevabı “çok iyi olurdu” olarak veriliyor. Kadına yönelik şiddet ve toplumsal ayrım sadece ülkemizde değil dünyanın heryerinde bir sorun teşkil ediyor. • Faguas adındaki bir ülkede; kadına yönelik şiddetin ve hükümet içerisinde yolsuzluğun artması, üstüne bu durumun devlet tarafından tolere ediliyor olması, Viviana ve arkadaşlarını harekete geçirir. Tüm bu kirli düzenin karşında duran Viviana ve arkadaşları Erotik Sol Parti adında bir parti kurar ve seçimlere girer. Tam da bu dönemde yanardağ patlaması sonucu 2 yıl boyunca etrafa yayılan zehirli gaz, erkeklerin libido seviyelerini düşürdüğü gibi onları daha uysal insanlar hale getirir. ESP bu durumun da etkisiyle seçimi kazanır. • Kitap, başkan hanım Viviana’nın miting sırasında suikaste uğraması ile başlıyor. Bu andan itibaren gidişat kitaptaki karakterlerin gözünden anlatılıyor. Partinin kurulma ve iktidara geliş sürecini okuyoruz. Yazar kitabın pembe dizi ayarında giden bölümlerini çıkarıp, kurgusununda iyileştirmeye gitseydi ortaya daha okunası bir kitap çıkabilirdi. Bu haliyle vasatı geçemeyen bir kitap görünümünde. Ancak kadınların iktidara gelip radikal kararları yürürlüğe koyması, bir manifesto olarak okunabilecek olması kitabın başarılı yönlerinden biri olmuş. Bir ütopya olarak beklentim yüksek başlamıştım. Ancak beklediğim şeyi bulamadım. ‘Ayakları yere basan ütopya’ olarak değerlendirebileceğim, okuması rahat bir kitap olarak meraklılarına tavsiye
2025 11. kitabı
Okunma: 18 Mart 2025 00:26
Kadınlar Günümüz kutlu olsun. Bu günün şerefine Kadınlar Ülkesi okumaya başladım. Bir yanardağ patlaması ardından testosteron seviyeleri düşen erkeklerin bir nevi geri hizmete alınması ve ülkenin her alanında başa helen kadınları anlatan şahane bir ütopya. #kadınlargünü #giocondabelli #selyayıncılık #elpaisdelasmujeres
2021 11. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2021 10:14
Erotik Sol Parti'nin nihai bir kuruluş hedefi vardır: Yolsuzluklar, haksızlıklar ve usulsüzlüklerle başa çıkmak için bu abluka karşısında nefes almak, cam tavanı yıkmak isteyen kadınların ihtiyaçları çerçevesinde şekillenen bir düş; erkeksiz bir düzen yaratmak. Mizah, yaratıcılık ve hayalgücünden beslenen bir iktidar tahayyülünü hayata geçirmek ve hemcinslerinin yaşamını değiştirmek isteyen kadınların önündeki en büyük engel ise zaten tanıdık bir düşmandır... Portakal Ağacında Oturan Kadın'ın ödüllü yazarı Gioconda Belli'den yozlaşmış politikacılar, eril tutumlar ve maço dayatmalardan müteşekkil erkek dünyasını ironinin gücüyle alaşağı eden gerçekdışı bir ütopya... Yanardağ patlaması sonucu 2 yıl boyunca etrafa yayılan zehirli gaz, erkeklerin testosteron seviyelerini düşürüyor ve bu erkekleri uysal biri haline getiriyor. Ve bundan faydalanmak isteyen ESP seçime girer ve seçimi kazanır. Kitap ESP'nin başkanı Viviana'nın suikaste uğraması ile başlıyor. Ülkenin başkanı olmadan ESP ülkeyi nasıl yönetmeye çalışıyor bunu karakterlerin gözünden okuyoruz. Kitapta beğendiğim uygulamalar vardı keşke böyle bir ülkede yaşasam dediğim ama aynı zamanda sevmediğim birçok uygulamada oldu. Bence kitaptaki asıl sorun erkeklerin testosteron hormonlarının düşmesiyle uysal biri olmasından başlıyor. ESP bundan faydalanıyor ve seçimi kazanıyor evet ama bu olay bence aynı zamanda ESP'nin benim gözümdeki değerini düşürdü. Çünkü yanardağ patlamasaydı ESP seçimi kazanamazdı gibi anlıyorum kitabı yani bu başarı sanki o yanardağa bağlıymış gibi lanse ediliyor bence yanlış. En başta eleştirmek istediğim konu buydu. Bir diğeri de ülkeyi kadınların yönetmesi çok güzel çünkü kadınların yaşadıkları zorlukları anladılar, onlara çare bulmak istediler ama bana erkekleri de çok dışladılar gibi geliyor.
2022 43. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2022 21:16
Nikaragualı şair ve yazar Gioconda Belli’nin kitabı Faguas adlı ülkede geçiyor. Daha en başında, miting alanında devlet başkanı Viviana’nın suikaste uğraması ile başlıyor. Sonrasında geri dönüşler, şimdiki zamanlar, karakterlerin hayatını anlatarak ilerliyor. Sıradan, komşu ülkeler gibi erkek egemen, yarı demokratik olarak yönetilmekte olan Faguas’ta, meydana gelen volkanik patlama, erkeklerdeki testosteron hormonunun azalmasına, başarılı ve tanınan TV programcısı Viviana Sanson’un arkadaşlarıyla kurduğu ESP yani Erotik Sol Parti’yi iktidara taşımalarına yardımcı oluyor. Yeni hükümetin aldığı en önemli karar, ordu, polis gibi kurumlarda çalışan tüm erkekler yerine kadınların getirilmesi, erkeklerin 6 aylık ücretli olarak evlerine, eşlerine yardıma gönderilmeleri oluyor. Gerçek anlamda ‘’kadın egemen’’ bir toplum yaratılmak isteniyor. Tabi bunda yatan sebep erkeklerin zoraki de olsa empati yapmalarını sağlamak, maço tavırlarından, tacizlerinden uzaklaştırmak. Partiyi kurmalarındaki amaçlarını en iyi anlatan cümle de şu: ‘’Ülkeye, bir annenin çocuğuna verdiğini vermeyi, bir kadının evine baktığı gibi bakmayı vaat eden bir parti...’’ Nikaragua yakın tarihine bakıldığında da 1956’da diktatör Somoza’nın, Rigoberto López Pérez adında genç bir şair tarafından vurulduğunu, sonrasında oğlunun başkanlığı devir alarak katı bir şekilde yönetime devam ettiğini en sonunda 1979’daki Sandinista Devrimiyle bu hanedanlığa son verildiğini görüyorsunuz. Yazarın da diktatörlüğe karşı Sandinistalar arasına katıldığını okuyorsunuz.
2020 67. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2020 04:47
Sürükleyici bir öyküsü ve çok ilginç bir fikir bütünlüğü var Kadınlar Ülkesinin. Distopya türünde birçok kitap okudum ve bu kitap hakkında yürekten söyleyebileceğim şey gerçekleşmesini dileyebileceğim bir örnek olması. Içinde yaşadığımız toplumda her gün gerçekleşen kan dondurucu olaylar; kadın cinayetleri, kadına ve çocuğa tecavüzler, tecavüzcülerin salıverilmesi, hak ettikleri cezaları almamaları, iyi hal indirimi alabilmeleri(!), erkek egemen zihniyetin kadına yaptığı türlü psikolojik baskı ve şiddet hemen hemen akşam haberleriyle evlerimize her gün servis ediliyor. Normalleşmiyor vahşet, canımız yanarak izliyoruz. Kahroluyoruz iğrenç zihniyete, hasta ruha sahip, bu insan demeye dilimizin varmadığı canavarları ellerini kollarını sallayarak serbest kaldıklarını gördüğümüzde. Etrafımızda görüyoruz belki; komşumuzda, sınıf arkadaşımızın ailesinde, markette suratını saklamaya çalışan bir kadının utancında görüyoruz. Ve yeniden tiksiniyoruz canavarlardan. Karşı koymak, bu iğrenç döngüyü kırmak istiyoruz... Bu distopya erkeklerin, kadının yaşadığını yaşayabilmesi, kadınları anlayabilmesi için oluşturulmuş bir kurgunun sürecini anlatıyor. Belki çılgınca işleri yolunda giden bir kadın grubunun bütün ülkeyi kokuşmuşluktan, adaletsizlikten, hor görülmekten, aciz bırakılmaktan temizleme hikayesi. Mümkün olmasını dileyeceğim bir hikaye.
2025 13. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2025 18:16
Kadınlar Ülkesi” (El país de las mujeres) adlı roman, feminist ütopya türünde yazılmış bir eserdir bu türü seviyorsanız mutlaka okumanız gerekir diye düşünüyorum. Roman, Latin Amerika’da hayali bir ülke olan Faguas’ta geçer. Bu ülkede kadınlardan oluşan bir siyasi parti olan Kadınlar Partisi (PIE) iktidara gelir ve toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde radikal reformlara imza atar. Yazar, bir ütopya anlatmaz aslında. O, ütopya ile gerçek arasındaki köprüyü yazının içinde kurar. Faguas adını verdiği hayali ülke, bir coğrafyadan çok bir fikir gibidir. Kadınların yönetime geldiği, kurumsal şefkatin tesis edildiği, adaletin yalnızca yargıdan ibaret olmadığı bir hayal ülkesidir bu. Ama ne var ki bu hayal, düşsel olmakla kalmaz; tam tersine, yaşadığımız hayatın en gerçek çatlaklarına parmak basar. Kadınlar Partisi’nin (Partido de la Izquierda Erótica) adı bile tek başına bir meydan okumadır. Erotik sözcüğü, burada cinsel çağrışımlarından sıyrılmış, yaşam enerjisini, duyumsal bilgeliği, dönüşüm iradesini simgeler hale gelmiştir. Bu, aynı zamanda siyaset sahnesine arzunun, estetiğin, sezginin ve bakımın taşınmasıdır. Politik olanla kişisel olanı, radikal bir biçimde birbirine bağlayan bir anlayıştır bu. Romanı okurken, kendime sık sık şu soruyu sordum: Kadınlar yönetime geldiğinde her şey değişir mi? Belli’nin verdiği cevap, ne saf bir iyimserlik ne de umutsuz bir gerçekçilik içeriyor. O daha çok, bir “nasıl oluru varsa öyle olabilir”in peşinde. Kitapta kadınlar iktidarı ele geçirmiyor iktidarı dönüştürüyor, hatta bir ölçüde onu reddediyor. Erkek egemen yapının silahlarıyla değil; şefkatle, sabırla, adaletle kurulan bir sistem öneriyor…. Bana kalırsa romanın en çarpıcı yönü, “başka türlü” bir yaşam biçiminin yalnızca mümkün olduğunu söylemesi

Gioconda BelliYazar · 4 kitap
Şair ve romancı Gioconda Belli varlıklı bir ailenin kızı olarak 1948'de Managua'da dünyaya geldi. Genç yaşta evlendikten ve bir çocuğu olduktan sonra, Somoza diktatörlüğünü devirmek için mücadele eden Sandinistalar'a katıldı. 1975'ten, Sandinistalar'ın diktatörlüğe son verdiği 1979 Devrimi'ne kadar Meksika ve Kosta Rika'da geçen sürgün yıllarında silah kaçırmak da dahil olmak üzere çeşitli gizli görevler üstlendi. 1979'da Nikaragua'ya döndükten sonra iletişim ve propaganda alanında çalıştı; Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin uluslararası tanıtımında görev aldı. 1990'da FSLN'nin seçim yenilgisinin ardından edebi çalışmalarına hız verdi. Belli, ilk şiir kitabı Linea de fuego (Ateş Hattı) ile 1978'de Latin Amerika'nın en saygın edebiyat ödülü olan Casa de las Américas'ı kazandı. Tenimdeki Ülke: Nikaragua bir kadın Sandinista'nın kaleminden çıkan ilk edebi anı kitabıdır. Yazarın şimdiye kadar Türkçede Portakal Ağacında Oturan Kadın (Papirüs, 1993) adlı yarı otobiyografik romanı ile Seni Sevebilmek Nikaragua (Doruk, 1999) adlı şiir kitabı yayımlanmış, ayrıca çeşitli dergilerde şiirleri çıkmıştır. Öteki eserleri: Sofia de los Presagios (1988), Waslala, Memorial del Futuro (1996), El Pergamino de la Seducción (2005