Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadınlar ve Cadılar

Pınar Ülgen

Kadınlar ve Cadılar Gönderileri

Kadınlar ve Cadılar kitaplarını, Kadınlar ve Cadılar sözleri ve alıntılarını, Kadınlar ve Cadılar yazarlarını, Kadınlar ve Cadılar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Kadınlar, uğursuzluk kaynağı, doğaüstü güçlerle kurdukları etkileşim yüzünden doğal afetlerin tetikleyicisi, depremler, hayvan ölümleri, kıtlık, açlık ve hastalıkların dolaylı nedenlerinden biri olarak görülürlerdi.” (Ülgen, 2022, s. 71).
224 syf.
4/10 puan verdi
İlgisi olana başlangıç için güzel bir kitap olarak düşünerek almıştım. Hayal kırıklığım derin oldu... Anlatım bozuklukları yüzünden kitabı okumak istemedim resmen. Konu devrik cümleler vs değil, direkt olarak anlam hataları mevcut. Fazla yüzeysel kalmış olması da cabası. Alırken çok heveslenmiştim ama tekrar elime alacağımı düşünmüyorum.
Kadınlar ve Cadılar
Kadınlar ve CadılarPınar Ülgen · Yeditepe Yayınevi · 2022167 okunma
Reklam
Evet ben küçük kız Jane... Kasabanın güzel kızı... İyi dikiş dikebilen, manastıra giderek okuma yazma öğrenmiş olan ailesinin biricik kızı Jane... Ama artık o hayalleri olan Jane yoktu ve de olmayacaktı. Ama ne olacaktı, o da belirsiz idi. Kendimi öldürse miydim acaba?
Sayfa 147 - Cadı olduğu düşünülen genç bir kızın engizisyoncular tarafından kaçırılma öyküsü
Ben korku içerisindeyken yanımda kalan hizmetçi kız benden daha cesur davrandı, beni saklamaya çalıştı; çünkü kapıdakiler engizisyondanlardı. Ancak hizmetçi kızın beni koruma çabaları sonuçsuz kaldı. Çünkü bana yardım edeceğini düşündüğüm ailem özellikle de babam, beni koruyacağı yerde kendi eliyle onlara vermeye kalkıştı. Gördüklerim ve yaşadıklarım karşısında çok şaşkındım. Neler oluyordu? Babam beni kendi eliyle veriyordu bu tanımadığı adamlara, tamamen köleci bir zihniyetti bu!
Sayfa 144 - Cadı olduğu düşünülen genç bir kızın engizisyoncular tarafından kaçırılma öyküsü
Katliam
Dolayısıyla buradaki temel tartışma konusu, “Cadı Avının asıl amacı, güçlü kadınları yok etmek miydi?“ sorusudur. Aslında cevap “Evet” olabilir. Çünkü amaç, tanrıçayı öldürmek ve bu tarz kadınların var olduğu toplumu saflaştırmak idi.
Sayfa 140
Kadın ve Doğa: Kader Birliği
Görüldüğü gibi “Kadın ve Doğa”, endüstriyel kapitalizim ve patriyarki sebebiyle acı çekmektedir. Kadını ve doğayı birleştiren onlara kader birliği yaptığın şey, ikisinin de bu erkek egemen kurumlar tarafından sömürülmesidir.
Sayfa 139
Reklam
Christine de Pizan
“Eğer kitapları kadınlar yazsalardı, her şeyin farklı olacağını adım gibi biliyorum; zira onlar, haksız yere suçlandıklarını gayet ile iyi biliyorlardı”
Sayfa 138 - 15. Yüzyıl
Agostino Strozzi
“Eğer erkekler gibi kadınların da geçmiş hakkında yazmalarına izin verilmiş olsaydı tarihte kim bilir nasıl parıl parıl parlarlardı.”
Sayfa 138 - 16. Yüzyıl
Ekofeminzm
1949 yılında Beauvoir, 1949 yılında patriyarkal mantığın hem kadını hem de doğayı öteki olarak gördüğünü belirtmiştir. İşte bu düşünceyle birlikte toplumsal cinsiyet ve ekoloji çalışmalarının kaynaştırılması başlamıştır. Böylece yeni bir sentez, ortaya çıkmıştır. Bu sentez ise “ekofeminizmdir”.
Sayfa 138
Ekofeminizm Esasları (Karen Warren’e göre.)
1.Kadının baskı altına alınmasıyla doğanın baskısı arasında dikkate değer bir ilişki vardır. 2.Bu ilişkilerin içeriğini anlamak kadının ve doğanın baskı altına alınmasını anlamak için gereklidir. 3.Feminist eylem ve teori ekolojik bakış açısına sahip olmalıdır. 4.Ekolojik sorunlara getirilen çözümler, feminist bakış açısına sahip olmalıdır.
Sayfa 138
393 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.