Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osman Karakuş

Osman Karakuş
@beautifullyruined
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü öğrencisi.
“…cinsellik söylemleri tarihsel özgünlüklerini, cinsel sapkınlık türünden kategorileri; bir zamanlar rahibin itiraf kabininde ortaya çıkarken daha sonra tıp uzmanlarının otoritesinin konusu haline getirilmesi, böylece cinsel sapkınlığın artık günah değil patoloji olarak görülmesini türlü örneklerle ortaya koyar. Yetki alanı kiliseden psikanalistin koltuğuna geçmiştir.” (Chanter, 2022, s. 49).
Reklam
“Platon günümüzde kullanılan anlamıyla bir feminist olmasa da–yani kadınların baskı altında olduklarından ve haklarından bahsetmese de– kadınların erkeklerle aynı düzeyde olmasına ilişkin erken dönem feminist görüşleri öngörmesi oldukça değerlidir.” (Chanter, 2022, s. 29).
“Bireyin statüsü değişince rolü ya da toplumsal işlevi de değişir. Sonradan toplumsal cinsiyet olarak adlandırılmaya başlanan cinsiyet rolleri bireyin kimliğinin bir doğal öz olarak doğuştan belli olmadığı; daha ziyade toplumda bireylerin oynadığı rollere göre belirlendiğini düşüncesini savunur.” (Chanter, 2022, s. 26).

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Kadın kategorisi ırk anlayışından bağımsızmış gibi düşünülse de özünde beyaz kesime ayrıcalık tanıyarak onların görünmez ırk üstünlüğünü destekler. Benzer şekilde siyahlar kategorisi de toplumsal cinsiyet körü gibi işlese de erilliğe imtiyazlı bir konum verir. (Chanter, 2022, s. 24).
“Bell Hooks, feminizmi eşitlik hareketi değil, baskıya karşı mücadele olarak tanımlamak gerektiğini ileri sürer; baskı yalnızca cinsiyetçilikle sınırlı değildir; aynı zamanda sınıf ayrımcılığı, ırkçılık ve heteroseksizm olarak da ifade bulur.” (Chanter, 2022, s. 22).
Reklam
Toplumsal Cinsiyet
Toplumsal CinsiyetTina Chanter
8.5/10 · 32 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Mrs. Dalloway
Mrs. DallowayVirginia Woolf
7.6/10 · 4.577 okunma
"...ne yazık, insan düşündüğünü hiç söylemiyor." (Woolf, 2021, s. 117).
Sayfa 117Kitabı okudu
“Kadınlar, uğursuzluk kaynağı, doğaüstü güçlerle kurdukları etkileşim yüzünden doğal afetlerin tetikleyicisi, depremler, hayvan ölümleri, kıtlık, açlık ve hastalıkların dolaylı nedenlerinden biri olarak görülürlerdi.” (Ülgen, 2022, s. 71).
“Otuz üç yaşındayım. Vatandaşım. Özgürüm.” (Ağaoğlu, 2020, s. 357).
Sayfa 357Kitabı okudu
Reklam
2024 OKUMA HEDEFİ
9/45 kitap - %20 tamamlandı
9 kitap okudu
45 kitap
1.842 sayfa
4 inceleme
21 alıntı
7 günde 1 kitap okumalı.
"Çünkü evlilikte birazcık özgürlük, birazcık bağımsızlık gereklidir her gün her gece aynı evde yaşayan insanların arasında." (Woolf, 2021, s. 13).
132 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Odamdaki Hayalet
Odamdaki HayaletAytül Akal
7.7/10 · 48 okunma
“Aldığımız adam iyi mi, kötü mü, tamamen şansa kalır. Boşanmak, kadının kusuru gibi görünür, hayır diyemez hiç kocasına. Başka bir ortamda, farklı geleneklerle karşılaşan, erkeğine nasıl davranması gerektiğini babasının evinde öğrenemeyen kadın ise kâhin olsa yeridir. Büyük zahmetlere katlanarak bunları başarır, kocamıza evlilik bağlarının baskısını hissettirmezsek ne mutlu bize, başaramazsak ölsek evladır. Oysa erkek, eşiyle birlikte yaşamaktan sıkıldı mı -bir arkadaşının ya da bir yaşıtının yanına giderek- evden dışarı çıkıp ruhunu dinlendirebilir.” (Euripides, 2022, s. 10).
“Yaşayan ve düşünebilen bütün varlıklar içinde en acınacak halde olanı biz kadınlarız. Önce, açık artırmaya girercesine, kendi paramızla bir koca, bedenimize bir efendi satın alırız. Kötülük üstüne daha da beter bir kötülüktür bu yaptığımız.” (Euripides, 2022, s. 10).
129 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.