Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Kafka okumak kafa karıştırıcı bir deneyimdir. Onun yapıtlarında imkansız olaylar sanki kaçınılmazmış gibi gerçekleşir ve hiçbir açıklama yapılmaz. Gregor Samsa neden ve nasıl olduğunu bilmeden bir böceğe dönüşür. Josef K. neden tutuklandığını asla öğrenemez. Diğer K. Şato'ya asla ulaşamaz ve kendisini oraya (belki de) kadastrocu olarak çağırmış olan yetkiliyle neden görüşemediğini anlayamaz. Kafası karışan yalnızca karakterler değildir; okuyucu da aynı durumdadır."
Dost Kitabevi - Olaylar, aynı sinemada olduğu gibi yalnızca has kahramanın bakış açısından anlatılır.
Kesinlikle
"Ebeveynlerine bağımlı ve sevgi bağları içinde sıkışıp kalmış çocuklar o küçük dünyalarını yöneten gücü kabullenir ve daha sonra kendi çocuklarına geçirecekleri davranış standart­larını içselleştirirler. Bu kabulleniş, aile kurallarının sosyal kurumlardaki kabulleniş olarak yetişkinlik hayatına taşın­masını garanti altına alır. Marksist filozof
Louis Althusser
Louis Althusser
'in söylediği -ve Kafka'nın ondan çok önce bildiği- gibi, toplumun otoritesi büyük ölçüde fiziksel baskıya değil, insanla­rın sosyal kurumları -hatta kendilerine zarar verenleri bile­ kabul etmesine bağlıdır."
Dost Kitabevi - "Annemi ve babamı işkenceci olarak görüyorum," demişti 1912'de Felice'e. - Aile Kurumu - Zorbalık Ve Esaret - *
Reklam
"
Franz Kafka
Franz Kafka
sanki evlenmek hayatındaki en önemli projeymiş gibi konuşuyor ve davranıyordu. "Benim inancıma göre, evlenmek, aile kurmak, gelen tüm çocuklara kucak açmak, onlan bu belirsiz dünyada desteklemek ve hattabiraz da yönlendirmek, bir insanın erişebileceği en üst noktadır." -
Franz Kafka
Franz Kafka
Ne var ki, "
Babaya Mektup
Babaya Mektup
"tan alınan bu cümle ilginç bir şekilde kişisellikten uzaktır.
Franz Kafka
Franz Kafka
'nın kendisine ait, kişisel tercihi olan amacı değil, 'herhangi birinin' amacını ifade eder. Kafka bu amaca ulaşmaya çalıştığında kendini kendisinin de farkında olduğu ailesel kişiliğin ortasında bulmakla kalmayıp, bu ikiliği yaptığı eş seçimiyle de katlamlış oldu."
Dost Kitabevi
"1916'da yayıncısına karşı
Ceza Sömürgesinde
Ceza Sömürgesinde
'nin 'ıstırap dolu' bir öykü olduğunu kabul ederken, "yaşadığımız çağ, özellikle de benim dönemim, çok ıstırap verici," diye açıklamıştı. Son zamanlarda yazdıklarını gizemli bir misyon olarak görüyordu."
Dost Kitabevi
"Bir sabah tedirgin düşlerden uyanan Gregor Samsa, devcileyin bir böceğe dönüşmüş buldu kendini." Bu her­ halde Kafka'nın en ünlü cümlesidir. Ama aynı zamanda pek çok Kafka cümlesi gibi bilmecelerle doludur. Gregor'un bedeni değişime uğramıştır ama aklı hala insan aklıdır: 'Ken­disi', aklının aksine, bedeniyle eşanlamlı mıdır? Ve Gregor kendini tam olarak değişmiş halde de 'bulmaz': Kahverengi karnını ve sayısız bacağını görmesine rağmen bu anlaşılmaz gerçeği ifade etmeyi başaramaz. Kısa bir süre "Bana ne ol­du?" diye düşündükten sonra, yağmurlu bir günde sabah beş trenine yetişmek için erkenden kalkması gereken meşgul bir pazarlamacının bilincine dönüş yapar. Kafka yorgun bir işçinin zihnini dev bir böceğin bedenine yerleştirerek, Batı kültürünün ana teması olan akıl-beden ayrımını dramatize etmiştir."
Dost Kitabevi - III - Bölüm - Modem Beden - Sağlıklı bedenle ilgili modem ideali ne kadar desteklerse desteklesin, Kafka bize bedenin aynı zamanda kınlgan ve yaralanabilir olduğunu da sürekli hatırlatır.
"Kafka küçük bir çocukken bir gece yarısı ağlayarak anne ve babasını uyandırdığı için, babasının onu yatağından tutup kaldırdığını ve evlerinin arka sundurmasına bıraktığını hatırlamaktadır; bu, Kafka'nın -en azından geriye dönüp baktığında- kendisinin babasına kıyasla bir hiç olduğunu hissetmesine sebep olmuştur. Hermann Kafka hem evi hem de dükkanı oğlunun 'zorbalık' olarak ifade ettiği bir güçle idaresi altında tutuyor, çocukları şid­detli bir alaycılıkla eleştiriyor ve çalışanlannın hem yüzlerine hem de arkalarından çok acımasızca konuşuyordu."
Dost Kitabevi - Kafka babasının yanında kendisini -kendi ifadesiyle­ ezik hissediyordu. Hermann Kafka'nın (bir çocuğa muhte­ melen kocaman görünen) iri bedeni, yaygaracı özgüveni ve mutlak otoritesi, bir dev gibi görünmesine neden oluyordu.
Reklam
Kafka çevirisi okumak Siyah-beyaz bir tablonun röprodüksiyonunu görmek gibidir.
Sayfa 57 - Dost YayıneviKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.