Mart 2020
Alka Yayınları
Sıralamalar

KAĞIT GEMİ
2020 120. kitabı
Kağıt Gemi Murat Ali İlerigiden sayfa sayısı: 96 Alka Yayınevi Bir gemi yaptım kâğıttan. Ve yüzdürdüm düşlerimde. Kaptanı bendim, mürettebatı hüzün. Açıldık dert deryasına. Yelkenleri fora edip de… Rüzgârı aldık arkamıza. Yeni yeni gamlara doğru. Çapamız kırık, Halatımız kopuk, Buz dağı sevdalar keser yolumuzu, Bir de kırık dökük hatıralar, Flu iskelelere doğru… Biliyorum sen sevmeyeceksin. Biliyorum sen gülmeyeceksin. Benimkisi çaresizliği. Papatyalarda kemiklerde. Kahvelerde ve aynalarda. Tesellinin imbiğinde damıtılmışlığın… KİTAP YORUMUM: Kitabın türü şiir. Yarım kalmış hayallerimize hangimiz şiirler, yazılar yazmadık ki. Bir çay saatinde okuyabileceğiniz güzel, anlamlı hayata dair bir eser olmuş. DUYGU SONGÜL KAHRAMAN
2020 21. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2020 00:29
Çok fazla şiir kitabı okumuş biri değilim ama yazarı dava arkadaşım olması ve şiirlerden birinin kızıma atıf yazılmış olması bu kitabı okumam gerekliliğini ortaya koydu. Öncelikle yazarın çok geniş bir kelime haznesi var. Üç beş kafiyeyle onlarca şiir yazılmamış. Kelimeler adete iyi bir duvar ustasının eseri gibi örülmüş tam gediğine tam boyutuna göre. Şiirlerin bir çoğu kavga diye alandırdığı ideoloji şiirleri. Diğer kısım ise sevda ancak her iki tarafta da net bir şekilde sert mizaçlı ancak gerçekte çok duygusal bir yazar hissediyorsunuz. Velhasıl genelini beğendiğim ancak özellikle birkaç şiirni çok beğendiğim güzel bir kitap.
Şiir
2020 83. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2020 00:41
Eser: Kâğıt Gemi Yazar: Murat Ali İlerigiden Yayınevi: Alka Yayınevi Sayfa: 96 Murat Ali İlerigiden de eserine kısa biyografisini koyarak başlamıştır. Bununla beraber bir de önsöz yazmıştır. Önsözünde eserin içeriğini ilgilendiren kısa bir bilgi vermiştir. Eserini iki kısımdan oluşturmuştur. Birinci bölüme Kavga adını vermiştir. Bu bölümde kırk altı şiire yer vermiştir. İkinci bölüme ise Sevda adını vermiştir. Bu bölümde de yirmi altı şiire yer vermiştir. Birinci bölümde genel de tarihi kahramanlarımız ve olaylarımız üzerinde şiirlere yer vermiştir. Mesela Nevruz milletimiz için önemli bir gün olduğundan dolayı bu ad da bir şiir yazmıştır. Yine kahramanlarımız için ise Atsız, Elçibey ve Fırat Yılmaz Çakıroğlu adına da şiirler yazılmıştır. Genellikle bu bölümde yazılan şiirler de milli hislerimizi okşayan, duygulandıran şiirler yer almaktadır. Okuması son derece zevkli şiirlerdir. İfadeleri anlaşılır, dili sade ve akıcı bir şekilde şiirlerini yazmıştır. İkinci bölümde ise bölüme adını verdiği kelimeye uygun şiirler yani sevda şiirleri yer almaktadır. Bu alanda biraz daha yazması ilerisi için iyi olacaktır. Eser de birinci bölüm biraz daha baskın çıkmıştır. Tabiki bu bölüm şiirleri ruhumuzu okşadığından olabilir. Bu bölümde de ölüm içerikli, sürgün anlamı taşıyan, hüzün içerikli, umut içerikli, isyan içerikli, insan olmaya yönelik tema taşıyan şiirler yer almaktadır. Genellikle bu bölümde hislerimizi okşayan, duygulandıran şiirler yer almaktadır. Okuması son derece zevkli şiirlerdir. İfadeleri anlaşılır, dili sade ve akıcı bir şekilde şiirlerini yazmıştır.
2020 425. kitabı
Kağıt Gemi, sözlü edebiyatımızın önemli bir yerini kaplayan şiire bir katkı olarak Murat Ali İlerigiden tarafından ortaya konulmuş. Türk Edebiyatının büyük mütefekkirleri özelde de şairlere minnet dilekleri ile yazmaya başlayan şair iki bölümde yazdığı eserinde kavga ve sevgi başlıklarında şiirseverlere eserini sunmuş. #KitapŞuuru