Bir kaizen deyişi olarak geçen bu cümleleri Steinbeck söylemiş : "500 sayfa yazmamın mümkün olmadığını umutsuzca anladığımda, içimde hastalıklı bir başansızlık duygusu uyanır ve bunu asla yapamayacağımı bilirim. Sonra, önce bir sayfa ve ardından bir sayfa daha yazarım. Üzerinde düşünmeye izin verdiğim tek şey bir günlük iştir."
Beni şaşırtmayan "yine" ve "yeniden" Japonların bulmuş olduğu bu kaizen tekniğinden bahsedecek olursam ; en kısa haliyle ; ulaşmak istediğimiz her bir hedefe küçük küçük başlayarak, yavaşça arttırmak ve hedef yolunda ilerlemek , 1>0 önermesinin anası diyebiliriz ;)
Hayat aslında birçok şeyin küçük adımlarla yapıldığının kanıtlarıyla dolu. Bir şehrin manzarasını en iyi izleyebilmek için yüksek bir yere çıkmak gerekir. Manzarayı binanın altıncı katından izleyecekseniz aniden altıncı katta olamazsınız tabi Süpermen veya hancock değilseniz. İşe evvela birinci kata çıkmakla başlarız merdivenleri ağır ağır çıkar birinci katı geçer ikinci katı bitirir üçüncü katta manzaraya bi ön izleme yapar altıncı kattan görünümünü hayal ederiz bu bizde altıncı kata çıkma isteğini daha fazla uyandırır. Sonuca ulaşmak için sabır ve azimde sebat etmek sonunda bize manzarayı sunar. Keyifli okumalar.
Kaizen Japonca’da kai” değişim ve “zen” daha iyi anlamına gelen kelimelerden oluşup, sürekli iyileştirme anlamına geliyormuş.Bu kitapla verilen mesajlar ise kısaca: Küçük adımlar atarak değişiklikleri daha kolay yapabilirsiniz; kendinize basit sorular sormak, değişim için zemin hazırlamanın etkili bir yoludur; zihin heykel tekniği sayesinde hayal gücünüzü kullanın; ilk adımınızı olabildiğince küçülterek atın; öncelikle basit sorunlara odaklanın ve erken uyarı işaretlerine dikkat edin; küçük ödüller büyüklere nazaran daha etkili olabilir; hayatın getirdiği küçük şeyleri takdir edin ve kısacık anlara önem verin.
kaizenin iş dışındaki kullanımına dair güzel bir kitap, bir okuyuşta bitiyor, beynimizdeki kısımların alışkanlık kazanmaya etkilerini anlaşılır bir dille anlatıp yerinde örnekler veriyor başarılı
Bu kitap, "hayatımda bir şeyler değişsin istiyorum; ama bu çok zor, çok fazla adım atmam gerek, radikal kararlar almalıyım" diye düşünenlerin yüreğine su serper gibi düşündüm kendimden yola çıkarak :) Böyle hissediyorsanız, okuyun bence, ilk küçük adamınızı kendinize doğru atmış olduğunuzu fark edersiniz belki de kitap bitince; kim bilir ♡
Guzel zarif bir kitap, buyuk degisimler icin atilabilecek küçük adimlardan ve kucuk adimlarin yarattigi devasa etkilerden bahsediyor. Gunluk hayatta ise yarayabilecek tavsiyeler de mevcut. Fakat benim isime yaramaz çünkü ben karakter olarak buyuk adımlardan ve büyük streslerden keyif aliyorum. Eger buyuk değişimler sizi korkutuyor ve harekete geciremiyor ise, tam ihtiyaciniz olan bir kitap olacagini düşünüyorum.
Kitap okuduğum en mantıklı kişisel gelişim kitaplarının başına geliyor. Hayatta birden bire büyük değişimler yaşamamızın neden beynimiz açısından mümkün olmadığı açıklanırken, büyük değişimlere giden yolun çok küçük adımlarla başlaması gerektiğini çok güzel anlatılmış.
Yeni bitirdiğim Klan yayınlarından, kaizen yolu kitabını kısaca sizlere tanıtmak isterim.
Japonların geliştirdiği, kalite artırma, sorun çözme iş geliştirme yöntemi olan kaizen metodu, başka alanlarda da başarılı bir şekilde uygulanabiliyor.
Örneğin bu kitap bir psikolog tarafından kaleme alınmış ve kendi deneyim ve yöntemlerini içeriyor. Okuduğunuzda kaizen sisteminin tamamu budur diye algılamayınız. Başka kitaplardan da istifade etmenizi öneririm.
Sabırla beyini şartlandırarak, küçük adımlarla büyük sorunları çözme ve değişimi yakalama yöntemidir kaizen.
12.06.2017
Ali Rıza Malkoç
Yine çalıştığım firma tarafından okumam istenen bir kitap. Bir önceki kitaptan farklı olarak bu kitabı daha severek okudum diyebilirim. Kaizen yolu sizlere hedefleriniz için küçük adımlar atmanın ne kadar önemli olduğunu birçok örnekle anlatıyor. Bu bir iş hedefi de olabilir, kilo verme hedefi de ya da ikili ilişkilerle ilgili bir hedefte olabilir. Her zaman bahsettiğim, şu net cevaplar istiyorsanız kısmında bu kitap kesinlikle sizi tatmin edecektir. Çünkü vermiş olduğu örneklerde çözümü başlangıç aşamasını ve sonrasında neler yaparak ya da yapmayarak ilerlemeniz gerektiğini açık bir şekilde anlatıyor
küçük adımlarla başlar hayatta her şey.. hedefe ulaşmak için küçük başlangıçlar olmalıdır mutlaka...hedefe ulaşmak için sabırlı azimli ve istikrarlı olmak gerekir.. hayat planlamasında zaman ve hedef yönetimi yapmak isteyenler için okunması gereken bir kitap.Keyifli okumalar.