Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kalemin Yükü

Hüseyin Su
Bir kalemin yükünü, kuşkusuz, o kalemi elinde tutan yazarın varoluşu kavrayışı ve bu kavrayışla elde ettiği ufku ve sorumluluk bilinci belirler. Kalemin yükü, aslında yazarın da yüküdür. Hiçbir yazar, inançlarının, dünyayı kavrayışının, siyasal görüşlerinin; esasen de insan oluşunun kendisine yüklediği sorumluluklardan bağımsız olarak istese de yazamaz; yazmaması gerekir. Kalemin Yükü, yazdıkları ve eylemleriyle edebiyatımıza ve düşüncemize yön veren yazarlar ve onların adlarıyla özdeşleşen dergilerini, verili kipörneklerin içine hapsolmadan, dünden yarına uzanan bir düşünce izleğinde yeniden değerlendirerek anlamaya ve toplumsal, tarihsel birikimimize eklemlemeyi amaçlıyor. İşte bu bağlamda yıkım, ayıklama ve inşa çabalarını ve bu çabaların kahramanlarını bir arada görmek ve değerlendirmek, bir düşünce çizgisi üzerinde, iz sürmek gerekiyordu. Her ne kadar farklı dillerle konuşsalar ve farklı edebiyat, sanat ve kültür anlayışlarına, siyasal düşüncelere öncülük etseler de hemen hepsi de umutlarıyla birlikte aynı dil ve düşünce yaralarını taşıyordu. Onlarda ve onlarla açılan bu yaraların çoğu, toplumsal bünyemizde hâlâ ince sızılarla kanamaya devam ediyor. Bu sorumluluğu farkeden kalemlerin yükü olarak dokunulmayı ve hâlâ sağaltılmayı bekliyor o yaralar.
Yazar:
Hüseyin Su
Hüseyin Su
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 12 dk.Sayfa Sayısı: 254Basım Tarihi: Mayıs 2014Yayınevi: Şule
ISBN: 9786054498895Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
254 syf.
·
Puan vermedi
·
342 günde okudu
"Insanın, kendi hayatının karmaşık dokusunu okuyabilmesi için birçok çilelerden birer iplik alması iyidir; elbette bunlar arasında bir uyum sağlaması gerektiğinin bilincine varması da." K. Mansfield Çile insanı var eden metafizik bir gerçeklik. Herkes çilesi kadar var. Hüviyetimizi çilemiz, çilelerimiz belirliyor. Belki Necip Fazıl şiirlerini topladığı kitabına bir kimlik inşa etmesi bakımından bu ismi vermiştir. Kişinin öz ağzından kafatasını kusması bir çile eylemidir. "Çilelerden birer iplik almak".. Çilenin bir boyutu elbette tercihe bakıyor ama diğer boyutu ise çileler arasındaki uyumun farkına varmak. Bilinçsiz çile olmaz. Ama çilenin büyüğü çileler arasındaki uyumu çile edinmek! #MehmetAkif, #Nazımhikmet, #YahyaKemal, #Tanpınar, #OrhanKemal, #KemalTahir, #CahitZarifoğlu, #RasimÖzdenören, #SezaiKarakoç, #AtasoyMüftüoğlu #cemilmeriç #namıkkemal vb. birçok insan birer çileyi sahiplenmiş isimler olarak bu kitaba konu ve konuk olmuşlar. "Kalemin Yükü" Cahit Zarifoğlu'ndan mülhem. Kalem Kur'an'da kendisine edilen yeminden ötürü zaten ağır bir yükü omuz verimiş ontolojik sır. Şair ve yazarlar bu ontolojik sırrın çilesine ortak. Şair kalemin, kalem de şairin yüküne şahit. Bir kalem işi olarak bu kitap okuyucuyu bu çileye şahit tutma çabasında. Nâçîzâne tavsiyedir.
Kalemin Yükü
Kalemin YüküHüseyin Su · Şule · 201413 okunma
Reklam
2/10 puan verdi
Nadir yarım bıraktıklarımdan
Kendimi kaç kez zorladım bitirmek için bilmiyorum ama bu kitap asla sarmıyor bi hesapta görüp almıştım okuyan mutlaka okuyun falan diyordu ama neyine bu kadar yükselmiş onu da anlamadım bazı kısımlar beni rahatsız etti cumhuriyet ile ilgili bi kısım geçiyordu ama yazmaya üşendim bi yerde “Türkiyeli” ifadesini kullanması ise kırılma noktam oldu
Kalemin Yükü
Kalemin YüküHüseyin Su · Şule · 201413 okunma
%11 (30/254)
4/10 puan verdi
Okuduğum ilk otuz sayfayı kısaca özetlemek istiyorum ki neden yarım bıraktığımı anlayın: İslami düşünceyi kişi kendine hayatına işlemelidir. Edebiyat dahil her sanat dalında İslami düşünce benimsenmeli buna göre eser ortaya konmalıdır. Türkiye tüm bunların temsilcisi olmalıdır. İlk otuz sayfa kısa özeti bu şekildeydi. Tahminimce ilerleyen sayfalarda da bu düşünceleri uzun uzun anlatıp saçma sapan argümanlar sunulacaktı -içindekiler bölümünden ve her bölümün İlk sayfasından bunu anlayabiliyorsunuz-. İlk otuz sayfanın tekrarını sürekli okumaktansa yarım bırakmayı tercih ettim. Gelelim kitabı zamanında neden ve nasıl edindiğime. Kitap okulumun kütüphanesine yeni eklenmişti ve o dönemler manyak bir öykü yazma hevesim vardı. Bu kitabında yazarın psikolojisini anlattığını ve öykü yazma konusunda bana yardımcı olacağını düşündüğüm için aldım. İslami düşünceyi yayma ve bunu Türkiye'de yapma isteğine sahip yazarların, yazma psikolojini iyi anlattığını düşünüyorum. Fakat ihtiyacım(ız) olan şey bu değil. Umarım anlatabilmişimdir.
Kalemin Yükü
Kalemin YüküHüseyin Su · Şule · 201413 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.